200 forintos csodaszer a konyhába: a sütőtisztítástól a rossz szagok elűzéséig
Az ecet számos módon alkalmazható: íme, néhány, amit talán nem ismertél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ecet az egyik leginkább bevált és legolcsóbb szer, ha a természetes segítőtársak híve vagy a háztartásban. Számos területen alkalmazhatod: a konyhában például a következőkön!

A tűzhely tetejének tisztítására

A tűzhelyed gázégőit olyan vastagon borítja a szennyeződés, hogy nem tudod kézzel letisztítani? Áztasd a gázégőket egy időre desztillált malátaecetbe, és hagyd, hogy az ecet kifejthesse hatását. Az ecet savassága fel fogja oldani az odaégett réteget, neked már csak szivaccsal erőteljesen át kell dörzsölnöd az érintett területet. A tűzhely hamarosan úgy fog kinézni, mintha új lenne.

A padlólapok tisztításához

A különféle kő- és égetett agyaglapok rendkívül közkedveltek a konyhában is. Hátrányuk, hogy könnyen meglátszik rajtuk a piszok, nehéz megőrizni a tisztaságukat. Felmosás után ezért öblítsd le a padlót olyan vízzel, melybe előzőleg belekevertél egy pohár desztillált malátaecetet. A padlólap fényesebb és csillogóbb lesz.

A poháraljak nyomainak eltüntetéséhez

Ha poharadat fából készült asztalra teszed le, kerek lenyomatot hagysz a bútoron. Ugye, ismerős probléma? A megoldás: áztass be egy rongyot ecet és víz keverékébe. Hat evőkanál ecethez használj fél pohár vizet. A ronggyal erőteljesen dörzsöld át a foltokat. A kezelés után valamennyinek el kell tűnnie.

A vízkő eltüntetéséhez

Nincs szükség arra, hogy különleges és drága termékeket vásárolj a kávéfőző vagy épp a vízforraló vízkőtlenítéséhez. Egyszerűen töltsd meg a tartályt borecettel, és működtesd a gépet, vagy a vasaló esetében nyomd folyamatosan a gőz gombot.

Remek szagtalanító

Az ecet többek között remek szagtalanító hatásáról is ismert. Tökéletes segítséget jelent, ha rossz szagok terjengenek a hűtőben, de akkor is, ha a sütőben van égett szag, vagy épp a mikrohullámú sütő áraszt kellemetlen aromákat.

Ilyenkor tegyél egy kis tálkába vizet, melyet negyedannyi ecettel kevertél össze, majd tedd az adott helyre.

Cikkünk Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Te mire használod még az ecetet?

Ezt is szeretjük