3 életmentő tipp laminált padlóhoz

A parketta, a hajó- és a svédpadló életét egy kis csiszolással és némi lakkal meghosszabbíthatod. Hogyan menthető meg a laminált padló?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laminált padló az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, köszönhetően többek között gazdag szín- és mintaválasztékának, továbbá annak, hogy könnyű lefektetni és tisztán tartani. Viszonylag kedvező áron szerezhető be, nem utolsósorban pedig igen tartós padlóburkolat.

Ám még a legjobb minőségű laminált padló esetében is előfordulhat, hogy a felülete megkopik, vagy sérülések keletkeznek rajta. Hogy ezek miatt ne kelljen az egész szobát újraburkolni, eláruljuk, hogyan mentheted meg a padlót, sőt, abban is segítünk, hogy megelőzhesd a sérülések kialakulását!

Tüntesd el a karcolásokat!

Bár a laminált padló nem tartozik az igényes burkolatok közé - ellentétben a puha fából készült típusokkal -, egy élesebb üvegszilánk vagy egy nehezebb bútor kárt tehet benne. Míg azonban a karcolások a valódi fapadlók esetében csiszolással eltüntethetőek, addig a laminált padló esetében erre nincs lehetőség. Némi színes polírozó pasztával viszont eltüntetheted a sérüléseket: egyszerűen tömködd be vele a karcokat, majd miután megszáradt az anyag, a felesleget egy puha ronggyal távolítsd el.

Ezzel a megoldással elfedheted a sérüléseket, arra viszont számíts, hogy bizonyos időközönként - havonta-kéthavonta - meg kell ismételned a műveletet, továbbá arra is, hogy a végeredmény nem lesz teljes mértékben olyan, mint az eredeti állapot.
Emellett célszerű a bútorok, székek és asztalok lábára filcből vagy gumiból készült korongot ragasztani, hogy biztosan ne sértsék fel a padló felületét.

Így add vissza a kopott padló fényét!

A laminált padló esetében gyakori probléma, hogy az idővel elveszti eredeti fényét, csillogását, sőt, akár olyannyira is megkopik a felülete, hogy maga a minta sérül. Ha a kopás ennyire jelentős, érdemesebb lehet a javítgatások helyett az érintett lapokat lecserélni - ez esetben azonban előfordulhat, hogy jelentős árnyalati különbségek lesznek az új és a régi darabok között.

Ha nem szeretnél cserélni, vagy nincs szükség rá, ez esetben is hasznos lehet a polírozó paszta, természetesen a padló árnyalatával megfelelő színben. Ezzel visszaadhatod a kopott rész eredeti színét, egy kis fényt pedig - bár ezt a laminált padlót áruló kereskedők nem szívesen hallják - például teflonbevonatú autópolírozó folyadékkal vihetsz a padlóra. A kezelendő részt nagyon vékonyan kend át a folyadékkal, hagyd megszáradni, végül egy puha - például flanel - anyaggal alaposan dörzsöld át. Mivel a fényezés nem tartós - évekig biztosan nem tart ki -, bizonyos időközönként érdemes megismételni, a továbbiakban pedig óvni a kezelt részt - többek között az említett filc- vagy gumikorongokkal a bútorok lábán.

Légy előrelátó!
Sosem tudhatod, mikor sérül meg véglegesen a padló olyannyira, hogy a szóban forgó lapokat ki kelljen cserélni. Érdemes ezért a kelleténél több laminált lapot vásárolni, hogy szükség esetén kéznél legyen néhány.

Megoldás a deformált, hullámos padlóhoz

Minden fa alapanyagú bútor vagy burkolat hajlamos a formai változásra a túl sok nedvesség hatására. Nincs ez másként a laminált padló esetében sem - bár sokak hajlamosak az ellenkezőjét állítani.

Ha például túl sok vizet használsz a felmosásához, vagy a kiömlött folyadékot nem itatod fel rövid időn belül, az egyes lapok könnyen hullámossá válhatnak. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból nem kívánatos, de a burkolat maradandó sérüléséhez is vezethet. A megduzzadt lapokon keletkező hullámosodást sajnos nem tüntetheted el más módon, mint a sérült lapok cseréjével. Ehhez azonban nem kell az egész burkolatot felszedni, ám a dolgot célszerű szakemberre bízni, hogy a még ép lapok biztosan ne sérüljenek.

A felpúposodott lapok esetében azonban gyakran nincs szükség cserére, hiszen a deformációt az is okozhatja, hogy a burkolat túl szorosan lett lefektetve, és a padlónak nincs lehetősége mozogni. Ilyenkor érdemes felszedned a burkolatot a falaknál lezáró szegőlécet, és egy vésővel vagy kézi vágógéppel levágni egy keveset a lécekből. Ha a szegőlécet visszateszed, a javítás nem látszik majd, a púpok viszont hamarosan eltűnnek.

Ezt is szeretjük