3 életmentő tipp laminált padlóhoz

A parketta, a hajó- és a svédpadló életét egy kis csiszolással és némi lakkal meghosszabbíthatod. Hogyan menthető meg a laminált padló?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laminált padló az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, köszönhetően többek között gazdag szín- és mintaválasztékának, továbbá annak, hogy könnyű lefektetni és tisztán tartani. Viszonylag kedvező áron szerezhető be, nem utolsósorban pedig igen tartós padlóburkolat.

Ám még a legjobb minőségű laminált padló esetében is előfordulhat, hogy a felülete megkopik, vagy sérülések keletkeznek rajta. Hogy ezek miatt ne kelljen az egész szobát újraburkolni, eláruljuk, hogyan mentheted meg a padlót, sőt, abban is segítünk, hogy megelőzhesd a sérülések kialakulását!

Tüntesd el a karcolásokat!

Bár a laminált padló nem tartozik az igényes burkolatok közé - ellentétben a puha fából készült típusokkal -, egy élesebb üvegszilánk vagy egy nehezebb bútor kárt tehet benne. Míg azonban a karcolások a valódi fapadlók esetében csiszolással eltüntethetőek, addig a laminált padló esetében erre nincs lehetőség. Némi színes polírozó pasztával viszont eltüntetheted a sérüléseket: egyszerűen tömködd be vele a karcokat, majd miután megszáradt az anyag, a felesleget egy puha ronggyal távolítsd el.

Ezzel a megoldással elfedheted a sérüléseket, arra viszont számíts, hogy bizonyos időközönként - havonta-kéthavonta - meg kell ismételned a műveletet, továbbá arra is, hogy a végeredmény nem lesz teljes mértékben olyan, mint az eredeti állapot.
Emellett célszerű a bútorok, székek és asztalok lábára filcből vagy gumiból készült korongot ragasztani, hogy biztosan ne sértsék fel a padló felületét.

Így add vissza a kopott padló fényét!

A laminált padló esetében gyakori probléma, hogy az idővel elveszti eredeti fényét, csillogását, sőt, akár olyannyira is megkopik a felülete, hogy maga a minta sérül. Ha a kopás ennyire jelentős, érdemesebb lehet a javítgatások helyett az érintett lapokat lecserélni - ez esetben azonban előfordulhat, hogy jelentős árnyalati különbségek lesznek az új és a régi darabok között.

Ha nem szeretnél cserélni, vagy nincs szükség rá, ez esetben is hasznos lehet a polírozó paszta, természetesen a padló árnyalatával megfelelő színben. Ezzel visszaadhatod a kopott rész eredeti színét, egy kis fényt pedig - bár ezt a laminált padlót áruló kereskedők nem szívesen hallják - például teflonbevonatú autópolírozó folyadékkal vihetsz a padlóra. A kezelendő részt nagyon vékonyan kend át a folyadékkal, hagyd megszáradni, végül egy puha - például flanel - anyaggal alaposan dörzsöld át. Mivel a fényezés nem tartós - évekig biztosan nem tart ki -, bizonyos időközönként érdemes megismételni, a továbbiakban pedig óvni a kezelt részt - többek között az említett filc- vagy gumikorongokkal a bútorok lábán.

Légy előrelátó!
Sosem tudhatod, mikor sérül meg véglegesen a padló olyannyira, hogy a szóban forgó lapokat ki kelljen cserélni. Érdemes ezért a kelleténél több laminált lapot vásárolni, hogy szükség esetén kéznél legyen néhány.

Megoldás a deformált, hullámos padlóhoz

Minden fa alapanyagú bútor vagy burkolat hajlamos a formai változásra a túl sok nedvesség hatására. Nincs ez másként a laminált padló esetében sem - bár sokak hajlamosak az ellenkezőjét állítani.

Ha például túl sok vizet használsz a felmosásához, vagy a kiömlött folyadékot nem itatod fel rövid időn belül, az egyes lapok könnyen hullámossá válhatnak. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból nem kívánatos, de a burkolat maradandó sérüléséhez is vezethet. A megduzzadt lapokon keletkező hullámosodást sajnos nem tüntetheted el más módon, mint a sérült lapok cseréjével. Ehhez azonban nem kell az egész burkolatot felszedni, ám a dolgot célszerű szakemberre bízni, hogy a még ép lapok biztosan ne sérüljenek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felpúposodott lapok esetében azonban gyakran nincs szükség cserére, hiszen a deformációt az is okozhatja, hogy a burkolat túl szorosan lett lefektetve, és a padlónak nincs lehetősége mozogni. Ilyenkor érdemes felszedned a burkolatot a falaknál lezáró szegőlécet, és egy vésővel vagy kézi vágógéppel levágni egy keveset a lécekből. Ha a szegőlécet visszateszed, a javítás nem látszik majd, a púpok viszont hamarosan eltűnnek.

Ezt is szeretjük