Kánikulatűrő, árnyékot adó növények apró erkélyekre
Ha jól választasz növényt, egyszerre gondoskodhatsz a nap elleni védelemről és erkélyed díszítéséről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron sok növény feladja a harcot a kánikulával szemben, és menthetetlenül kiszárad, szerencsére azonban találni olyan szívós fajtákat, melyek kifejezetten jól érzik magukat a nagy melegben, ráadásul dús levelekkel ajándékoznak meg.

Bambusz
Olajfa
Díszalma

Utóbbiak miatt nemcsak még szebbé teszik az erkélyed, hanem némi árnyékot is biztosítanak, hogy kellemes hűvösben pihenhess. A következő növények kiválóak erre a célra, ráadásul gondozásuk sem nagy ördöngösség.

Egy csipetnyi Távol-Kelet: bambusz

Az Ázsiában, Afrikában és Amerikában őshonos, buja, örökzöld bambuszfélék családjának mindegyik fajtája tartható hazánkban is. A Bambusa ventricosa különösen látványos és díszes növény.

Jellemző részei a vastag, kidomborodó szártagok - a különös alakzat miatt Ázsiában Buddha hasának is nevezik. Mostoha körülmények között ez a jellegzetesség még szembetűnőbb, amit a kis tartóedény, esetleg víz- vagy tápanyaghiány okozhat. A nagyjából 12 centi hosszúra növő, egyenes, lándzsa alakú, sötétzöld levelei nagyon mutatósak. Természetes környezetében a bambusz gyakran 10 méternél is magasabbra nő, de dézsában csak két-három méteresre.

Hogyan tartsd?

Napos, félárnyékos helyen érzi igazán jól magát. A talaját mindig tartsd nedvesen, különösen nyáron, amikor a hajtások előtörnek. Nem árt az elővigyázatosság, mert a túlöntözés, az állandóan vízben álló gyökérzet éppen olyan veszélyes számára, mint az elhúzódó, hosszú szárazság. Megfelelő gondozás mellett azonban kiválóan tűri a kánikulát.

Az örökzöld szépség: olajfa

Az olajfa igazi mediterrán növény. A fa termése az olajbogyó, a mediterrán országok legfontosabb gazdasági terméke. Különleges levélzete miatt sok utazó kedvenc növénye, mely fantasztikus vonzerővel bír.

Az örökzöld növény nagyon gyorsan képes igen magasra nőni, de az ágai lassan terülnek szét. Az erkélyeden tartóedényben legfeljebb két-három méteresre nő meg. Díszes levelei felül sötétzöldek, alul ezüstös fehérek és szőrösek.

Apró, krémszínű virágai július és augusztus között jelennek meg. Olajbogyók csak akkor fejlődnek a fán, ha egy másik változat is jelen van, hogy elvégezze a beporzást, mivel a virágok önmagukban terméketlenek.

Hogyan tartsd?

A növény könnyen tartható, nagyon kedveli a meleg helyet, a teljes napot, de a szél- és esővédett helyen is jól érzi magát. Az olajfa gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba, és aszályos időben is találnak vizet, ezért nem száradnak ki. Éppen ezért, ha növénytartóban neveled, gondoskodj róla, hogy ne maradjon túl sokáig víz nélkül: öntözd rendszeresen, és ne hagyd, hogy a gyökérlabda túlságosan kiszáradjon, de azt se, hogy vízben álljon. A növény jól tűri a metszést, úgyhogy nyugodtan vágd vissza, így még szebb lesz.

Almaszüret az erkélyen: díszalma

Akár az erkélyeden is élvezheted közvetlenül a fáról szedett alma varázsát, a kisebb termetű almafafajtákat megfelelő gondozással ugyanis dézsában az erkélyen is tarthatod. Ehhez egy 10-20 literes tartóedényre van szükség, mivel még a kisebb változatok is legalább egy-három méter magasra nőnek. A díszalma fehér vagy rózsaszín virágokat bont, melyeknek csodás illatuk van, és április-májusban jelennek meg a fácskán. A levelek oválisak, a végük hegyes, mélyzöldek, fényesek, és legtöbb fajtájuk ősszel gyönyörű lombszínt ölt.

Az almafák általában nem öntermékenyek, két vagy három különböző változatot kell ültetned, hogy a beporzást biztosítsd számukra. A gyümölcsök augusztus és október között érnek.

Hogyan tartsd?

A díszalma kedveli a napos fekvést, a termékeny, jó vízelvezetésű talajt. A földjét tartsd egyenletesen nedvesen, öntözd rendszeresen. Télen ne felejtsd el megmetszeni a fácskát, és feltétlenül válassz neki fagyálló növénytartót. Kisebb teraszra vagy erkélyre az oszlopos fajták valók, melyek gyümölcsei a rövid termőnyársakon, közvetlenül a törzsön ülnek.

A Flamenco nevű, őszi, oszlopos desszertalma piros és zöld színben pompázik, ráadásul édes és lédús.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények című könyv segített.

Ezt is szeretjük