4 ok, amiért kiszökik a meleg a lakásodból: amiről nem te tehetsz
Hiába teszel meg mindent, magas a gázszámlád, és hideg a lakás? Íme, az okok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az épületek fűtőenergia-szükségletét számtalan tényező befolyásolja. Bizonyos energiatechnikai szempontok figyelembevételével jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, ha azonban az építkezés során figyelmen kívül hagyják ezeket, jelentősen magasabb lehet a fűtésszámlád.

A következő esetekre ez különösen igaz: a probléma kiküszöbölése ilyenkor igen költséges, vagy egyáltalán nem is lehetséges, így mindezekre főként lakásvásárlás előtt érdemes figyelned.

A lakás rossz tájolása

Ha a lakás észak-déli tájolású, sokat spórolhatsz a fűtésen, ugyanis a nagy felületű, szigetelt üvegű ablak a déli oldalra tervezve passzív napenergiát juttat otthonodba, az északi oldalra helyezett szigetelt üvegű, de kis felületű ablakokkal pedig csökkenthető a hőveszteség.

Fordított esetben azonban nem számíthatsz arra, hogy sokat tudsz spórolni a gázszámlán. A tájolásnál szintén fontos figyelembe venni, hogy a gyakrabban használatos, nagyobb belső hőmérsékletet igénylő lakóterek lehetőleg a déli oldalra kerüljenek, viszont az alárendeltebb használatú helyiségek - mint a WC vagy a tároló - az északi oldalon legyenek.

Tervezési hiba

Az épületek külső falainak azon pontjait, melyeken keresztül szökik a a belső melegebb falrészről a külső, hidegebb oldalra, hídnak nevezik.

Ezeken a helyeken belül gyakran lecsapódik a pára, ami az adott tapéta vagy festékréteg kedvező talaján penészréteget képez. A hídképződésnek különböző okai lehetnek. Tervezési hiba következménye lehet például akkor a híd, ha két olyan, különböző szerkezeti anyag illeszkedik, melyeknek lényegesen eltérő a vezető képességük.

Saroklakás

Geometriai hibából adódhat gyakran a híd például az épület külső sarkainál. Ilyenkor a nagyobb külső falfelület a sarkoknál megnöveli a hőleadást, azaz belül kisebb lesz a mérséklet, mint a becsatlakozó, sík falfelületeknél. Tehát páralecsapódás veszélye áll fenn, továbbá folyamatosan szökik a a lakásból. Ha tehát teheted, ne vegyél saroklakást, és ne is költözz ilyen albérletbe, ha spórolni szeretnél.

Hibás hőszigetelés

A hibás hőszigetelés is oka lehet a híd kialakulásának. Lehetnek a szigetelőrétegben üregek, folytonossági hiányok a nehezen hozzáférhető helyeken, felületes kivitelezési munka következményeként. A hibás helyeken így intenzívebb lesz a átvezetés, mint a többi falfelületen. Ismerj meg egy trükköt, mellyel mindezek ellenére ezrekkel csökkentheted a gázszámlát!

Cikkünk Klaus Fisch Energiatakarékos ház és lakás című könyve alapján készült, mely a CSER Kiadó gondozásában jelent meg.

Nálad is szökik a meleg?

Ezt is szeretjük