3 szélálló növény huzatos helyekre
Az erkélyen és a gangon is bírják
Ezek a növények jól viselik nemcsak a cúgos helyeket, de a kezdő kertészek szárnypróbálgatásait is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakorlott kertészeknek is komoly fejtörést okoz, milyen növényt érdemes a szélfútta, árnyékos gangra vagy erkélyre ültetni, amely nemcsak szép, de az időjárás viszontagságainak is ellenáll.

Árnyliliom levele
Árnyliliom virága

Ha növényeid sorra kipusztulnak, olyan virágot érdemes választanod, amely nemcsak a szelet, de a feledékeny tulajdonost is jól viseli. Az alábbi három növény nem igényel különösebb gondozást, és még egy hirtelen jött nyári jégesőt is kibírnak.

Szégyenlős szépség - árnyliliom

Az agavéfélék családjába tartozó dísznövényt a legnemesebb virágfélék között tartják számon. Az évelő növények között talán az egyik legváltozatosabb, ugyanakkor az egyik legigénytelenebb árnyliliomot elsősorban pompás levelei miatt érdemes tartanod, mert, bár törékeny virágai is meseszépek, csak rövid ideig nyílnak, ekkor azonban hófehér, liláskék vagy bíbor színekben pompáznak.

Az árnyliliom a legsötétebb zugban is jól érzi magát, ezért a huzatos, árnyékos gangnak is szép dísze lesz. Az akár másfél, két méter magasságot is elérő dísznövényt tartsd jó vízelvezetésű talajban, és ügyelj rá, hogy a földje ne száradjon ki - ennyi elég is a különösebb gondozást nem igénylő árnyliliomnak.

Áprilisban érdemes elültetni, májusban már virágot hoz, és egészen szeptemberig folyamatosan nyílik.

Az árnyliliom a hideget is jól bírja, ezért ősszel sem kell bevinned a lakásba, télre is elegendő, ha falevelekkel betakarod a tövét. Az árnyliliomra nem jellemzőek a növénybetegségek, és a legtöbb kártevő is elkerüli, ezért igazán jó választás, ha egy strapabíró, mégis nőiesen bájos dísznövényt szeretnél a sötét, szélfútta sarkokba.

Szenvedélyes apróság - tűzeső

A mindössze 30-50 centiméter magasra növő tűzeső nevét sötétvörös leveleiről kapta, melyek sűrű, tömött fürtökben nőnek, fölöttük pedig lazán terülnek el az apró, élénkpiros vagy krémfehér színű virágok.

A tűzeső májustól júliusig virágzik, kedveli a napfényt, de a félárnyékos helyeken is szépen növekszik, és az erősebb fuvallatok sem tesznek kárt benne. Ha szeretnéd sokáig élvezni a növény szépségét, öntözd bőségesen, de ne hagyd, hogy álljon a vízben.

Növénylexikon
Ismerj meg még több növényt, és válaszd ki azt, amelyik biztosan jól érzi majd magát az otthonodba. Böngészd a Növénylexikont!

A tűzesőt gyakran ültetik sziklakertbe vagy évelőágyba, de egy szép virágládában is jól mutat az erkélyen vagy a gangon, különösen, ha több tövet is ültetsz egymás mellé. Az összhatást még különlegesebbé teheted, ha a hagyományos, bíborlevelű tűzeső mellé néhány újonnan nemesített, zöld, sárga vagy narancs levelű növényt is ültetsz.

Tűzeső virága
Tűzeső levele
Babársom

Tapasztalatlanok is megpróbálhatják - babérsom

Az igazi kiirthatatlan kategóriába tartozik a mélyzöld levelű, sárga pettyekkel díszített babérsom, amely mind a kezdő kertészek ügyetlenkedéseit, mind a zord, árnyékos, cúgos környezetet méltósággal tűri.

Lassan, de biztosan növekszik, végső magasságát, amely két és fél, három méter, nagyjából tízéves korára éri el, így nem kell attól tartanod, hogy hamar kiszorít a saját erkélyedről. Bár virágai nem különösebben szépek vagy feltűnőek, abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy a tél derekán jelennek meg, ősszel pedig a babérsom beérett termései, vagyis apró, piros bogyók tarkítják a cakkos szélű, dúsan növő leveleket.

Nem zavarja a szennyezett levegő, ezért akár egy belvárosi lakás gangján is jól érzi magát, a legtöbb növénybetegségnek is ellenáll, a túlöntözést azonban rosszul viseli.

Cikkünk megírásában Johnathan Edwards A kezdő kertész című könyve segített.

A kezdő kertész könnyen érthető megfogalmazásban minden alapvető kertészkedési módszert bemutat, így minden kezdőnek ez lehet az ábécéje. Ideális az új háztulajdonosoknak, mert minden olyan információt tartalmaz, amit az újdonsült kerttulajdonosnak tudnia kell az induláshoz.

A szerző, Jonathan Edwards végigvezeti az olvasót a teljes folyamaton, attól kezdve, hogy megtervezzük a kertet, a kertápoláson át egészen az évszakonkénti teendők részletezéséig, hogy a siker egész évben biztosítva legyen.

Kiadja a Hajja és Fiai Kiadó.
A könyv ára 4 000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük