4 hatékony mosószer, amitől biztosan nem leszel allergiás
Az illatos és tiszta ruhák ára sokszor az egészséged. Ha gyakran viszket a bőröd, cseréld le a mosószered!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk még nem jár élen a bioéletmódban, de az allergia terjedése miatt az új szemlélet lassan, de biztosan kezd teret hódítani. Erre a legjobb példa az antiallergén és biotermékek egyre szélesedő választéka.

A zöld és bioéletmódra nem egyszerű, illetve nem is olcsó mulatság áttérni, de a leggyakrabban használt háztartási vegyszereket - biotermékkel vagy egyszerű házi praktikával - érdemes fokozatosan kiváltani, kezdve például a ruháiddal és bőröddel közvetlenül érintkező mosószerrel.

A biomosóporok nemcsak környezetkímélők, de teljesen antiallergének is, mivel nem tartalmaznak sem irritáló illatanyagot, sem mesterséges lágyítót.

Megfizethető alternatíva

A mesterséges mosószereket kiváltó, hatékony és megfizethető biomosószerek fő jellemzője, hogy - mivel ellenőrzött gazdálkodásból származó, növényi alapú termékekről van szó - a környezetbe kerülve 100%-ban lebomlanak. A biomosóporok nem tartalmaznak sem mesterséges illatanyagot, sem génkezelt enzimeket. Legtöbbjük tiszta oxigénnel tisztít, ezért mosási hatékonyságuk nem marad el a vegyi mosóporokétól. Nem hagynak maguk után kellemetlen szagot a ruhákon, így használatukkal egyben az öblítőt is megspórolhatod.

A biológiai termékek közé sorolható az egyre népszerűbb mosódió is. A Dél-Indiából és Nepálból származó dióféle tökéletes növényi mosószer, mivel a szárított dióhéj hatóanyaga, a saponin ugyanúgy mos, mint a szappan. A vízben oldódó héjjal már alacsony hőfokon is moshatsz, kis textiltasakban még a gépbe is berakhatod. Nem színezi be a ruhákat, és kellemetlen szagot sem hagy maga után, kizárólag tisztít: kíméletesen és hatékonyan. A mosódió hívei szerint a szárított kis gumók teljes mértékben képesek helyettesíteni a hagyományos mosószert.

Por alakban, folyékony állagban

A biomosószerek por, pasztilla, golyó vagy folyékony állagban kaphatók, a mosódiót pedig zsákos kiszerelésben és folyadék formájában is árulják már. Mindegyik mosószer alkalmas kézi és gépi mosáshoz is, és már 30°C-on kiválóan tisztítanak, amivel egyben energiát is spórolhatsz. Az áruk ugyan magasabb, mint a vegyszeres mosószereké, de a nagyobb kiszereléssel és a koncentrátummal mindenképp jól jársz, mert az eredeti mennyiség többszörösére hígíthatók.

Fontos!
• Csak a nagy múltú cégek biotermékeiben bízz, mert ezek minőségét rendszeresen tesztelik. Ilyen többek között az AlmaWin, az Ecover, a Klar, a Sodasan vagy a Sonett.
• Ügyelj a bioszerek adagolására, minden esetben kövesd az útmutatót!
• Ha az internetről rendelsz, válaszd a nagyobb kiszerelést, mert az jobban megéri.

AlmaWin Öko - folyékony mosószer

Az angol AlmaWin az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb biotermékeket gyártó cég. 1993 óta állítanak elő biomosóporokat, a nemzetközi ökoteszteken rendre kitűnő minősítést érnek el. Flakonos kiszerelésű, folyékony Öko mosószerük például remekül mos, annak ellenére, hogy csak természetes zsírokon és olajokon alapuló, tiszta növényi szappanból áll. Ideális érzékeny, allergiára hajlamos bőrre. A hígítható koncentrátumot minden hőfokon, kézi és gépi mosáshoz is használhatod, kíméli a színeket és az anyagot. A 75 ml-es flakon 16 teljes gépi mosásra elegendő.

Ára: 1760 Ft*.

Sadosan Bio - kompakt mosópor

A Sadosan cég ökológiai mosópor-koncentrátuma minden ruhaanyag tisztításához alkalmas, kivéve a gyapjút és a selymet. Amellett, hogy védi a bőrödet és a környezetet, a színeket és a textíliát is kíméli. A biomosópor felerészben növényi szappanból, felerészben pedig természetben lebomló olajokból és lúgokból áll. Az összetevők mindegyike ellenőrzött biogazdálkodásból származik, az 1200 grammos kiszerelés körülbelül 25-30 mosásra elegendő. Mind kézi, mind gépi mosásnál remekül kiváltja az irritáló vegyi mosószereket.

Ára: 3080 forint*.

Dr. Stewner Klar - oxigénes fehérítő

A német alapítású Dr. Stewner cég szintén megbízható név a biotermékek piacán. A környezetkímélő, illatanyag-, enzim- és optikaifehérítő-mentes Klar mosószer aktív oxigénnel tisztítja a ruhákat. A félkilós dobozból mosásnál
25 ml-t kell adagolnod egy adag fehér ruhához, ha erősen szennyezett, akkor valamivel többet. Mivel semmilyen kemikáliát nem tartalmaz, a fehér ruhák elszürkülését is megakadályozhatod vele. Az ökoteszten és a bőrgyógyászati ellenőrzésen is kitűnő minősítést kapott terméket több biobolt és webáruház is árulja.

Ára: 1650 forint*.

Mosószer a fáról - mosódió

A mosódió ereje abban áll, hogy vízzel érintkezve tisztító hatású, szappanos oldattá válik. A zsákocskába helyezett, hat-nyolc apróra összetört dióhéjat a ruhák közé kell tenned. Bármilyen hőfokon használhatod, öblítő nélkül, mivel a mosott ruha a dióval is tiszta és semleges illatú lesz. A kioldódó növényi zsírok és olajok nem hagynak foltot, sem elszíneződést, sőt, a bőrödet sem irritálják. Egy kilós, zacskós vagy zsákos kiszerelése elég drága, de az biztos, hogy hónapokig elég. Szerencsére fél kilós mennyiségben is kapható, ez esetben az ára is jóval barátibb.

Ára: 2350 forint*.

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Ezt is szeretjük