3 csodálatos balkonnövény
Nem vagy gyakorlott növénytartó, de nem szeretnél lemondani a virágok látványáról? Válassz könnyen kezelhető fajtákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növények még a legkomorabb betonrengetegbe is becsempészik a természetet, színes, szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, számtalan fajtájukkal végtelen öröm forrásai. Ne mondj le róluk te se, még akkor se, ha nem állsz gyakorlott növénytartó hírében. A következő növények nevelgetése például nem nagy ördöngösség, ráadásul a gondoskodást mesés virágokkal hálálják meg. Ültesd be velük az erkélyt!

Szívós, de gyönyörű: cserjés margitvirág

Az Argyranthemum frutescens, más néven cserjés margitvirág gyakran látható dézsanövény. Szívós természetének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Örökzöld félcserje kékeszöld, mélyen szeldelt levelekkel, ám fajtától és változattól függően a levélzete egyszerű zöld vagy ezüstszürkés árnyalatú lehet.

A margitvirágok, amelyek fehér, sárga vagy rózsaszín színben pompáznak, május és október között díszítik a növényt. Az elnyílt virágok eltávolításával és a megfelelő körülmények közötti átteleltetéssel egész évben biztosíthatod a virágzását.

Hogyan tartsd?

A margitvirágok napfényes helyen nyílnak a legjobban, a virágzási időszakban azonban rendszeresen öntözd a növényt. A terjedelmes bokrok vagy magas törzsű változatok nagyon népszerűek, mivel központi elemként ültethetőek díszes növénytartókba. Jól társíthatók kisebb növényekkel, például veronikával, petúniával és muskátlikkal. A kisebb növekedésű fajták is szépen mutatnak az erkélyládákban.

Egy hosszan virágzó szépség: bakopa

A Sutera diffusus hópehelyvirág vagy bakopa néven ismert, tartása, szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Egyszerű, ellentétesen álló, apró levelekkel rendelkezik, a virágzási időszakban, április és október között pedig apró, csillag alakú virágok jelennek meg rajta, amelyek a változattól függően fehérek, rózsaszínek, liláspirosak vagy kékek. A növény eléri a 15-25 cm-es magasságot, a hajtásai akár 100 cm hosszúra is nőhetnek.

Hogyan tartsd?

A bakopa teljes napon virágzik a legjobban, de elviseli a félárnyékot is. A tartóedény talaja legyen dús, de jó vízáteresztő képességű, és ne hagyd kiszáradni. Ha forró helyre ülteted, nyár közepén virágzása abbamaradhat.

A kúszó vagy csüngő növekedés miatt rendkívül szépen mutat erkélyládákban és függőkosarakban. Csodálatos virágtömegével hamar kitölti a tárolóedényt. Nagyobb tartóban más balkonnövényekkel társítva is nagyszerű hatást érhetsz el vele. Sokoldalú növény, magas törzsű növények alá talajtakarónak is ideális.

Egy esővízimádó: legyezővirág

A legyezővirág hétköznapi nevét díszes virágairól kapta, melyek legyezőszerűen, félkörben tárulnak ki. A növényt könnyű tartani, és jól tűri az időjárás viszontagságait is, ráadásul folyamatosan nyílnak csodálatos virágai. E tulajdonságai miatt népszerű dézsás növény, amely akár 100 cm hosszú, szürkészöld levélzetű hajtásokat is képes növeszteni, míg maga a növény csupán 20-30 cm magas.

Hogyan tartsd?

A bokros és szétterülő növekedésű növényt gyakran nevelik egynyáriként. A kékeslila virágtömeget áprilistól októberig élvezheted, de csak akkor, ha napos, félárnyékos helyen tartod, ez ugyanis az ideális a számára.

Rendszeresen öntözd esővízzel vagy lágy vízzel, mivel nem tűri a meszes talajt. Érzékeny a túlöntözésre is, úgyhogy gondoskodj arról, hogy a tartóedény jó vízelvezető képességű legyen. A levelei kissé húsosak, ezért egy kis száraz időszak nem tesz kárt a növényben.

A legyezővirág remekül mutat a függőkosarakban. Az erkélyládákban nem szorítja ki a szomszédait, ezért nagyon megfelel a csoportos beültetésekhez.

Cikkünk a Balkon- és terasznövények című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük