5 bevált módszer, amivel tisztává és illatossá varázsolhatod a hűtőt
A romlott ételek eltávolítása után is kellemetlen szagok maradhatnak a hűtőben. Így szabadulj meg tőlük!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha rendszeresen a hűtőszekrényben hagyod a romlott ételt, ne csodálkozz, ha valami akkor is bűzlik benne, amikor már minden ehetetlen maradéktól megszabadultál.

De az sem meglepő, ha olyankor érzel kellemetlen szagokat benne, ha semmi romlott dolgot nem tárolsz a polcain, hiszen lehet, hogy a különböző élelmiszerek külön-külön ínycsiklandozó illatot árasztanak, keveredve azonban - például a halas ételek a savanyú káposztával - már korántsem annyira kellemesek.

Egy alapos mosószeres átmosás sosem árt a szagok elleni küzdelem első lépéseként, gyakran azonban ez kevés. A következő praktikákkal könnyedén leszámolhatsz a szagokkal, és találsz közöttük olyat is, melyet takarítás helyett is bevethetsz.

A csodatévő, filléres citrom

A citrom nem drága dolog, viszont aranyat ér: használhatod kéztisztításnál, főzésnél, takarításnál, nem utolsósorban pedig a hűtő szagtalanításánál. Ha a hűtőt már kitakarítottad, ezzel együtt azonban a szagoktól nem tudtál megszabadulni, cseppents citromlevet egy vattalabdára vagy szivacsra, és tedd be a hűtőbe néhány órára. Nem elfedi, hanem teljes mértékben megszünteti a szagokat.

A citromot a hűtőszekrény tisztításánál is használhatod: önts két decit egy liter vízhez, és ezzel töröld át a hűtő belsejét, a polcokkal együtt. A kosznak és a szagoknak is végük.

Az ezerarcú ecettel a tiszta hűtőért

A citromhoz hasonlóan az ecetnek is nagy hasznát veheted a háztartásban. A salátákhoz kiváló öntetet készíthetsz, eltávolíthatod vele a vízkövet, és mosószeradalékként is használhatod. A hűtő tisztításához és szagtalanításához a következőképpen vesd be: keverj össze egyenlő arányban háztartási ecetet és vizet, és ezzel a keverékkel mosd át alaposan a hűtőszekrényt. Ne feledkezz meg az ajtó tömítőgumijáról és a zöldségtartó ládák elülső részéről sem! A belső falakat és a ládák belsejét hígítatlan ecetbe mártott ronggyal tisztítsd le, így megelőzheted a penészedést is, melynek jelenléte szintén kellemetlen szagokat eredményezhet.

Paradicsomlé, a meglepően hatékony fegyver

Ha a hűtő szagát romlott ételek okozták, hatékony fegyverre lesz szükséged ahhoz, hogy ismét illatossá varázsold a berendezést. Kitűnő megoldás a paradicsomlé. Miután megszabadultál a kellemetlen szagok forrásától, alaposan töröld át a hűtőszekrény belsejét paradicsomlébe mártott szivaccsal, ezután öblítsd át mosogatószeres meleg vízzel, végül töröld szárazra. Ha egy kicsit még mindig büdös van, csináld végig még egyszer a leírtakat - harmadik menetre garantáltan nem lesz szükség.

A só szagtalanít és súrol is

Ha szívesebben használsz természetes házi szereket a drága és vegyszerekkel teli tisztítószerek helyett, akkor egy kiló sót mindig tarts otthon - a súrolóport és a folttisztítót máris eldobhatod. A hűtőszekrény tisztításánál is bevetheted: először pakolj ki mindent a szekrényből. Ezután szórj egy nagy marék sót körülbelül három és fél liter vízbe, majd egy szivaccsal mosd ki a keverékkel a hűtő belsejét. A keverék nem karcolja össze a felületet, hatástalanítja a szagokat, így az élelmiszereket sem teszed ki a vegyszergőznek és a szagoknak.

Tisztít, és hosszú ideig távol tartja a szagokat
A szódabikarbóna szintén kiváló tisztítószer. Só helyett használhatod az előbb említett módon, ha pedig végeztél a takarítással, egyszerűen tegyél zacskónyit egy lapos tálban a hűtőbe. A szagokat így hetekre elűzheted. Kattints ide, és tudj meg többet erről a csodaszerről! »

Faggyúból és szódabikarbónából mosószappant is készíthetsz, mely nagy segítségedre lehet még a folttisztításban és a ruhák fehérítésében is. Nézd meg, nagyanyáink hogyan készítették ezt a csodaszert, és hogyan bántak el a makacs szennyeződésekkel.

(%videobox(id: 60785)%)

Finom illatok a szagok helyett

Ha a hűtő takarításával végeztél, és a szagokat is elűzted, nincs más hátra, mint arról gondoskodni, hogy a berendezés hosszú ideig megőrizze frissességét. Ehhez nem kell más, mint egy kis üveg vaníliakivonat.

Elegendő egyszer egy szivacs segítségével áttörölni vele a hűtő egész belsejét, majd egy vattapamacsra cseppenteni belőle egy keveset.

Ha ezt a hűtőszekrényben tartod, hosszú ideig nem kell majd a szagokkal harcolnod.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük