Egy egyszerű spórolási tipp
Válts bankot!
A bankok egymás közti versenyéből sokszor az ügyfél jön ki jól. Ha más bank a jelenleginél jobb feltételeket kínál, érdemes lehet váltanod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha elszántad magad, hogy bankot váltasz, soha ne egyetlen bank ajánlata alapján dönts, hanem legalább három-négy ajánlatot nézz meg, különösen nagy figyelmet fordítva a szolgáltatások árára és a teljesítési határidőkre - ajánlja a Magyar Bankszövetség a honlapján közzétett bankváltási útmutatóban.

Fontos számba venni továbbá a jelenlegi számlavezetőnél igénybe vett szolgáltatásokat - bankszámla, bankkártya, internet, mobilbank -, mert ezekre többnyire külön szerződést kell kötni, és a bankszámla-szerződéssel egyidejűleg minden egyéb szerződést fel kell mondani.

Semmi sincs ingyen...

Figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes szolgáltatások, termékek felmondásának és az újak kötésének, valamint a bankváltásnak milyen költségei vannak. A bankok a hitel feltételeként sok esetben előírják a bankszámlavezetést. Ez esetben több megoldás is lehetséges: kezdeményezni lehet a hitelszerződés módosítását, meg lehet tartani a bankszámlát a hitel visszafizetéséig, vagy az új számlavezetővel meg lehet állapodni a hitel átvételéről.
A számlakapcsolat megszüntetését a hitelintézetek általában az írásbeli bejelentéstől számítva 0-40 napra vállalják. Az időtartam függ attól is, hogy valaki a számlavezetésen kívül milyen egyéb, a számlához kapcsolódó szolgáltatásokat vesz igénybe.

A számla egyenlegének teljes felhasználása, vagy az a tény, hogy valaki a bankszámláját már nem használja, a szerződést nem szünteti meg. A bankszámla, vagy a hozzá igénybe vett szolgáltatások megszüntetése előtt a régi bankkal szembeni tartozásokat meg kell fizetni, a számlához tartozó megbízásokat, folyamatban lévő műveleteket rendezni kell.

Jó, ha tudod!
Bár a váltás bizonyos költségeket von maga után, alapvetően több tízezer forintot takaríthatsz meg a bankváltással. Hogy mindezt hogyan? Kattints ide!

Két számla egyszerre?

A bankváltás időszakában célszerű fokozottan figyelemmel kísérni a pénzügyek alakulását, úgy a régi, mint az új bankszámlán. Az új bankszámlát célszerű még a régi bankszámla megszüntetése előtt megnyitni. A bankköltségek fedezetére szükség lehet egy kisebb induló összeg befizetésére is - az első jóváírás beérkezéséig. Bár többletkiadást jelent, a régi számlát célszerű legalább egy hónapig fenntartani az újjal párhuzamosan, mert ez megkönnyíti a jóváírások és átutalási megbízások áthelyezését az új bankszámlára. A régi bankszámlán ez esetben annyi pénzt kell tartani, amennyi fedezetet nyújt a még el nem számolt tranzakciókra és a bankköltségekre. A hitelintézetek a bankszámla felmondása esetén általában a felmondási idő leteltéig számítják fel a számlavezetési díjat. Egyéb, a felmondással kapcsolatos költségek is felmerülhetnek, erről feltétlenül tájékozódni kell. A Bankszövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a számlával a lekötött betétek is megszűnnek, és ha valaki nem jár el körültekintően, a lejárat előtti feltörés miatt kamatveszteség érheti.

A hitelkeretet is törleszteni kell

Amennyiben a megszüntetni kívánt bankszámlához folyószámla-hitelkeret kapcsolódik, az igénybe vett összeget a bankszámla megszüntetésével egyidejűleg vissza kell fizetni az esedékes kamatokkal és díjakkal együtt. A bankkártya a hitelintézetek tulajdonát képezi, ezért a bankok már a felmondás alkalmával visszakérik és érvénytelenítik is. A kizárólag elektronikus úton használható bankkártyák esetében előfordulhat, hogy a plasztiklap az ügyfélnél marad, ám ha a felmondást követően ezt használni kívánja, a készpénzkiadó automata bevonja, és vásárlásra sem lehet már felhasználni. A bankok ragaszkodnak a szerződésben foglalt felmondási idő letöltéséhez, mivel a terhelések a tényleges vásárlás időpontjához képest akár három-négy héttel később is beérkezhetnek. Bankváltáskor számba kell venni az összes olyan szervezetet és személyt is, amelyek vagy akik rendszeresen utalnak a számlára - például fizetést, nyugdíjat, támogatást -, és értesíteni kell őket arról, hogy a továbbiakban az új banknál nyitott bankszámlára utaljanak. A változás regisztrálása hosszabb időt vehet igénybe, ezért átmeneti időre célszerű a régi és az új bankszámla egyidejű fenntartása.

Jó, ha tudod!
Csábító, ám a hitelkártyának nemcsak előnyei vannak, hanem hátrányai is. Ha nem vigyázol, könnyen eladósodhatsz! Kattints ide, és ismerd meg a buktatóit, valamint azt, hogyan mászhatsz ki a bajból - ha már megtörtént...

Ne feledkezz meg a közüzemekről sem!

Számba kell venni azokat a szervezeteket is, amelyek felhatalmazást - közüzemi számlák, biztosítási díjak, adók - kaptak a bankszámla közvetlen megterhelésére. A régi számlavezető banktól a hatályos jogszabályok értelmében kérni lehet az ilyen megbízások kilistázását. Aki ezzel a listával megkeresi új bankját, és új felhatalmazásokat ad, azzal automatikusan megszünteti a régieket. Ha valakinek a számlája terhére azonnali beszedési megbízást nyújtottak be, és annak teljesítése fedezethiány miatt nem történt meg, akkor a bankszámla megszüntetésére csak az inkasszó teljesítése, vagy fedezethiány esetén az inkasszó kötelező sorbaállítási idejének lejártát követően kerülhet sor.

Azonnali inkasszóra jogosító felhatalmazás esetén pedig addig nem lehet megszüntetni a számlát, amíg azon élő felhatalmazás van.

2008. július 10-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júliusi számának tartalmából:
  • Hol igyunk sört? - Beergiumban is jártunk
  • Egy szál sem maradhat! - Borotvák, krémek, gyanták
  • Parázs vita – kerti grillsütők tesztje
  • Befektetés rövidtávon – kombinált pénzügyi termékek
  • Hogy marad fehér a ruha?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük