Tökéletes konyha 10 négyzetméteren: így rendezd be, hogy minden elférjen
Ha te is csak szűkösen férsz el a konyhában, rendezd át!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakótelepi házak aprócska konyhái, melyek már-már kamrának tűnnek, elég sok fejfájást okoznak a háziasszonyoknak. A zsúfolt helyiségben, ami szinte klausztrofóbiát okoz, szinte lehetetlen a főzés örömeit élvezni, ráadásul étkezőként is ez szolgál.

Ha szeretnél a miniatűr főzőfülkéből igazi konyhát csinálni, akkor tarts be bizonyos lakberendezési elveket. Így garantált a siker.

Első lépések

Ha abban a szerencsében van részed, hogy a konyha berendezését teljesen az alapoktól kezdheted, akkor elsőként az áramellátást vizsgáld meg. Ha azt akarod, hogy a helyiséget a későbbiekben örömmel használhasd, fontos ellenőrizni, hogy a háztartási gépek számára megfelelően helyezkednek-e el a konnektorok.

Sajnos azonban új lakásba költözéskor a költségvetésbe gyakran már nem fér bele a konyha teljes átalakítása, akármennyire is elégedetlen azzal, amit az előző lakótól örököltél. Hogy mégis elviselhetőbb legyen a helyzet, átfestheted a felületeket, kicserélheted az ajtókat vagy a padlóburkolatot. Az elrendezésen persze nem tudsz változtatni, ám a kisméretű munkafelületet könnyen megnövelhető például egy mozgatható zsúrkocsival. Amennyiben teljes átalakításba vágsz, előtte mindenképp mérd fel anyagi lehetőségeinket. A költségek pillanatok alatt az égbe szöknek, ha nem választod mindenből az olcsóbb változatot.

A háromszög elve

Ez egy régi keletű elv, amit a konyhatervezők évek óta propagálnak. Lényege a következő: ha tökéletes elrendezésre vágysz a konyhában, akkor a főzési területet, az előkészítési területet és a tárolási területet úgy jelöld ki, hogy egy képzeletbeli háromszög egy-egy csúcsát alkossák - így könnyen mozoghatsz a három munkaterület között. Ha például nincs mosogatógéped, akkor a mosogatótál a konyha egyik legfontosabb eleme, ha viszont van, a hangsúlyok eltolódnak.

Manapság a mikrohullámú sütők rengeteg háztartásban átvették a tűzhely szerepét, hiszen sokan csak felmelegítik az ételeket, és a modern légkeverős, gáz- vagy éppen elektromos sütőt csupán hétvégén gyújtják be. Egyszerű elrendezés esetén a tűzhely, a mosogatótál és a hűtő mind a konyha azonos felén helyezkedik el. Így könnyedén cikázhatsz a bútorok között, ezzel pedig az évek alatt több órányi fel-alá rohangászástól kímélheted meg magad.

Tervezés

Ha az Ikea konyharészlegén szombat reggelente mászkáló emberek száma bármit is jelent, az ember azt hihetné, hogy egy konyha összeállításához lakberendezési diploma szükséges. Természetesen ez nem így van, mégis, a szekrényajtók, munkalapok, szerelvények óriási választéka félelmetesnek tűnhet.

A konyha megtervezéskor nagy előnyt jelent, ha könnyedén tudsz döntéseket hozni. Ellenben, ha általában fél órába telik, mire kiválasztod, milyen feltétet kérsz a pizzádra, minimum egy évet szánj rá a tervezésre. Ha figyelembe vesszed, hogy a konyha a főzés és az étkezés színhelye is, megéri kellő időt fordítani a részletek megálmodására.

Itt kezdd!

Tervezéskor a következő tevékenységeket vedd számításba: főzés, tárolás, előkészítés és étkezés. Gondold végig, milyen kívánságaid vannak az egyes területekkel kapcsolatban, és máris jó úton haladsz a tökéletes konyha kialakítása felé. A világításról se feledkezz meg. A legegyszerűbben úgy biztosíthatsz elegendő fényt, ha a plafonra spotlámparendszert teszel. Ha minden lámpa forgatható, mindig megfelelő fény éri a kívánt helyet.

Cikkünk megírásában Lizzie O’Prey Teremtsd meg álmaid otthonát című könyve segített, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Neked mekkora a konyhád?

Ezt is szeretjük