5 gazdagságot hozó szobanövény
Jó lenne, ha egy kis pénz állna a házhoz? Vagy csak jobban szeretnél bánni a pénztárcáddal? A pénzhozó növények segítenek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősi kínai filozófiai rendszer, a feng shui szerint a lakás délkeleti része a gyarapodással áll kapcsolatban, az északkeleti rész pedig a mindenkori előnyös befektetések területe. A gazdagság és siker konkrét része a bejárattal szemközt, a bal oldalon található sarok, melyet jobb oldalról a hír és a hírnév területe határol. Nincs más dolgod, mint ezeken a részeken életre hívni, illetve erősíteni a chi-t, azaz a pozitív energiát például apró, kerek levelű növényekkel, melyek kiválóan alkalmasak a pénz és a vagyon vonzására.

A levelek formája a pénzérméket szimbolizálja. Minél dúsabb levelű növényeket választasz hát, annál biztosabb, hogy szerencsét hoznak majd anyagi téren.

Nevében az ereje: pénzlevelű pilea

Már a növény neve is utal arra, hogy, ha megfelelő helyre teszed a lakásban, valóban pénzt hoz a házhoz. Származási helye Nyugat-India és Dél-Amerika. Elfekvő, legyökerező szárával, apró kerek leveleivel, lecsüngő hajtásaival mutatós növény. Közepes fényigényű, így óvd a túl forró naptól. A növény legnagyobb előnye, hogy betegségei és kártevői általában nincsenek.

Hogyan tartsd?

A pénzlevelű pilea nem tartozik a kényes szobanövények közé, de nem is kifejezetten igénytelen. Mivel mérsékelt vízigényű növény, ügyelj arra, hogy ne öntözd túl. Szaporítása egyszerű. Ha a növény alsó levelei már lehullottak, éles ollóval vágj nyolc-tíz centiméteres hajtásdugványokat. Az alsó pár levelet tépd le, és az így előkészített dugványokat ceruzavastagságú pálca segítségével ültesd nyolc-tíz centiméteres cserépbe.

Egy csüngő hajtású szépség: pénzlevelű törpebors

A Peperomia rotundifolia, magyarul pénzlevelű törpebors a borsfélék családjába tartozó, Amerika trópusi részéről származó növény. Fonalvastagságú, csüngő hajtásaival, apró, finom rajzolatú leveleivel igen mutatós szobanövény. Párás melegben is lassú fejlődésű növényként tartják számon. A pénzlevelű pileához hasonlóan szintén hajtásdugványokkal szaporítható.

Hogyan tartsd?

Közepes fényigényű, közepes vízigényű és páraigényes környezetet igénylő növény. Ezért a fűtési szezonban mindig gondoskodj a megfelelő párásításáról. A legjobb, ha vízzel és kavicsokkal teli tálcára helyezed, így biztosíthatod számára a megfelelő, párás környezetet.

Fényes levelű pénzhozó: borsarc

Hazája az előző növényhez hasonlóan szintén Amerika trópusi része. Húsos hajtása, vastag, húsos, fényes-zöld levelei vannak, mintha csillogó pénzérmék lennének. A fiatal növények hajtása felálló, később saját súlyuktól fogva lecsüngő. Az elöregedett növények alsó levelei lehullanak. A levélhullást okozhatja a hirtelen lehűlés téli szellőztetésnél vagy a tápanyag hiánya.

Hogyan tartsd?

A fiatal növények csúcsát csípd ki, mert így a növény elágazik, és sokkal dúsabb lesz. Közepes fény- és vízigényű növény, emellett igen huzatérzékeny. Szellőztetéskor takard le egy fóliával, hogy biztosan ne ártson neki a hirtelen hőingadozás.

Kedves vagyongyarapító: Begonia foliosa

A Begonia foliosa apró levelekkel borított, csüngő hajtású szobanövény. Kissé jelentéktelen virágai fehéres színűek. Hazája a messzi Kolumbia. Az idősebb, jól fejlett példányok a legszebbek, az elöregedett növények azonban csúnyán fölkopaszodnak. Ilyenkor érdemes szaporítanod. Hajtásdugványai hansági tőzeg és folyami homok keverékében három-négy hét alatt meggyökeresednek.

Hogyan tartsd?

Közepes fényigényű, ezért óvd az erős napsütéstől. Közepes vízigénye miatt pedig ügyelj arra, hogy ne locsold agyon - a legjobb, ha csak két-három naponta öntözöd. Két-három évente - tavasszal - ültesd át. A növényt magról vagy dugvánnyal is szaporíthatod.

Igénytelen pénztermő fácska: Ficus rubigniosa

A Ficus rubiginosa előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Afrika, Délkelet-Ázsia és Európa. Termése zöld színű, gömbölyű makk, melyet elhúsosodott lepellevelek takarnak.

Gyorsan fejlődő, igénytelen, gazdagon elágazó fácska, mely még a hőingadozásra, a huzatra sem különösebben érzékeny. Sőt, igen könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez, és mindenkor egyenletes fejlődésre képes. 

Hogyan tartsd?

Tavasztól őszig erkélyen is nevelheted. Az egyetlen fikuszfaj, mely hűvös szobában is jól érzi magát. Közepes fény- és vízigényű, de elég tápanyagigényes növény, ezért rendszeresen tápoldatozd.

Cikkünk megírásában a Szobanövények című könyv segített.

Ezt is szeretjük