Íme, a legrosszabb bankok feketelistája!
Kilenc bank és 11 hitelintézet szerepel azon a feketelistán, mely az ügyfeleket megkárosító cégeket hivatott összegyűjteni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége nemrég közzétette a bankok feketelistáját. Ám ezen nem az ügyfelek szerepelnek, hanem számos olyan pénz- és hitelintézet, melyet megfigyelés alá vontak.

Két hónap múlva derül ki, hogy melyek lesznek azok, amiket megsemmisítenek.

Kiderül, ki csapta be a legtöbb ügyfelet

A feketelistán olyan bankok és hitelintézetek szerepelnek, melyeknek a tevékenységét a társadalomra nézve károsnak ítélték meg. Mintegy kilenc bankot és 11 hitelvállalkozást tartalmaz a lista. Az induló bankháború egyelőre puhatolózással veszi kezdetét: a feketelista közzétételétől számított két hónapon át figyelik az érintett pénzintézetek tevékenységét.

A listára fel lehet még kerülni, de ki is húzhatnak menet közben neveket. Ha letelik a két hónap, akkor mind a bankok, mind a hitelvállalkozások közül kiemelnek egyet, amelyik a legsikeresebb volt a rablásban, és azt megsemmisítik - ahogy Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke fogalmazott.

Volt, aki nem is reagált

A feketelista összeállításának előzménye az az ultimátum volt, melynek értelmében a VÉSZ július 31-én árverezési és kilakoltatási moratóriumot követelt az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált adósok jogszerűen elfoglalt egyetlen otthonára a bankok és hitelszervezetek részéről.

Éliás Ádám elnök elmondta: felhívásukra hat bank válaszolt, közöttük az OTP, akiknek az érvelését egyelőre elfogadta a VÉSZ, mert vagy nem jellemző rájuk a lakossági szolgáltatás, vagy nem árvereznek ingatlanokat. A felhívásukra kilenc bank és 11 hitelvállalkozás nem reagált, így felkerültek a listára. Csak az OTP Jelzálogbank listába állításától tekintettek el az OTP Bank pozitív hozzáállása miatt, annak ellenére, hogy a Jelzálogbank tevékenységére is sok panasz érkezett hozzájuk.

A feketelista szereplői: AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Aegon Hitel Zrt., Argenta Zrt., Credit House Zrt., Creditexpress Zrt., Intrum Justitia Zrt., Korona Kredit Zrt., Lánchíd Hitel Zrt., Magyar Ingatlanhitel Zrt., Pesti Hitel Zrt., Provident Zrt., Vin-Factor Zrt.

Jobb óvakodni a feketelistán szereplőktől

A VÉSZ a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló kormányrendelet megsemmisítését követeli, szerintük ugyanis ez az a jogszabály, mely kaput nyitott a közvetlen banki értékesítés előtt.

Követelik továbbá, hogy a hátralékosok, fizetni nem tudók elleni teljes eljárás azonnal kerüljön vissza a bíróságok hatáskörébe.

A VÉSZ szerint az ügyfeleknek tanácsos mielőbb megszüntetni az üzleti kapcsolatot a listán szereplő hitelintézetekkel, illetve kivonniuk a bankszámláikat a saját érdekükben, valamint azért, hogy megakadályozzák ezzel a bankok további, az ügyfelek károsítását eredményező tevékenységét.

Ezt is szeretjük