Milyen gyakran kell ágyneműt mosni nyáron? Így csináld!
A lepedő, a takaró- és a párnahuzat cseréje, illetve mosása nyáron gyakrabban esedékes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vitathatatlan, hogy a higiénia minden ember számára mást jelent, egyesek akkor érzik jól magukat, ha a háztartásban minden tiptop, és egy porszemet sem lehet találni - őket gyakran bélyegezzünk rendmániásnak -, mások viszont kevésbé érzékenyek a rendetlenségre, és a házimunkát sem veszik véresen komolyan.

Ez az ágyneműcseréről is abszolút elmondható, mindenki másként érzi, mikor jön el az a pillanat, amikor le kell cserélni a huzatokat és a lepedőt. Bár nyáron ez talán gyakoribb munkát jelent.

Ilyen gyakran cseréld nyáron!

Míg például speciális vagy éppen kórházi körülmények megkövetelik a sűrű ágyneműcserét, az otthoni környezetben nincs szükség túl gyakori váltásra, derült ki a Zala Megyei Kórház gyermekosztályának dolgozói, köztük M. A. Zsófia szakápoló elmondásából, akinek tanácsait a fenti linkre kattintva ismerheted meg bővebben.

Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy hónapokig használd ugyanazt a huzatot, ez ugyanis a baktériumok túlszaporodására ad lehetőséget. Két-háromhetente érdemes tiszta ágyneműt húzni, és ezt akkor is célszerű megtenni, ha csak alvásidőben érintkezel az anyaggal.

Nyáron ez az idő valamelyest lerövidülhet, hiszen ilyenkor az ember jobban izzad, márpedig ennek nagy részét az ágynemű fogja fel. Ilyenkor akár hetente is válthatsz huzatot.

Erre is figyelj!

A párnahuzatot - évszaktól függetlenül - célszerű gyakrabban váltogatni, mert a hajról és a szájból könnyen kerülhetnek rá kórokozók, akkor is, ha tisztán, fürdés után bújsz be az ágyba.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Emellett érdemes arra is figyelni, hogy nyáron a paplanodat is vékonyabbra cseréld, ezzel talán valamelyest visszaszoríthatod az izzadást, és késleltetheted a kötelező házimunkát. Nem beszélve arról, hogy mindez a saját kényelmedet is szolgálja, hiszen akkor is jobban alszol majd, ha a hőmérő higanyszála éjszaka sem megy 20 Celsius-fok alá.

Ha allergiás vagy

Az említett szempontokat - különösen a rendszeres ágyneműváltást - duplán tartsd szem előtt, ha allergiás vagy a poratkára, ugyanis a kis élősködők kedvenc búvóhelye az ágy és az ágynemű. Érdemes az ágykeretet hetente áttörölgetni, hogy ne rakódjon rá a por, illetve a matracot is minden alkalommal kiporszívózni, mikor ágyneműt húzol.

Ezt is szeretjük