Az 500 forintos csodaszer dugulás, penész, szagok ellen
Mindössze néhány száz forint, és számos tisztítószert kiválthatsz a bóraxszal. Ismerd meg most!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bórax közeli rokona a bórsavnak. Utóbbihoz hasonlóan kevésbé mérgező, éppen ezért biztonsággal használható a háztartásban. Sokoldalú háziszer, amivel kiválthatod többek között a lefolyótisztítót, az ablaktisztítót, eltávolíthatod vele a makacs foltokat a szőnyegből, és még a penész kiűzésében is segít. A bóraxot háztartási üzletekben vagy ökoboltokban vásárolhatod meg - utóbbiakban online is vásárolhatsz -, ráadásul nagyon olcsón. Fél kiló bórax mindössze 400-500 forintba kerül, használatával tehát a pénztárcádnak is kedvezel. Ismerd meg alkalmazásának módját!

Bórax a lefolyók és a vécé védelmében

A bóraxnak a fürdőszobában és a konyhában is nagy hasznát veheted: segít a vécé tisztán tartásában, a lefolyók dugulásának elhárításában, és a mosogatótálcán éktelenkedő foltokat is eltüntetheted a segítségével.

Előbbit például egyszerre fertőtlenítheted, és varázsolhatod fényessé a segítségével anélkül, hogy aggódnod kellene a veszélyes gázok képződése miatt. Ehhez nem kell mást tenned, mint feloldanod fél pohár bóraxot három és fél liter vízben, majd ezzel a keverékkel átsúrolnod a vécécsészét. A fürdőszoba csempéit is ragyogóvá teheted ezzel az oldattal, de használata után a csempéket alaposan öblítsd le forró vízzel.

Dugulás ellen

Az eldugult lefolyót is ismét átjárhatóvá teheted bóraxszal. Kíméletesebb módszer, mintha maró lefolyótisztítókat használnál, mégis eredményes. Fogj egy nagyobb tölcsért, és dugd a lefolyóba. Önts bele fél pohár bóraxot, majd közvetlenül utána két pohár forrásban lévő vizet. 15 percig hagyd dolgozni a keveréket, majd öblítsd le szintén forró vízzel. Ha szükséges, ismételd meg a műveletet.

A mosogató foltjai ellen

A konyhában használt, rozsdamentes acél mosogatót éppen úgy el tudják csúfítani a foltok, mint a porcelánból készült fürdőszobai mosdókagylókat.

Szerencsére mindkettőt letisztíthatod bóraxszal. Keverj össze egy pohár bóraxot és negyed pohár citromlevet! Az így kevert masszából tegyél egy keveset rongyra vagy szivacsra, és jól dörzsöld át vele a foltot, majd öblítsd le a masszát meleg vízzel. A folt a szerrel együtt el fog tűnni.

Mentőötletek szőnyeghez, textilekhez

A penész makacsul beleeszi magát a szövetbe, legyen szó kárpitról vagy ruhákról. Szerencsére van ellene megoldás. Ahhoz, hogy a penészfoltoknak nyomuk se maradjon, áztass egy szivacsot fél pohár bórax és két pohár forró víz oldatába, majd dörzsöld az anyagba az érintett területen. Néhány óráig, amíg a folt el nem tűnik, hagyd állni, majd alaposan öblítsd le. Ha a ruhából szeretnéd kitisztítani a penészt, áztasd be két pohár bórax és két liter víz keverékébe.

A makacs foltokat a szőnyegből a következőképpen szedheted ki. Először alaposan nedvesítsd be a területet, aztán dörzsölj bele egy kis bóraxot! Hagyd megszáradni, majd porszívózd ki. Eljárhatsz úgy is, hogy ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékét teszed az anyagra, és csak ezt követően szárítod meg - a keveréket érdemes a szőnyeg egy kevésbé feltűnő részén először kipróbálni. Szükség esetén megismételheted a műveletet.

Ablaktisztítás bóraxszal
Ha nem akarsz foltokat és csíkokat látni az ablakokon és a tükrökön, mosd le őket két evőkanál bórax és három pohár víz oldatába mártott szivaccsal.

Bóraxszal a szagok ellen

Ha a lefolyót már kitisztítottad, nem áraszthat kellemetlen szagot. Ha azonban ennek ellenére sincs friss illat a konyhában, érdemes a szeméttárolót is szemügyre venned.

A szemetes ugyanis nagyszerű táptalaja a penésznek és a baktériumoknak, illetve kitűnő forrása a szagoknak, még annak ellenére is, hogy rendszeresen kiüríted. Szerencsére egyszerűen fertőtlenítheted egy kevés bóraxszal. Alaposan mosd át tiszta vízzel, majd tegyél bele három kanál bóraxot, egy pohár vizet, és hagyd benne egy órán át. Ezután jól öblítsd ki forró vízzel - a szagnak és a baktériumoknak nyomuk sem lesz.

A szer a kisgyermekek matracán és a háziállatok fészkén is segít, ha azok illata nem éppen a legfrissebb. Ha a csemetéd esetében nem megy könnyen a bilire szoktatás, ne aggódj a matrac miatt. Könnyen eltüntetheted belőle az erős szagot, ha benedvesíted a foltot, bedörzsölöd egy kis bóraxszal, majd száradás után felporszívózod az ottmaradt port.

A háziállatok helyén lévő párnából hasonlóan tüntetheted el a szagokat, ha pedig takarójuk van, a textileknél említett módon járj el.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük