3 ok, amiért vigyázz az akciós hitelekkel!

Bár az igénylés feltételei szigorodtak, akciós hitelekből most sincs hiány. Nem árt azonban olvasni a sorok között!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem titok, hogy egyik hitel sincs ingyen: a bankok többek között kezelési költséget, folyósítási jutalékot és szerződéskötési díjat számolnak fel, gyakran magas kamatok mellett teszik lehetővé a hitel felvételét, pénzt kérnek az értékbecslésért, sőt, még a hitel elbírálása is térítésköteles.

Ezek a díjak és költségek gyakran annyi plusz kiadást eredményeznek, hogy az ember kétszer is meggondolja, hogy felvegye-e a hitelt.

A bankoknak azonban nem céljuk elriasztani az ügyfeleket, ennek érdekében időszakonként akciósan kínálnak bizonyos konstrukciókat. Az ajánlatok csábítóak, ám mielőtt évekre eladósodnál, érdemes a sorok közé nézned!

A kedvezmény nem minden termékre igaz

Az első és legfontosabb dolog, amit a reklámokban, a plakátokon és az újságokban látható hirdetésekkel kapcsolatban tudnod kell, hogy nem minden körülmények között igazak. Az, hogy a futamidő bizonyos ideje alatt az adott bank lehetővé teszi, hogy csak a kamatokat törleszd, vagy az, hogy egy előre meghatározott ideig fixen tartja a devizahitelek törlesztőrészleteit, csak egyes termékekre igaz.

Az apró betűs részekben nagyrészt pontosítják az ajánlatot, amiből kiderül: a fix törlesztőrészlet és a kamat fizetésének lehetősége kizárólag az adott akció ideje alatt felvett hitelekre vonatkozik. Nem ritka az sem, hogy a kedvezmények csak az akció ideje alatt vehetők igénybe, vagyis később már nem garantálja a bank például a fix törlesztőrészletet az adott kölcsönre.

Egyszer hopp, másszor kopp
Sok hitelintézet kínál olyan konstrukciókat, melyek esetében a futamidő elején alacsony kamatot biztosítanak, vagy fél, esetleg egy évig lehetőséget adnak arra, hogy csak a kamatot fizesd. Az ajánlat csábító, ám ára van: a kezdeti könnyítések miatt a már nem akciós periódusban jelentősen magasabb törlesztőrészleteket kell fizetned.

A tökéletes ügyfelet veszik alapul

Nem árt tudnod azt sem, hogy a reklámokban feltüntetett, csábító THM a legtöbb esetben nagyon konkrét feltételek alapján kerül kiszámításra - általában 5 millió forinttal és 20 éves futamidővel kalkulálnak. Emellett a hitelképesség szempontjából tökéletes ügyfél és a tökéletes hitelcél paramétereit veszik alapul.

A feltüntetett THM csak abban az esetben érvényes az általad igényelt hitelre, ha a lehető legmagasabb jövedelemmel rendelkezel, soha semmilyen befizetéssel nem csúsztál, házasságban élsz, tehát nem csak egyetlen jövedelemre alapozhat a bank, emellett pedig a hitelcél, például a kiszemelt lakás vagy ház tökéletes állapotban van, és szükség esetén könnyen értékesíthető.
Tökéletes ügyfél azonban kevés akad, ahogy tökéletes hitelcél is, éppen ezért számítsd rá, hogy nincs sok esélyed a hirdetésben szereplő ajánlatnak pontosan megfelelő konstrukciót igénybe venni.

Semmi sincs ingyen

Mind a bankok, mind pedig az ügyfelek között népszerűek azok a kedvezményes konstrukciók, melyek esetében a hitelintézetek elengedik az olyan kezdeti költségeket, mint a kezelési költség, a közjegyző díja vagy éppen az értékbecslési díj.

Ezek az akciók akkor jönnek jól, ha kizárólag a hitelfelvételhez legszükségesebb költségekkel rendelkezel, például elegendő önerővel ahhoz, hogy hitelképesnek bizonyulj, a járulékos költségek egy összegben történő megfizetése azonban nehezedre esne.

Az ilyen jellegű akciós ajánlatokkal kapcsolatban fontos tudnod, hogy a bankok nem elengedik ezeket a tételeket, hanem meghitelezik: a hiteligényléssel és a folyósítással kapcsolatos költségekkel a tőketartozásodat terhelik, tehát azt a havonta fizetendő törlesztőrészletekkel együtt fizettetik ki.

Ezt is szeretjük