A 10 legszebb csaptelep 15 ezer forint alatt
Ha épp készülsz lecserélni a csöpögő csapot, nézz körül velünk a szerelvények világában! Íme, néhány gyönyörű és olcsó darab!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdőszobában és a konyhában, legyen az csak egy aprócska helyiség vagy táncteremnek beillő hodály, mindig van mit javítani, cserélni vagy felújítani. A vizesblokk sajnos sok otthon gyenge pontja. A legtöbb gond természetesen a leggyakrabban használt szerelvénnyel, a csappal és kiegészítőivel adódik.

A csepegő, szivárgó csap mindig jelzés, hogy valami nem működik megfelelően, elkopott vagy eldugult. Érdemes időről időre megvizsgálni a szerelvényeket, és, ha szükséges, új darab után nézni. Jó hír, hogy a csaptelepek piacán óriási a választék, és még akkor is találhatsz szép formájú darabokat, ha nem tudsz tízezreket költeni az új kiegészítőre.

Vásárlás előtt: mérés, tervezés, tanácskérés

Mielőtt vásárlásra kerülne a sor, jól teszed, ha előzetesen méricskélsz egy kicsit, vagy legalább átgondolod, mit hova akarsz beszereltetni. Bátran kérj tanácsod a mintaboltok, szaniteráruházak szakszemélyzetétől vagy az internetes fórumok szakértőitől. Nem kell, hogy az összes műszaki paraméter a kisujjadban legyen, az eladók úgyis segítenek. A gyártók mintaboltjaiban a komplett csaptelepcsaládot megnézheted és kipróbálhatod, kérhetsz tanácsot, katalógust és árjegyzéket is. A neves gyártóknál vagy forgalmazóknál mindezeket a honlapjaikon is megtalálod.

A hazai üzletekben kapható csaptelepek egyébként az európai szabványt követik, a csapok és karok hosszúságát centiben vagy milliméterben, a cső átmérőjét viszont colban mérik. Az is alapszabály, hogy a meleg víz mindig a bal oldali csonkra, a hideg pedig a jobb oldalira kerül.

A rengeteg szám kicsit ijesztőnek tűnhet, de valójában csak néhány alapvető dolgot kell tisztáznod csaptelepvétel előtt. Első körben azt kell eldöntened, hogy melyik helyiségbe is keresel csapot. Egyáltalán nem mindegy, hogy fürdőszobai vagy konyhai csaptelepet veszel, mivel ezek méretben, stílusban és beszerelésben is különböznek. Ennek megfelelően tovább szűkül a kör: mosdó-, kád-, zuhany- vagy mosogató-csaptelepre. A boltok is eszerint csoportosítják a szerelvényeket, nem nagy ördöngösség eligazodni.

Fontos!
A vásárlás előtt mérd le a mosogató, mosdókagyló vagy konyhai munkalap nyílásának átmérőjét. Kalkulálj a csaptelep magasságával és a kifolyócső kinyúlásával is, továbbá fontos a besüllyesztés mélysége és a csatlakozócsövek átmérője is.

Osztott vagy egykaros csap: mindkettőnek megvan az előnye

Amellett, hogy az ember igyekszik praktikus, fixen beszerelhető és működőképes darabot választani, női szemmel nézve az sem utolsó szempont, hogy az új csaptelep szép kivitelezésű legyen, valamint anyagát és stílusát tekintve illeszkedjen a fürdőszoba vagy konyha berendezéséhez.

A csaptelepek alapvetően kétféle típusba oszthatók: vannak a hagyományos kétgombos és a vízkeverős, emelőkaros szerkezetek. Az utóbbi típus előnye, hogy modernebb hatású, és kerámiabetétje alig igényel karbantartást. A szakemberek egyébként az egykaros verziót leginkább a konyhákba ajánlják, mivel ezzel egyetlen mozdulattal megnyithatod a vizet, beállíthatod az erősségét és hőmérsékletét anélkül, hogy a főzés kellős közepén mindkét kezedet szabaddá kellene tenned. A hagyományos, osztott típus mellett szól viszont a hideg és meleg vizes fogantyúk egyértelmű elkülönülése. Kisgyerekes családnál biztonságosabb megoldás, mert a kicsiknél könnyebben rögzül, hogy a piros oldalról jön a forró víz. Persze nem utolsó szempont a gombok cserélhetősége sem. A kézbe simuló vagy négycsillagos, békebeli gomboktól a teljesen letisztult, szögletes formáig mindenfélét találni a boltokban.

Hihetetlen, de egy ilyen aprócska kiegészítő lecserélésével is egészen más hangulatot varázsolhatsz. Szerencsére mára az is általánossá vált, hogy a fürdőszobai és konyhai szerelvények a vízfolyatáson kívül sok mást is tudnak: a kifolyócsövek nagyobb szögben forognak, a kerámiabetétek bírják a strapát, a csapok nagyobb nyomásra lettek tervezve, sőt, még hőszabályozásra is képesek, ezáltal pedig energiát és pénzt spórolnak.

A stílus nem pénzkérdés

A boltok kínálata bőséges, a stílusok sokfélék, és - nem számítva a prémium kategóriás, méregdrága luxusdarabokat - az árak is elfogadhatóak. Az árakat áttekintve úgy tűnik, az OBI verhetetlen, náluk például már 3990 forintért kaphatsz hosszú karos mosogató-csaptelepet. A letisztult, egyszerű szerelvény az osztrák Sanohit cég terméke. A Radeco Kft. is szép csaptelepeket forgalmaz, főként lengyel gyártmányokat.

Ami az áraikat illeti, bármily meglepő, még a prémium kategóriás, futurisztikus krómcsodák között is találhatsz húszezer forint alatti terméket, például a 13 310 forintos Rubin álló mosdócsaptelepet, melyet akár egy hipermodern luxuskonyhába is bátran beépíttethetsz.

Ha azonban inkább a régi korok hangulata áll közelebb a szívedhez, a Retro csaptelepcsalád darabjai között keresgélj. A helyes, négycsillagos fogantyúval ellátott fali mosogatócsap például már 12 540 forintos áron elvihető. Az elegáns, U-alakban hajlított kifolyócső kiképzésének köszönhetően a csap alatt nagy edényeket is kényelmesen elöblíthetsz.

Az IKEA Loviken kétgombos konyhai keverőcsapja egyszerű, de mutatós. Kemény tömítései bírják a napi strapát, emellett a 13 990 forintos szerkezet még okos is: víznyomás- és hőmérséklet-szabályozásra is beállítható. A Nike Karlsson tervezte szerelvény minimál stílusú, de a színe felettébb feltűnő.

A megszokott, krómos csillogás helyett egy speciális rizsporral befújt, fekete csövet alkottak. Az áruház kínálatából még egy terméket tudunk ajánlani ebben az árkategóriában: az Edsvik retrós hangulatú, kétgombos konyhai keverőcsapot. A harminc centi magas csaptelep ideális mosogatáshoz, sárgaréz, krómozott csöve mutatós és időtálló. Az ára is kedvező, mindössze 7490 forint.

Az olasz tulajdonú, de budapesti székhelyű FEROMIX Csaptelepgyártó Kft., valamint a szintén magyar telephelyű SANIMIX cég termékeinek kavalkádjában leltünk rá a legtöbb olcsó csaptelepre. A 15 ezer forint alatti darabok közül kiemelkedik a 12 340 forintos, kecsesen ívelt, víztakarékos Dauphin kádcsaptelep és a csodás BRASS antik hatású, réz fali csap, melyet már 14 850 forintért elvihetsz. A mosonmagyaróvári MOFÉM - Magyarország első számú fémszerelvénygyártója - is igen szép és jó árú hazai választékkal büszkélkedhet. Két termékre esett a választásunk: a 8020 forintos nemesen egyszerű, víztakarékos INKA króm mosdócsaptelepre és a 12 200 forintos TREFF gombos, kerámiabetétes fali mosogatócsapra.

Végezetül szétnéztünk a német KLUDI csaptelepei között is, de a szűkös keret miatt csak kevés termék jöhetett számításba. Tény, hogy a cég neve már 1926 óta garancia az igényes szerelvényekre, de sajnos a magas minőséggel és high-tech formatervezéssel a csillagászati ár is együtt jár. Azért a kispénzűekre is gondolnak néha, a LOGO-MIX nevű, letisztult vonalú, egykaros zuhanycsapot például már 13 890 forintért megveheted.

Ezt is szeretjük