2 négyzetmétert nyerhetsz velük: 6 szuper tároló tipp aprócska konyhákba
Ha te is szűkölködsz a lakótelepi garzonok aprócska konyhájában, akkor vesd be tértágító tippjeinket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A jól megtervezett tárolás különbözteti meg a hatékonyan működő konyhát a káosztól.

Ha jól van a konyha berendezve, azzal nemcsak a mindennapi munkádat könnyítheted meg, hanem még helyet is nyerhetsz, ami egy aprócska garzonhelyiségben sokat számít.

Kerüld el a fejetlenséget!

Hogy a konyha nyugodt, jól működő legyen, meg kell fékezni a káoszt. A fényes citromnyomók és a legmodernebb robotgépek jól mutathatnak a munkapadon, de értékes munkaterületet foglalnak el. Ha egy szerkentyűt nem használsz legalább kétnaponta, száműzd a konyhaszekrénybe.

A rendszeresen használt dolgok lehetőleg moshatók legyenek mosogatógépben - így elkerülheted a mosatlan edénykupacokat. Egy-két havonta nézz rá a konyhaszekrény mélyén rejtőző, ritkábban használt élelmiszerekre, és dobd ki a lejárt szavatosságú termékeket.

A polcok ideális elosztása

Ha helyszűkében vagy, ne feltétlenül a konyhába való dolgokat próbáld máshol elhelyezni. A porcelán étkészlet és az abroszok például mehetnek az étkező be is. Hogy felmérd, hatékonyan osztod-e be a helyet, gondolkodj el a vásárlási szokásaidon. Naponta, hetente vagy havonta vásárolsz? Milyen arányban veszel konzervet, csomagolt, hűtött vagy fagyasztott ételt?

A válaszaidból következtethetsz arra, mennyi helyre lesz szükséged a szekrényben, a polcon vagy a hűtőben.

Ha például sok hűtött árut veszel, inkább egy nagy hűtőszekrényre lesz szükség, és csak kevesebb konyhaszekrényre.

Ha több helyre van szükséged, kihasználhatod esetleg a védőlemezek mögötti teret, vagy alkalmazhatsz a padlótól a mennyezetig érő beépített szekrényeket.

Ügyelj a megfelelő magasságra

A mindennapos nyújtózkodás és hajolgatást elkerülendő, a gyakran használt dolgokat tartsd derék- és vállmagasság között, a konyhaszekrény első részében. Így nem kell állandóan mindent kipakolnod, hogy a megfelelő eszköz a kezedbe kerüljön. Nem csak helyet, hanem időt is spórolhatsz vele! Amit ritkán használsz, azt a szekrények tetejére is felrakhatod, csak szerezz be egy zsámolyt, amiről eléred őket, ha szükség van rá.

Fontos a könnyű hozzáférés

Az elérhető közelség a másik kulcsszó. A kihajtható sarokbútorok és a forgatható tálcák lehetővé teszik, hogy minden könnyen elérhető legyen a szekrényben.

Ha a tepsiket a falra függesztett rácsokon tartod, azzal szintén megkönnyíted az életed, ahogyan azzal is, ha a serpenyőket mély fiókban tartod.

Tárolás a falon és tárolás kosarakban

A friss zöldségeket praktikus nyitott drót- vagy vesszőkosarakban tárolni, hogy minden oldalról érje őket a levegő. A biztonság érdekében a késeket tartsd könnyen elérhető késtartóban, vagy mágnesfalon. Azonban egyre ügyelj, a nyitott polcokat és rekeszeket tartsd távol a zsíros gőztől.

Zavarja a mindennapjaidat, hogy kicsi a konyhád?

Cikkünk megírásában Jane Burdon A kényelmes otthon című könyve segített.

A kényelmes otthon című könyvből megtudhatod, hogyan egyeztetheted össze a stílust és a praktikumot a pénztárcádnak megfelelő luxussal. Hasznos és pontos tanácsokat olvashatsz a belső és külső terekről. Ha éppen lakberendezési gondok gyötörnek, és nem tudsz választani a kárpitok és a párnák között, ez a kiadvány a segítségedre lehet.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 4500 forint.
Ezt is szeretjük