Durva átverés terjed az interneten: tízezreket nyúlhatnak le, és a nagy semmit kapod cserébe
Ne dőlj be, és figyeld azt is, nem lopták-e el a képeidet!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatósága az utóbbi időszak tapasztalatai alapján veszélyes jelenségre hívja fel a figyelmet, mely azokat érinti, akik albérletet szeretnének kivenni. A jelentlegi lakáspiaci helyzetben a kereslet nagyobb, mint a kínálat, így sokan kényszerhelyzetben vannak, ha lakást szeretnének kivenni.

A bűnügyi főigazgatóság főosztályvezetője, Németh Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes különösen óvatosnak lenni az internetes albérlethirdetésekkel, ugyanis könnyen válhat bárki csalás áldozatává.

Számos olyan üggyel találkozott az elmúlt időszakban a rendőrség, melyek során a bérlakások iránti nagy keresletet kihasználva a csalók előre utalt foglalót kértek az érdeklődőktől az albérlet elnyeréséért cserébe. Ez az összeg ráadásul korántsem kicsi, akár tízezres nagyságrendű is lehet.

Tilos előre utalni!

A csalások egyre gyakoribbak, ha nem szeretnéd, hogy átverjenek a következőkre figyelj: foglalót sohasem szabad előre utalni, ellenőrizni kell a hirdetőről írt véleményeket, a közösségi oldalait, illetve fontos rákeresni a hirdetésben szereplő képekre is, hogy nem máshonnan lopták-e le azokat, ugyanis ez is egyre jellemzőbb.

Jegyezz fel minden adatot, mentsd el a levelezést!

Fontos elmenteni, feljegyezni minden elérhetőséget, felírni a számlaszámot, emellett naplózni, elmenteni a levelezést is. Ha ugyanis valaki mégis csalók áldozatává válik, minden információ segít a rendőrségnek megtalálni a bűnelkövetőket.

Sohasem szabad előre fizetni, mielőtt még a bérlő vagy a leendő bérlő bármit aláírt, vagy akár csak találkozott volna a hirdetővel. Mindez persze nemcsak bérlakásra vonatkozik, inden más interneten hirdetett árura, szolgáltatásra is, körültekintőnek kell lenni a vásárlás előtt.

Fotókat lopnak a tisztességes hirdetőktől

Hirdetői oldalról is résen kell lenni, könnyen lehet egy tisztességes lakástulajdonos hirdetésével, képeivel és adataival élnek vissza a csalók. Így, ha valaki azt veszi észre, hogy lakáshirdetésének fotóit lelopták, vagyis egy idegen hirdetésben látja meg azokat, azonnal feljelentést kell tenni, csakúgy, mint akkor, ha valaki leendő bérlőként vált áldozattá.

A rendőrség megjegyzése szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében egyáltalán nem mindegy, hol kutatsz leendő bérlők után, vagy éppen hol keresel albérletet, jó tanácsuk szerint biztonságosabb előbbiek miatt ingatlanoson keresztül lakást bérelni és vásárolni, bár úgy is előfodulhatnak csalások.

Ezt is szeretjük