A legerősebb háziszerek vízkő ellen - Csillogó csempe pillanatok alatt

Receptjeink alapján pillanatok alatt olyan csodaszereket készíthetsz, melyek a makacs vízkővel is elbánnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már egyetlen zuhanyozás után megjelenhetnek az apró vízfoltok a csempén. Ha rendszeresen letörlöd a vizet fürdés után, a vízkőtől akkor sem szabadulhatsz meg, mely az egyébként dekoratív csempét mattá és piszkos hatásúvá teszi.

Egy jó vízkőoldónak minden háztartásban lennie kell, mellyel a fátyolos csempéket pillanatok alatt megszabadíthatod matt felületüktől.

Ezek a szerek azonban gyakran magát a csempét is károsítják, foltokat, elszíneződéseket okozva. Ha házi szereket használsz, melyeket saját magad keverhetsz ki néhány filléres hozzávalóból, a vízkővel is elbánhatsz, és a csempéket is megóvhatod - nem utolsósorban pedig a pénztárcádnak is kedvezel. Ismerd meg a legjobb szerek receptjeit!

A régi, makacs vízkőréteg ellenszere

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál citromsav
  • fél liter gyümölcsecet

Az ecetben oldd fel a citromsavat. A folyadékot hígítás nélkül töltsd egy szórófejes palackba, majd fújd be vele a csempéket.

Hagyd néhány percig hatni a szert, majd egy mosogatószivacs durvábbik felével töröld át a felületet. Végül hideg vízzel alaposan öblítsd le.

Ezt a szert használhatod a vízforralókban és a kávéfőzőben lerakódott vízkő feloldására is. A folyadékot öntsd a készülékbe vagy a tartályába, és forrald fel. Ezután tiszta vízzel öblítsd át a forralót vagy a kávéfőzőt.

Vízkő és sárgás foltok ellen

Hozzávalók:

  • 400 ml ecet
  • 400 g só

A csempéket a vízkő mellett sárgás foltok is tarkíthatják, különösen a vízcsapok környékén. Ezek eltávolítására a legjobb szer sóból és ecetből keverhető ki. A két alapanyagot dolgozd össze sűrű pasztává. A péppel kend át a foltos, vízköves felületet, és hagyd rajta fél óráig - szükség esetén tovább. Végül bő, hideg vízzel alaposan öblítsd le. Súrolásra csak nagyon makacs foltok esetén van szükség.

Tipp
Az enyhe, sárgás foltokon - legyenek akár a csempén, akár a csaptelepeken - a citromlé is segít. Egyszerűen csepegtesd a foltra, és hagyd rajta addig, amíg a folt teljesen elhalványul.

A nagyi kedvence vízkő ellen

Hozzávalók:

  • 150 ml ecet
  • 150 ml víz
  • negyed teáskanál só

Az enyhe vízfoltokat a csempéről egyszerűen eltávolíthatod egy ecetbe áztatott ruhával. Ha azonban ez nem segít, készítsd el a következő házi szert, és ezzel próbálkozz. Az ecetet és a vizet forrald fel, és oldd fel benne a sót. A folyadékot oszlasd el még melegen a foltokon - érdemes szórófejes üvegbe tölteni, majd azzal bespriccelni a csempét -, és legalább egy óra hosszat hagyd állni. Ha letelt az idő, tiszta vízzel öblítsd le a szert a csempéről, majd utóbbit puha ruhával töröld szárazra.

Vízköves, kopott csempéhez

A kopott, erősen vízköves csempét ismét ragyogóvá varázsolhatod, ha ecettel először alaposan átdörzsölöd - a súroláshoz körömkefét is használhatsz -, majd enyhe mosogatószeres vagy szalmiákos vízzel megtisztítod. Ha a vízkövet sikerült eltávolítanod, akkor már csak a fényezés van hátra: egy puha ruhára csepegtess kevés lenolajat vagy olívaolajat, és ezzel töröld fényesre a felületet.

Az olaj egy ideig megakadályozza, hogy a vízcseppek megtapadjanak a csempén, így a vízfoltokkal sem lesz gondod. Hasonlóan hatásos 100 ml lenolaj és 35 ml terpentin keveréke is. Alaposan keverd össze a két alapanyagot, és egy tiszta ruhára csepegtetve ezzel fényezd át a csempét.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük