3 dolog, ami miatt kigyulladhat a lakásod, és nem is jut eszedbe
Egy apró óvatlanság is tragédiához vezethet. A következőkre nagyon figyelj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtési szezonban, különösen pedig az adventi időszakban országszerte megszaporodnak a nem ritkán tragikus kimenetelű tűzesetek. A lakás azonban nemcsak egy égve felejtett gyertya vagy egy hanyagul eldobott cigarettacsikk miatt tud kigyulladni. Nem árt, ha figyelsz a következő esetekre is.

Rossz karácsonyi égők

Alapszabály, hogy, bármilyen hangulatos is, égő gyertyát a karácsonyfán ne használj, emellett a csillagszóró meggyújtásakor is legyél különösen figyelmes, vigyázz arra például, hogy a szikrák ne érjenek száraz, gyúlékony anyagot.

Mindemellett számos probléma adódik a karácsonyi égősorok kapcsán is, az Európai Unió jelentései szerint ezek közül minden második selejtes, sőt, olykor még a magasabb árkategóriájú termékek is megbuknak a teszteken. Ha az égősor zárlatos, vagy rossz a szigetelése, egy szikra könnyen meggyújthatja a körülötte lévő gyúlékony anyagokat, többek között a függönyt vagy a karácsonyfa száraz ágait.

Elektromos vezetékek hibája

Ha egy vezeték vagy épp a hosszabbító kábele láthatóan hibás, például akár csak egy ponton is hiányzik róla a szigetelőanyag, vagy megtört, könnyen felmelegedhet, vagy zárlatos lehet, ami éppúgy képes felgyújtani a körülötte lévő, erre alkalmas tárgyakat, mint a rossz karácsonyi égők esetében.

A hibás kábeleket minél gyorsabban cseréld le, emellett, ha lehet, ne tartsd a hosszabb vezetékeket, például a hosszabbítót se feltekercselve. Amellett, hogy ez is képes megtörni a kábelt, más szempontból is veszélyes.

Leterített elektromos készülékek

Számos hír szól arról, hogy halálos, de legalábbis jelentős károkat okozó baleset következett be felrobbant vagy zárlatos tévé, illetve helytelenül alkalmazott hősugárzók miatt. Egy hasonló ok akár egész társasházakra kiterjedő tüzet is okozhat, és számos emberéletet követelhet. Fontos, hogy a hősugárzó kábelét használat után húzd ki a konnektorból, emellett semmiképp se teríts rá semmit, nem radiátor, így nem alkalmas arra, hogy bármit is ezen száríts.

Egy rajt felejtett törülköző könnyen zárlatot okozhat, onnan pedig egyenes út vezet a tűzhöz. Sokan szeretnek továbbá dekorációs tárgyakat elhelyezni a tévé tetején, ez azonban tilos, különösen, ha például díszterítőkről van szó. A tévé nyílásait mindig szabadon kell hagyni, emellett sose állítsd úgy a fal mellé, hogy nincs mögötte elegendő hely. Mindemellett az sem árt, ha tartasz otthon egy kisebb poroltó készüléket, amilyet például az autókhoz is kapni lehet. Még ennél is több veszélyforrás bújik meg otthonodban. Ismerd meg az áramütés fenyegetésének jeleit!

Volt már akár csak kisebb tűz is a lakásodban?

Ezt is szeretjük