Nem működik az 5 másodperces szabály: babonát cáfoltak a kutatók
Valóban igaz, hogy minél tovább van a földön az étel, annál több bacilus jut át rá, de van egy csavar.

kenyer-foldon
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Hogyan lesz az irodai outfit fantáziadús? 6 nélkülözhetetlen ruhadarabot mutatunk »

A legjobb hajerősítő szer, mégis csak ritkán hallunk róla: görögszéna hajhullás ellen »

10 tipp a tiszta arcbőrért: egyszerű lépések az instant szépségért »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ki ne hallott volna már az öt másodperces szabályról, vagyis arról, hogy ha leejtesz egy ételt a földre, ennyi időd van felvenni, és ha ez sikerül, akkor még nyugodtan megeheted, mert nem jutottak át rá a fertőző mikroorganizmusok. Hiába hangzik ez az elmélet elképesztő butaságnak, lehet, hogy van benne igazság. Legalábbis részben.

A kórokozók ugyanis valóban nem egyből jutnak át egyik felületről a másikra, és az is igaz, hogy minél több időt tölt az étel a földön, annál több kerül rá, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a földre pottyant vajas kenyeret meg lehet enni.

Mi történik öt másodperc alatt?

Egy az American Society for Microbiology honlapján 2016-ban megjelent tanulmány behatóbban vizsgálta az öt másodperces szabályt. Ehhez négy ételt vettek alapul: dinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukrot. Ezeket négy felszínre ejtették: rozsdamentes acélra, csempére, fára és szőnyegre, majd 1, 5, 30 és 300 másodpercig hagyták ott, azután megnézték, mennyi baktérium jutott át a felszínről az ételre.

baktérium

A vizsgálat azt találta, hogy egyes anyagok kevésbé gyorsan adják át a kórokozókat az ételeknek, így például a szőnyegről csak 1%-nyi baktérium jutott át, a legjobban pedig a rozsdamentes acél közvetítette a baktériumokat. Az sem volt mindegy, hogy milyen jellegű ételt ejtettek le: a vízgazdag dinnye szinte vonzotta a bacikat, míg a gumicukor szedte össze a legkevesebb kórokozót.

Azonban ehhez nem kellett 5 másodperc. Már egy másodperc alatt is meglehetősen sok baktérium átjutott az ételekre, mégis lényegesen kevesebb, mint amennyi 5 másodperc alatt. Így tehát bizonyította a tanulmány, hogy minél több időt tölt az étel a földön, annál fertőzöttebb lesz.

Adja magát a kérdés: ha tényleg kevesebb baktérium jut át egy másodperc alatt az ételre, mint egy perc alatt, akkor érdemes felenni a földről az ételt? A válasz erre a kérdésre sajnos még mindig: nem. Ugyanis nem az a lényeges, mennyi kórokozó jut át az ételekre, hanem az, hogy milyen. Vannak kifejezetten virulens baktériumok, amelyekből bőven elég 1% egy súlyos fertőzéshez, ráadásul, ha beteg vagy gyenge immunrendszerű ember szervezetébe kerül a kórokozó, komoly bajokat idézhet elő, így nem érdemes kockáztatni. Pláne, hogy a legtöbb étel és felszín esetében nem csak 1%-nyi fertőzésesélyről van szó, és nem is kell hozzá 5, elég 1 másodperc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meglepő, de hemzsegnek rajta a kórokozók

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a hétköznapi használati tárgyai tiszták, pedig közülük sokan meglepően rengeteg kórokozónak nyújtanak otthont. Összegyűjtöttük a legtöbb baktériumot hordozó eszközöket, amikkel az ember mindennap kontaktusba kerül.

Ezt is szeretjük