4 könnyen tartható, gyönyörű futónövény erkélyre - Színpompás virágokkal
Álomszép lesz az erkélyed, ha ezekkel a pompás kis növényekkel díszíted.

ernyős verbena
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van erkélyed, akkor itt az ideje a tervezésnek, hogy a nyár és ősz között milyen fajta virágokban szeretnél gyönyörködni. A futónövények különösen szeretik a balkonokat, hiszen itt elegendő fényt kapnak, és elég helyük is van a terjeszkedéshez.

A következő négy növényfajta, egy kis ápolással az egész erkélyedet virágba boríthatja.

Ezerarcú enciánok

A csucsorfélék vagy ebszőlőfélék közé tartozó növények általában bokros vagy kúszónövények, de nagyon szép dísznövényeket is találhatsz köztük, melyek remekül tarthatók termesztőedényben. Ilyenek például a csüngő jázmin, latin nevén Solanum jasminoides, amely a leglenyűgözőbb kúszónövények egyike, gyorsan növő örökzöld cserje, lila és fehér virágokkal.

A  kék csucsor , azaz a  Solanum rantonnetii  az egyik legnépszerűbb örökzöld cserje. Kétszikű egynyári, évelő vagy kúszócserje. Csodás virágai csaknem elborítják a széles, ovális leveleket. A virágok mályvaszínűek, a közepük sárga. Ez a fajta 300 centi magasra is megnőhet, ha jól érzi magát. 

Az ebszőlő, vagy  Solanum wendlandii, horogszerű tüskéivel több méter magasra is képes felkúszni. Szárnyalt vagy osztatlan, ovális levelei és lila vagy fehér virágai egyaránt dekoratív díszei lehetnek az erkélyednek.

A tojásdinnye vagy pepino, más néven Solanum muricatum különleges gyümölcsei késő nyáron jelennek meg. A termése legalább olyan szép, mint mályvaszínű virágai. A nagyjából teniszlabdányi, kerek és narancsszínű, pirosas vagy aranysárga termések lilával csíkozottak. A lédús gyümölcs íze a sárgadinnyére és- a körtére emlékeztet. A növény többi része mérgező. Nagyjából 50-100 centi magasra nő.

Hogyan tartsd őket?
A csucsorfélék a széltől védett napos, félárnyékos helyen érzik magukat legjobban. A növekedési időszakban öntözd őket bőségesen. Fontos megjegyezni, hogy a csucsorfélék részben vagy egészben mérgező növények. Tetszés szerint bokornak vagy kúszónövénynek is nevelheted őket. Vastag levélzetük különleges látványt nyújt a teraszon vagy az erkélyen. Szépen mutatnak az angyaltrombita, a sétányrózsa vagy a pálmák társaságában.

Feketeszem, a csinos kis cserje

Ezek a növények a fekete közepük miatt kapták hétköznapi nevüket. A feketeszem tölcsér alakú, sárga vagy narancssárga virágai a sötétzöld levélzet közül kandikálnak ki, különleges látványt nyújtva. Más néven, a Thunbergia alata főként egynyári kúszó dísznövényként használatos. Levelei szív alakúak, fogazottak és sötétzöldek. Virágai május és október között folyamatosan nyílnak. A növény elérheti a 100-200 centis magasságot is.

A feketeszem remekül befutja a támrendszert, a rácsozatot vagy a kerítést, ezért már fiatal korában biztosíts neki támasztékot. De ültetheted egyszerűen balkonládákba vagy ahhoz hasonló tartóedényekbe. Támrendszer nélkül lefelé kúszik, és csüngő ágai nagyon vonzó látványt nyújtanak. A fiatalabb növény hajtáscsúcsait csipkedd vissza, így a hajtások jobban elágaznak.

Hogyan tartsd?
A feketeszem a meleg, lehetőleg szélvédett helyet kedveli. Öntözd rendszeresen, de vigyázz vele, mert nem bírja a túlöntözést. Meleg időben időnként permetezd meg a leveleit.

