Idén a Várnegyed a soros: a Budapest 100 programjai megismertetik a legrégebbi házak történetét

A fesztivál a fővárosban lévő építészeti értékekre hívja fel a figyelmet.

GettyImages-1273602953
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Budapest 100 építészeti és kulturális fesztivál, a főváros öreg házainak és lakóközösségeinek ünnepe 2022-ben május 14-15-én kerül megrendezésre.

A Budapest 100 program az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére 2011-ben indult el. A program célja az, hogy bemutassák a réges-rég épült házakat, melyek egytől egyig különleges történeteket mesélnek: mióta csak felhúzták őket, rengeteg mindent meg- és túléltek. Miközben sok érdekesség derül ki a házakról, a programok összehozzák a lakóközösségeket és a szomszédokat, a város lakóit is. A főváros szellemét ugyanis, ahogyan a Budapest 100 honlapján is olvasható, a házak őrzik, de történetüket a lakók tudják továbbadni. Erre ad alkalmat a fesztivál hétvégéje.

Budapest 100

A 2022-es Budapest 100 a Várnegyedben kerül megrendezésre. Az egymáshoz illeszkedő házak a magyar történelem tanúi a 13. századtól egészen a 21. századig. Adunk egy kis ízelítőt a programokból, a cikk végén pedig található egy link a teljes programsorozatról.

Május 14. szombat

Május 14-én reggel 9 órától elkezdődnek a házlátogatások. Egyebek mellett a Fortuna utcában, az Országház utcában, a Tárnok utcában, a Táncsics Mihály utcában és az Úri utcában is várják az érdeklődőket. Helyenként épülettörténeti, illetve fényképkiállítás is megtekinthető lesz.

10 órától megnyílik az Úri utca 4 szám alatt a pincebeli kőtár, ahol a műtárgyakat vezetett formában lehet megtekinteni. Ugyancsak 10 órától este 18 óráig kép- és filmvetítések lesznek A budai Várnegyed régen és ma címmel a Tárnok utca 6-ban. Ugyanebben az időintervallumban tekinthető meg a Kamarakiállítás a levéltár történetéről a Bécsi kapu tér 2-4., Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nap során több helyszínen (a lenti link alatt megtekinthető) különböző gyerekfoglalkozások lesznek például színezővel, mesehallgatással, kreatív alkotással és cementlapkészítéssel. Hajdu Orsi drámapedagógus 10.30-tól 13 óráig tart foglalkozást a Tárnok utca 5-ben.

10.30-tól 11.30-ig iratbemutató lesz a levéltár történetéről a Bécsi kapu tér 2-4., a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára épületében. Több azonos turnus is lesz a nap során.

11 órától 11.30-ig Kecskés Karina színművész és Karsai Veronika pantomimművész utazószínházi produkciója gyerekeket és felnőtteket egyaránt vár a Hajadon utca 2. szám alatt.

11 órától 14 óráig ki lehet próbálni, milyen egy testületi ülés. A vendégek beülhetnek a polgármesteri, jegyzői székbe, feszólalhatnak mint képviselő, igennel, nemmel vagy tartózkodással szavazhatnak a Városháza Testületi Üléstermében, a Kapisztrán tér 1., Budavári Önkormányzat épületében.

11.15-től 11.45-ig vezetett barlangséta lesz a Dárda utca 2., Budai Vár-barlangban. Ilyen sétából a nap során többet is szerveznek.

13 órától 18 óráig megtekinthető Hegyesi György festményeinek kiállítása az Országház utca 13. szám alatt.

A nap során több koncert is lesz. 16 órától 16.30-ig Barokk blockflöte minikoncert az Országház utca 13-ban, a kertben. 20.30-tól 21.30-ig pedig Hajnal Melinda pánsípművész koncertje hallgatható meg az Országház utca 21. alatt, az MTA Üdülési Központban.

Május 15. vasárnap

Ezen a napon ugyancsak 9 órától lesznek különböző címeken (pontos lista a link alatt) szervezett háztörténeti séták múltidéző beszélgetésekkel, legrégebbi lakók visszaemlékezéseivel. Folytatódnak a fényképkiállítások, 10 órától 18 óráig kép- és filmvetítés lesz megtekinthető a budai Várnegyedről a Tárnok uca 5. szám alatt.

Ahogyan előző nap is, ugyanebben az időintervallumban tekinthető meg kamarakiállítás a levéltár történetéről a Bécsi kapu tér 2-4., Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. Szintén lesznek gyerekprogramok, illetve élő zene is. A nap ismét Hajnal Melinda pánsípművész koncertjével zárul.

Érdemes néhány különleges programot kiemelni, melyet vasárnap rendeznek meg. 10-től 13 óráig az Asztalom műhely a ház stencilezését mutatja be, és lehetőség lesz a gyönyörű színekkel, mintákkal kipróbálni a technikát a Hajadon utca 2. szám alatt. 14 órától 17 óráig Kulcsár Bence, a szecessziós kovácsoltvas előtető készítését mutatja be ugyanitt.

13 órától 13.45-ig Faith Asher rabbi, a Budavári Zsinagóga rabbijának előadása hallgatható meg a zsidó misztikáról a Táncsics Mihály utca 26. szám alatt.

A pontos programokat, helyszíneket és időpontokat erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

A sziklakórház története

A Budai Vár alatt, a Várhegy rejtekében húzódik az a 10 kilométeres barlangrendszer, melyben 1939-től óvóhely, majd kórház is üzemelt, napjainkban pedig a működésének történetét bemutató múzeum foglal helyet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük