3 csalóka bankreklám, aminek ne dőlj be!

Kedvező THM, alacsony törlesztési részletek, fizetési kedvezmények - csábítóbbnál csábítóbb ajánlatok, melyeknek ne higgy!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az óriásplakátokról, a televízióból és az újságokból csábítóbbnál csábítóbb reklámok igyekeznek minél több terméket a gyanútlan vásárlókra sózni.

Testápolókat, amelyek visszaadják a bőr eredeti rugalmasságát, mosóporokat, amelyek minden szennyeződéssel elbánnak, arckrémeket, amelyekkel akár húsz évet fiatalodhatnak a nők. Nem állítjuk, hogy ezeknek a reklámoknak nincs valóságalapjuk, de érdemes szem előtt tartani, hogy ezek az adott terméknek csupán a pozitívumait hangsúlyozzák - ahogy teszik ezt a bankok reklámjai is.

Míg azonban előbbieken csupán néhány száz forintot bukhatsz, egy, a reklámok hatására igénybe vett hitelkonstrukcióval, amelyről előzetesen nem tájékozódtál kellőképpen, akár milliókat. Érdemes ezért nyitott szemmel járni, és olvasni a sorok között.

Adósságrendezés: havi nyolcezerért, alacsony THM-mel

Nem meglepő, ha manapság egyre kevesebben keresik a kedvező és akciós lakáshiteleket, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben csak igen szigorú feltételek mellett lehet lakáshitelhez jutni. Az adósságrendező kölcsönök azonban annál népszerűbbek - egy-egy jó ajánlatra pedig azonnal felfigyel az ember, nem árt azonban az óvatosság.
Ilyen az egyik hazai bank konstrukciója is, amely olyan adósságrendező hitelt kínál, amellyel egyszerre több, aktuálisan futó kölcsönt válthatsz ki, legyen az áruhitel, folyószámlahitel vagy az autóra felvett kölcsön.

Ráadásul igen kedvező feltételek mellett: millió forintonként a kölcsön havi törlesztőrészlete alig több, mint nyolcezer forint, a THM pedig mindössze 10,72%. Természetesen a bank mindent megtesz a hiteles tájékoztatásért: az apró betűs részben szinte minden információt közöl, amelyet érdemes is elolvasni, mielőtt belemennél a dologba.
Itt ugyanis kiderül, hogy egyrészt a hitel végleges ára - a kamatok, járulékos költségek - az ügyfél fizetési fegyelmétől és anyagi helyzetétől függ, így korántsem biztos, hogy annyira kedvező, mint a reklámban.
Másrészt azt is elárulják, hogy a rendkívül kedvező törlesztőrészlet és THM nem minden hitelre vonatkozik: az akciós kamat húsz éves futamidőre igényelt 5 millió forint esetén jár, bizonyos feltételek megléte mellett, és kizárólag svájci frank alapon, a bank által figyelembe vett konstrukció esetén.

Évi 12%-os kamat, már három hónapos lekötés esetén is

Ha nincs akkora adósságod, hogy rendezésére hitelt kelljen felvenned, szerencsés helyzetben vagy. Akkor pedig még inkább, ha egy kevés megtakarításod is van, és csak azon kell gondolkoznod, hogyan is gyarapíthatnád.

A rövid távú lekötések jól jöhetnek, főleg abban az esetben, ha magas hozamot ígérnek. Az egyik vezető hazai bank például azt hirdeti, hogy kiemelkedően magas, pontosan 12%-os kamatot biztosít a teljes futamidőre akkor, ha a pénzedet náluk kötöd le három hónapra, ez a kamat ráadásul független a lekötendő összeg nagyságától. A lekötést ráadásul nem is kell megszüntetned a futamidő végén, hanem elhelyezheted automatikusan megújulóként is, amivel a betét kamatos kamattal gyarapodhat.
Az ajánlat igazán csábító, az apró betűs részből azonban kiderül, hogy mindez kizárólag egy bizonyos betéttípusra érvényes, ráadásul minimum 50 ezer forint esetén. Lényeges részlet továbbá, hogy, bár az akciós kamat három hónapos lekötés esetén a teljes futamidőre vonatkozik, a lekötés megújulása után az akkor a bank hirdetményében meghatározott aktuális kamattal kamatozik tovább.
A további részletekről is tanácsos alaposan tájékozódni - amire a bank fel is hívja a figyelmet, ahogy arra is, hogy a reklám célja nem más, mint a figyelem felkeltése.

Biztos megoldás, 12%-os THM-mel

Egy másik bank szintén igen kedvező konstrukciót kínál abban az esetben, ha az eddig összegyűjtött pénzedet nem a párna alatt szeretnéd tartani, hanem bankbetét formájában lekötni.
A reklámban szereplő ajánlat szerint a lekötött összegre kimagasló kamat érvényes, akár abban az esetben is, ha a lekötött összeg mértéke csupán 100 ezer forint.

A kamat mértéke természetesen a lekötés futamidejétől függ: hat hónap esetén 11,50% évente, egy év esetén pedig 12% - minden egyéb feltétel teljesítése nélkül, ráadásul a kamat mértéke nem függ a lekötésre szánt összeg mértékétől.
A csábító konstrukcióhoz azonban apró betűs rész is kapcsolódik, amelyből kiderül, hogy a dolog mégsem ennyire egyszerű. Először is, csak és kizárólag akkor választhatod ezt a konstrukciót, ha a pénzedet korábban semmilyen más befektetési formában nem helyezted el a banknál.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó tudni továbbá, hogy a kamatok csak az első kamatperiódusra vonatkoznak, a későbbiekben az aktuális hirdetményben szereplő kamatok lépnek érvénybe. Ráadásul a reklámban hirdetett kamat mértéke időközben is változhat, tehát korántsem biztos, hogy akkor is elérhető lesz, amikor igénybe szeretnéd venni a konstrukciót.

Jó, ha tudod!
A reklámokban rendszerint hallható, hogy a tájékoztatás nem teljes körű, illetve a reklámban elhangzottak nem minősülnek ajánlattételnek. Ezt te is tartsd szem előtt, és mielőtt bármit is aláírnál, minden esetben alaposan tájékozódj a kiszemelt konstrukcióval, lekötéssel vagy hitellel kapcsolatban a banknál!
Ezt is szeretjük