Nem működik az 5 másodperces szabály: babonát cáfoltak a kutatók
Valóban igaz, hogy minél tovább van a földön az étel, annál több bacilus jut át rá, de van egy csavar.

kenyer-foldon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki ne hallott volna már az öt másodperces szabályról, vagyis arról, hogy ha leejtesz egy ételt a földre, ennyi időd van felvenni, és ha ez sikerül, akkor még nyugodtan megeheted, mert nem jutottak át rá a fertőző mikroorganizmusok. Hiába hangzik ez az elmélet elképesztő butaságnak, lehet, hogy van benne igazság. Legalábbis részben.

A kórokozók ugyanis valóban nem egyből jutnak át egyik felületről a másikra, és az is igaz, hogy minél több időt tölt az étel a földön, annál több kerül rá, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a földre pottyant vajas kenyeret meg lehet enni.

Mi történik öt másodperc alatt?

Egy az American Society for Microbiology honlapján 2016-ban megjelent tanulmány behatóbban vizsgálta az öt másodperces szabályt. Ehhez négy ételt vettek alapul: dinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukrot. Ezeket négy felszínre ejtették: rozsdamentes acélra, csempére, fára és szőnyegre, majd 1, 5, 30 és 300 másodpercig hagyták ott, azután megnézték, mennyi baktérium jutott át a felszínről az ételre.

baktérium

A vizsgálat azt találta, hogy egyes anyagok kevésbé gyorsan adják át a kórokozókat az ételeknek, így például a szőnyegről csak 1%-nyi baktérium jutott át, a legjobban pedig a rozsdamentes acél közvetítette a baktériumokat. Az sem volt mindegy, hogy milyen jellegű ételt ejtettek le: a vízgazdag dinnye szinte vonzotta a bacikat, míg a gumicukor szedte össze a legkevesebb kórokozót.

Azonban ehhez nem kellett 5 másodperc. Már egy másodperc alatt is meglehetősen sok baktérium átjutott az ételekre, mégis lényegesen kevesebb, mint amennyi 5 másodperc alatt. Így tehát bizonyította a tanulmány, hogy minél több időt tölt az étel a földön, annál fertőzöttebb lesz.

Adja magát a kérdés: ha tényleg kevesebb baktérium jut át egy másodperc alatt az ételre, mint egy perc alatt, akkor érdemes felenni a földről az ételt? A válasz erre a kérdésre sajnos még mindig: nem. Ugyanis nem az a lényeges, mennyi kórokozó jut át az ételekre, hanem az, hogy milyen. Vannak kifejezetten virulens baktériumok, amelyekből bőven elég 1% egy súlyos fertőzéshez, ráadásul, ha beteg vagy gyenge immunrendszerű ember szervezetébe kerül a kórokozó, komoly bajokat idézhet elő, így nem érdemes kockáztatni. Pláne, hogy a legtöbb étel és felszín esetében nem csak 1%-nyi fertőzésesélyről van szó, és nem is kell hozzá 5, elég 1 másodperc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meglepő, de hemzsegnek rajta a kórokozók

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a hétköznapi használati tárgyai tiszták, pedig közülük sokan meglepően rengeteg kórokozónak nyújtanak otthont. Összegyűjtöttük a legtöbb baktériumot hordozó eszközöket, amikkel az ember mindennap kontaktusba kerül.

Ezt is szeretjük