A ragyogó, karcmentes padló 13 titka

Még a kerámia és a keményfából készült parketta is könnyen megsérülhet. Eláruljuk, hogyan varázsolhatod ragyogóvá!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padló megérdemli a rendszeres ápolást, hiszen nap mint nap taposol rajta. A megfelelő kezelés érdekében döntő, hogy milyen anyagból készült a burkolat.

Ma már sokkal többféle padlóburkolat létezik, mint nagyanyáink idejében, elsősorban azonban a színek és a minták választéka bővült, hiszen a deszkapadló és a parketta mellett kerámiacsempés és márvány kőpadlók is léteztek éppúgy, ahogy volt szőnyegpadló és linóleum is.

Ennélfogva az olyan, padlók ápolásához használt régi háziszerek köre is bő, melyeknek ma is hasznát veheted. A következők praktikák és csodaszerek segítségével megszabadulhatsz a karcolásoktól, és a padló újra régi fényében ragyog majd.

4 bevált praktika karcolások és sérülések ellen

Akár keményfából készült parketta, akár kerámia vagy márvány borítja a padlódat, egyiket sem kerülik el a sérülések. A különbség közöttük csupán annyi, hogy a fa és a márvány valamivel sérülékenyebb, mint a kerámia, viszont a karcolásokat csupán a fából készült padló esetében lehet könnyen és gyorsan, házilag eltüntetni.

Erre kiválóan alkalmas a valószínűleg minden nő fürdőszobájában megtalálható színtelen körömlakk.
A kisebb karcolásokat kend át néhány rétegben, ha pedig megszáradt, finom szemcsés csiszolópapírral dörzsöld át enyhén, majd puha ruhával polírozd a felületet. Így nem csillog majd természetellenesen.

Ha a karcolás vagy a sérülés olyan, ami a színtelen körömlakk használata ellenére is látszana, akkor használj a padló színével megegyező árnyalatú zsírkrétát. Akár át is satírozhatod vele a sérülést, de az is jó megoldás, ha kissé felolvasztod, és massza formájában tömöd be vele a rést.

Száradás után ez esetben sem árt egy kis polírozás. Ha nincs kéznél zsírkréta, megpróbálkozhatsz árnyalatban megfelelő cipőkrémmel is, illetve folyékony viasszal.

5 hatékony módszer a tiszta padlóért

Ha a karcolásokat és a sérüléseket sikerült elfedned, már csak a padló makulátlan tisztaságáról kell gondoskodnod, mielőtt nekifognál a fényezésnek. Jó hír, hogy nagyanyáink számos olyan módszert ismertek, mellyel egyszerűen és hatékonyan szabadították meg a burkolatot a legmakacsabb foltoktól is.

  • A nagyon szennyezett parkettát terpentinbe mártott ronggyal dörzsöld át az erezet irányában haladva.
  • A cipőtalpak okozta fekete foltokat radírgumival tüntesd el.
  • A zsírfoltokat itatós papírral távolítsd el a parkettáról, melyre önts egy kevés benzint.
  • A kőpadlók legjobb tisztítószere az egyszerű mosószappanos víz.
  • A márványfelületen lévő makacs foltokat oltatlan mészből és vízből kevert sűrű masszával tüntesd el. Ehhez feltétlenül használj gumikesztyűt!

A 4 legjobb szer, hogy ragyogjon a padló

Miután alaposan megtisztítottad a padlóburkolatot, nincs más hátra, mint a fényezés. Ha nem akarsz a parketta csiszolására és újralakkozására költeni, magad is gondoskodhatsz a fényéről - ebben az esetben természetesen el kell fogadnod, hogy a végeredmény nem lesz egészen olyan, mintha tízezreket költöttél volna rá.

Csodaszerek parkettához

A fából készült parkettához kiváló fényezőt keverhetsz öt evőkanál bútorfényezőből és hét evőkanál ecetből. A keveréket add tíz liter vízhez. Ezzel a vízzel mosd fel a parkettát - ruha helyett használj itatós papírt, így a lehető legkevesebb vizet juttatod majd a parkettára. Ezt a szert is ajánlott kipróbálni először egy kevésbé látványos helyen, majd pedig csak utána használni az egész felületen.
A lenolajos vagy olívaolajos átdörzsölés is csodákat tesz a padlóval, főként akkor, ha néhány csepp denaturált szeszt is adsz az olajhoz. A polírozást puha ronggyal, körkörös mozdulatokkal végezd.

Csodaszerek kőburkolatokhoz

Ahogy a csempék, úgy a kerámiapadló ragyogását is visszaadhatod ecettel vagy szódabikarbónával. Félvödörnyi vízhez adj az előbbiből két decit, szódabikarbóna esetében 50 grammnyit, majd ezzel mosd fel a padlót hetente. Ha hosszabb távú megoldást keresel, készíthetsz házi padlófényt is. Ehhez szükséged lesz 25 ml olvasztott méhviaszra, amit keverj el egy liter lenolajban, majd adj a keverékhez néhány csepp citromlevet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy puha ronggyal vékony rétegben vidd fel a felületre, majd száradás után alaposan polírozd át.

Cikkünk megírásában a Nagymama házipraktikái című könyv segített.

Ezt is szeretjük