3 csodálatos balkonnövény

Nem vagy gyakorlott növénytartó, de nem szeretnél lemondani a virágok látványáról? Válassz könnyen kezelhető fajtákat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A növények még a legkomorabb betonrengetegbe is becsempészik a természetet, színes, szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, számtalan fajtájukkal végtelen öröm forrásai. Ne mondj le róluk te se, még akkor se, ha nem állsz gyakorlott növénytartó hírében. A következő növények nevelgetése például nem nagy ördöngösség, ráadásul a gondoskodást mesés virágokkal hálálják meg. Ültesd be velük az erkélyt!

Szívós, de gyönyörű: cserjés margitvirág

Az Argyranthemum frutescens, más néven cserjés margitvirág gyakran látható dézsanövény. Szívós természetének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Örökzöld félcserje kékeszöld, mélyen szeldelt levelekkel, ám fajtától és változattól függően a levélzete egyszerű zöld vagy ezüstszürkés árnyalatú lehet.

A margitvirágok, amelyek fehér, sárga vagy rózsaszín színben pompáznak, május és október között díszítik a növényt. Az elnyílt virágok eltávolításával és a megfelelő körülmények közötti átteleltetéssel egész évben biztosíthatod a virágzását.

Hogyan tartsd?

A margitvirágok napfényes helyen nyílnak a legjobban, a virágzási időszakban azonban rendszeresen öntözd a növényt. A terjedelmes bokrok vagy magas törzsű változatok nagyon népszerűek, mivel központi elemként ültethetőek díszes növénytartókba. Jól társíthatók kisebb növényekkel, például veronikával, petúniával és muskátlikkal. A kisebb növekedésű fajták is szépen mutatnak az erkélyládákban.

Egy hosszan virágzó szépség: bakopa

A Sutera diffusus hópehelyvirág vagy bakopa néven ismert, tartása, szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Egyszerű, ellentétesen álló, apró levelekkel rendelkezik, a virágzási időszakban, április és október között pedig apró, csillag alakú virágok jelennek meg rajta, amelyek a változattól függően fehérek, rózsaszínek, liláspirosak vagy kékek. A növény eléri a 15-25 cm-es magasságot, a hajtásai akár 100 cm hosszúra is nőhetnek.

Hogyan tartsd?

A bakopa teljes napon virágzik a legjobban, de elviseli a félárnyékot is. A tartóedény talaja legyen dús, de jó vízáteresztő képességű, és ne hagyd kiszáradni. Ha forró helyre ülteted, nyár közepén virágzása abbamaradhat.

A kúszó vagy csüngő növekedés miatt rendkívül szépen mutat erkélyládákban és függőkosarakban. Csodálatos virágtömegével hamar kitölti a tárolóedényt. Nagyobb tartóban más balkonnövényekkel társítva is nagyszerű hatást érhetsz el vele. Sokoldalú növény, magas törzsű növények alá talajtakarónak is ideális.

Egy esővízimádó: legyezővirág

A legyezővirág hétköznapi nevét díszes virágairól kapta, melyek legyezőszerűen, félkörben tárulnak ki. A növényt könnyű tartani, és jól tűri az időjárás viszontagságait is, ráadásul folyamatosan nyílnak csodálatos virágai. E tulajdonságai miatt népszerű dézsás növény, amely akár 100 cm hosszú, szürkészöld levélzetű hajtásokat is képes növeszteni, míg maga a növény csupán 20-30 cm magas.

Hogyan tartsd?

A bokros és szétterülő növekedésű növényt gyakran nevelik egynyáriként. A kékeslila virágtömeget áprilistól októberig élvezheted, de csak akkor, ha napos, félárnyékos helyen tartod, ez ugyanis az ideális a számára.

Rendszeresen öntözd esővízzel vagy lágy vízzel, mivel nem tűri a meszes talajt. Érzékeny a túlöntözésre is, úgyhogy gondoskodj arról, hogy a tartóedény jó vízelvezető képességű legyen. A levelei kissé húsosak, ezért egy kis száraz időszak nem tesz kárt a növényben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legyezővirág remekül mutat a függőkosarakban. Az erkélyládákban nem szorítja ki a szomszédait, ezért nagyon megfelel a csoportos beültetésekhez.

Cikkünk a Balkon- és terasznövények című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük