A 10 leghatékonyabb módszer hangyák és egyéb kártevők ellen
Ha eleged van az otthonodat ellepő apró betolakodókból, vedd fel a kesztyűt ellenük egyszerűen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amilyen parányi a méretük, olyan nehéz megszabadulni a sokszor az egész lakást ellepő, kártékony rovaroktól.

Nem feltétlenül kell azonban az első hangya láttán rögtön telefont ragadnod a rovarirtó brigád száma után kutakodva. Néhány egyszerű praktikával ugyanis saját magad is könnyen felveheted a harcot a kis betolakodók ellen.

Konyhai praktikák

Mivel a furfangos kis rovarok figyelmét a legapróbb morzsák sem kerülik el, és méretüknél fogva bárhova könnyen beférkőznek, lakásod legveszélyeztetettebb pontja a konyha, ahol bizony mindig akadhat valami, ami odacsábítja az apró kártevőket. Néhány ügyes trükkel azonban könnyen száműzheted nemkívánatos vendégeidet.

Jelezd a konyha környékére tévedt hangyáknak, hogy tilosban járnak. Öntsd egyenlő mennyiségű víz és ecet keverékét egy szórófejes flakonba, majd permetezd az oldatot azokra a területekre, ahol a rovarok felbukkantak. A hangyák utálják az ecet szagát, úgyhogy nemsokára kénytelenek lesznek elköltözni.

Vesd be a citromot! Facsarj citromlevet a küszöbre, az ablakpárkányra és a repedésekbe, ahol a hangyák bejutnak a házba! Szórj szét citromhéjdarabkákat a bejárati ajtó körül! Keverd össze négy citrom levét a héjával együtt 2 liter vízzel, majd mosd fel vele a padlót! A hangyák és a bolhák is biztosan elmenekülnek, és nemhogy a konyhába, még a lakásba sem jutnak be.

A paprika erejét is hasznosíthatod: szórj egy kis chilipaprikát a leggyakrabban felkeresett helyekre, például a konyhapult elé vagy a lambéria aljához, és azonnal tudni fogják, hogy itt nincs semmi keresnivalójuk!

Spájzod rovartalanításában még a lisztnek is hasznát veheted. Szórj lisztcsíkot a kamra polcainak hátuljára, illetve bárhová, ahol hangyákat láttál bemasírozni a házba. A rovarokat elriasztja a liszt, ezért biztos lehetsz benne, hogy nem lépik át az általad húzott határvonalat.

Fékezd meg az inváziót!

Ha csótányok és hangyák lettek a társbérlőid a házban, spriccelj bórsavat minden repedésbe, illetve mélyedésbe, ahol tanyát vertek! Kézi zsírzóval fújj egy kis adag port a nehezen elérhető sarkokba és mély üregekbe. Figyelmeztetés: a bórsavat tartsd távol a gyerekektől és a kisállatoktól! A szer ugyanis mérgező.

A repedéseket más anyaggal is lekenheted, ha a bórsavtól ódzkodnál. Készíts fele-fele arányban párizsi gipszet és kukoricakeményítőt tartalmazó keveréket. Kend az így készült anyagot azokba a repedésekbe, ahol a csótányok tanyáznak, garantáltan elpusztulnak tőle.

A hintőpor hatékony, szerves hangyariasztó szerként ismert. Bőségesen szórj talkum alapú hintőport a ház alapja köré, illetve azokra a helyekre - például az ajtókhoz és az ablakokhoz -, ahol a rovarok bejutnak a lakásba.

Ha nincs egy nyugodt perced az örökké a füledbe zümmögő legyektől, szüntesd meg a zajt - és őket magukat is. Készíts házi légy- és rovarcsapdát, mely nem tartalmaz mérgező vegyi anyagokat. Az öntapadós felével kifelé tekerj be egy üres vécépapír- vagy papírtörlő-gurigát ragasztószalaggal, és akaszd fel a konyhában, illetve a legyek által megszállt helyiségben.

Ha házi kedvenceid körül ólálkodnak

Ha folyton kedvenced etetőtálját veszik célba a hangyák, nyilván nem alkalmazhatsz olyan szert, ami esetleg a kutyádra vagy macskádra is káros lehet, mégis van megoldás.

Tölts meg vízzel körülbelül egy centiméteres magasságig egy alumínium tortaformát, és helyezd bele kis kedvenced etetőtálját. Így a hangyák és a csótányok nem dézsmálják meg az ennivalóját, mivel nem férnek hozzá - hiszen a tortaformán való átkelés nekik felérne egy Balaton-átúszással.

Ha kutyusod jól érzi magát a házikójában, valószínűleg a bolhák sem vetik meg a helyet. Előzd meg a bolhainváziót úgy, hogy sós vízzel hetente lemosod a kutyaház belső falait és padlóját.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük