500 ezer forintos bírságot is kaphatsz: emiatt vádolhatnak ártatlanul áramlopással

Így kerülheted el, hogy ártatlanul gyanúsítsanak meg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az árammal kapcsolatos csalás esete korántsem ritka, a módszerek pedig egyre trükkösebbek, így nem véletlen, hogy a szolgáltató is árgus szemmel figyeli, ki próbálja ilyen módszerekkel csökkenteni a villanyszámla összegét.

Az illegálisan vételezett áram mennyisége a szolgáltatók szerint 10 milliárd forintnál is nagyobb kiesett összeget jelent évente, így fokozottan ellenőrzik a gyanús eseteket. Ennek köszönhetően azonban olyanok is bajba kerülhetnek, akik ártatlanok, csupán nem figyeltek eléggé néhány szabályra.

Áramlopás vagy szerződésszegés?

Két eset létezik, az áramlopásé és a szerződésszegésé. Az áramlopás esete akkor áll fenn, mikor a fogyasztó azért, hogy kevesebb áramért fizessen, miközben többet használ, jogosulatlanul beavatkozik a bekötött rendszerbe.

Ez történhet illegális vezetékleágazás létrehozásával vagy be nem jelentett vételezés esetén, vagyis, ha szakszerűen be lett kötve az áram, csak a szolgáltatónál nem lett bejelentve.

A szerződésszegés esete az, amikor a fogyasztó a szolgáltató engedélye nélkül megbontja a plombát, ha a fogyasztást mérő készüléket manipulálják, esetleg tönkreteszik, de az is ide tartozik, ha a fogyasztó a környező lakásokban áramingadozást idéz elő, például valamilyen ipari gép használatával.

Kötbért fizet, akit rajtakapnak

A villanyóra-ellenőrzések során az esetek túlnyomó többségében kiderül, ha valaki illegális eszközökhöz nyúlt, a külső beavatkozást ugyanis a hozzáértő szemek könnyedén észreveszik. Az egyértelműen hamis alkatrésszel - például hamis plombával - vagy rongálódott állapotban működtetett villanyórát a szakemberek azonnal lecserélik, és a régi órát elküldik vizsgálatra.

A szabályszegést borsos pénzbírsággal vagy akár börtönnel is büntethetik. Aki lebukik, amperenként 7500-15 000 forintos kötbérre számíthat. A büntetés így akár 500 ezer forint is lehet, de elérheti a milliós tételt is. Mindez attól is függ, ki az elkövető, ugyanis a cégeket magasabb bírsággal sújtják, mint a háztartásokat.

Alacsonyabb számla legálisan

Ha szeretnéd csökkenteni a villanyszámlát, számos módon megteheted. Egy szakértőt kérdeztünk a legjobb prakikákról. Nézd meg a videót!

Börtön vagy halál is lehet az áram ára

Nemcsak kötbérre, de akár börtönre is számíthat, aki csal az árammal, ha ugyanis a kötbérként kiszabott összeget valaki nem tudja, vagy nem szeretné kifizetni, le is ülheti azt. A csalás továbbá tragédiával is végződhet, bizonyos módszerek ugyanis rendkívül veszélyesek. Az elektromos póznákra felakasztott kampókról lelógó illegális vezetékek a legveszélyesebbek, egy ilyen akár halálos áramütést is okozhat.

Ne hagyd, hogy ok nélkül megbüntessenek!

Bár nagyon sokan vannak, akik valóban csalnak, akadnak szép számmal olyan tisztességes emberek is, akik teljes mértékben törvényesen használják az áramot, mégis meggyanúsítják őket.

Ilyen eset akkor fordulhat elő például, ha egy villanyóra egyszerűen elromlik, és a fogyasztó jóhiszeműen meg akarja javítani. A hozzá nem értő szerelés miatt az áramszolgáltató emberei azt hihetik, manipulálni akarta a szerkezetet, ezért büntetést szabhatnak ki rá. Ha az óra meghibásodik, mindenképp érintetlenül kell hagyni, és szükséges minél előbb kihívni egy szakembert.

Egy másik szerencsétlen eset lehet, ha valaki vásárol egy ingatlant, ahol a mérőóra már eleve megrongált állapotban van, és csak egy későbbi ellenőrzésnél derül ki. Amint megvan az adás-vétel, be kell jelenteni a szolgáltatónál, hogy az ingatlan frissen vásárolt, és a fogyasztó oda költözik. Mindez egy nyomtatvány kitöltéséből áll, melynek leadása után nem sokkal házhoz megy egy szakember, aki felméri az óra állapotát.

Albérlet esetén is előfordulhat, hogy ártatlanul vádolják az embert. Amennyiben bérbeadott lakásban találnak manipulált órát a szakemberek, a bérbeadó igazolhatja, hogy a kérdéses időszakban a bérlője lakta az ingatlanát, és bérlőjére hárulhat a büntetés.

Emiatt is általános jótanács, hogy érdemes a villanyórát minél gyakrabban ellenőriztetni, és nem megvárni az éves leolvasást, vagy az öt-tíz évenkénti ellenőrzést, főleg, ha az óra házon kívül helyezkedik el. A megrongált villanyóráért csak azt nem vonják felelősségre, aki maga jelzi a rendellenességet.

Ezt is szeretjük