Petúnia, a klasszikus balkonnövény

A muskátlihoz hasonlóan a petúnia is a klasszikus balkonnövények sorába tartozik. A csodálatos virágok vidám színpompájának köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvendenek az erkélyeken és teraszokon. Az intenzív nemesítésnek köszönhetően a formák és színek hatalmas választékából szemezgethetsz. A növekedésüket tekintve kétféle növényt különböztethetünk meg: a felfelé törő és a futópetúniát.

A futópetúniák csoportját, latinul a Surfinia petuniák alkotják, amelyek különösen időjárástűrő változatok, és erőteljes növekedésűek. Az alacsonyabb, bokrosan növekvő változatok növénytartókba, balkonládákba és edényekbe valók, míg a hosszú szárúak jobban mutatnak a függőkosarakban. Remek színhatást érhetsz el, ha a petúniákat különböző virágos balkonnövényekkel, például muskátlival vagy lobéliával társítod.

A petúniák ragadós levele csaknem teljesen eltűnik a virágtenger alatt. A változattól függően a kecses, csöves virágzatok egyszerűek és teltek, hullámos vagy rojtos szélűek lehetnek. Májustól októberig a fehértől a sárgán, a rózsaszínen, a piroson, a bíborszínen és a kéken át a liláig minden elképzelhető színben pompáznak. Vannak kétszínű változatok is.

Hogyan tartsd?
A petúniák kedvelik a napos fekvést, így ha eddig minden virágod kiégett nyáron, mert túl napos az erkélyed, a petúniával bátran próbálkozhatsz, de azért ajánlott rendszeresen és bőségesen öntözni őket. Különösen a forró napokon ne hagyd teljesen kiszáradni. Ha leszeded az elnyílt virágokat, nemsokára új bimbók jelennek meg.

A csodálatos Verbéna

A legenda szerint verbénával borították Jézus sebeit, miután leemelték a keresztről. Vasfűnek is nevezik, mert a középkorban úgy gondolták, azt, aki verbénát hord magánál, vasból készült eszköz nem sebezheti meg. Ma népszerű dísznövény, főként hosszan tartó virágzása miatt kedvelt. 

Ha a rengeteg fajta, változat és hibrid közül kell választani, vedd figyelembe a virág alakját és színét, valamint növekedését, mert ezek alapján tudod kiválasztani, milyen célra alkalmas. Az alacsony termetű hibridek remekül megfelelnek például balkonládákba, míg a magas, bokros növekedésűek nagyobb edényekbe vagy virágtartókba valók.

Az ernyős verbéna,  vagy Verbena bonariensis kicsi, sűrűn álló, lila színű virágcsomókkal rendelkezik. 80-140 centi magas, ezért jól illik nagyobb edényekbe vagy ládákba. Magassága ellenére a növény nem foglal nagy helyet, mivel nincs levélzete, ez légies, áttetsző megjelenést kölcsönöz neki. 

A vasfű egyik fajtája, azaz Verbena canadensis, lila vagy fehér virágaival alkot sűrű ernyős virágzatot, élénkzöld levelei vannak. Magassága 20-40 centi, kitűnően mutat balkonládákban vagy tartókban. Más, jellegzetes balkonnövényekkel - begóniákkal, petúniákkal vagy muskátlikkal - remek csoportot alkot.

A lila verbéna, azaz Verbena rigida, szinte mindenféle időjárást elvisel. Egyenetlenül csipkézett levelei és levendulakék vagy ibolyaszínű virágai végálló csomókban nyílnak. Magassága 20-35 centi, és ugyancsak jól érzi magát virágládákban vagy tartóedényekben. Díszes virágai jól illenek a levendula és a zsálya társaságába. A lila szín kedvelőinek ajánljuk ezt a két növényt.

Hogyan tartsd?
Csodálatos virágainak teljes kifejlődéséhez meleg, napos helyet válassz, és jó vízelvezetésű talajba ültesd. Öntözd rendszeresen, de vigyázz, mert a pangó vizet nem tűri. Ha rendszeresen eltávolítod az elnyílt virágokat, ezzel biztosíthatod a hosszan tartó virágzást.
Ezt is szeretjük