15 szerszám, amit tarts otthon!
Vannak problémák a lakásban, melyeket te is meg tudsz oldani. Ezekkel!

Dia

 	Colstok 	A colstoknak nagy hasznát veheted akkor, ha átrendezed a lakást, de akkor is, ha új bútort vásárolsz. Az elsősorban nagyobb, egyenes bútorok vagy a fal lemérésére alkalmas eszköz mindig képezze részét a szerszámosládádnak.

Colstok

A colstoknak nagy hasznát veheted akkor, ha átrendezed a lakást, de akkor is, ha új bútort vásárolsz. Az elsősorban nagyobb, egyenes bútorok vagy a fal lemérésére alkalmas eszköz mindig képezze részét a szerszámosládádnak.

Dia

 	Mérőszalag 	A mérőszalag általában rövidebb, mint a colstok, előnye azonban utóbbival szemben, hogy könnyen hajlik, ezért nem csak egyenes felületek mérésére alkalmas. Válassz olyat, melynek esetében a szalag egy gombnyomásra visszatekeredik a tokjába. 	 

Mérőszalag

A mérőszalag általában rövidebb, mint a colstok, előnye azonban utóbbival szemben, hogy könnyen hajlik, ezért nem csak egyenes felületek mérésére alkalmas. Válassz olyat, melynek esetében a szalag egy gombnyomásra visszatekeredik a tokjába.
 

Dia

 	Villáskulcs 	A villáskulcs nagyon jól jön, ha nagyobb csavarokat kell megszorítanod, vagy éppen a radiátort légtelenítenéd. Érdemes több méretben beszerezned belőle. 	 

Villáskulcs

A villáskulcs nagyon jól jön, ha nagyobb csavarokat kell megszorítanod, vagy éppen a radiátort légtelenítenéd. Érdemes több méretben beszerezned belőle.
 

Dia

 	Állítható villáskulcs 	Az egyszerű villáskulcsok mellett jó, ha állítható villáskulcsot is tartasz otthon. Ennek a típusnak a fejébe egy kis görgőt építettek be, melynek segítségével tetszés szerint állíthatod a kulcs villáinak szélességét.

Állítható villáskulcs

Az egyszerű villáskulcsok mellett jó, ha állítható villáskulcsot is tartasz otthon. Ennek a típusnak a fejébe egy kis görgőt építettek be, melynek segítségével tetszés szerint állíthatod a kulcs villáinak szélességét.

Dia

 	Csillagfejű csavarhúzó 	A lakásban számos dolog rögzítéséhez használnak csillagfejű csavarokat, így a zárakhoz, a törölközőtartóhoz vagy a konyhai fogantyúk rögzítéséhez. Meghúzásuk vagy eltávolításuk csillagfejű csavarhúzóval lehetséges.

Csillagfejű csavarhúzó

A lakásban számos dolog rögzítéséhez használnak csillagfejű csavarokat, így a zárakhoz, a törölközőtartóhoz vagy a konyhai fogantyúk rögzítéséhez. Meghúzásuk vagy eltávolításuk csillagfejű csavarhúzóval lehetséges.

Dia

 	Laposfejű csavarhúzó 	Érdemes olyan csavarhúzót beszerezned, melynek kivehető és cserélhető a feje. Ezek drágábbak, mint az egyszerű csavarhúzók, ha viszont nem költenél erre, a csillagfejű mellé szerezz be egy laposfejű típust is.

Laposfejű csavarhúzó

Érdemes olyan csavarhúzót beszerezned, melynek kivehető és cserélhető a feje. Ezek drágábbak, mint az egyszerű csavarhúzók, ha viszont nem költenél erre, a csillagfejű mellé szerezz be egy laposfejű típust is.

Dia

 	Imbuszkulcs 	Az imbuszkulcs - más néven belső kulcsnyílású csavar - feje hatszögletű lyukkal rendelkezik, és bicikliszereléskor vagy bizonyos bútorok összeszerelésekor lehet rá nagy szükség. A csavarhúzóhoz hasonlóan ezekből a szerszámokból is érdemes több mérettel felszerelkezni.

Imbuszkulcs

Az imbuszkulcs - más néven belső kulcsnyílású csavar - feje hatszögletű lyukkal rendelkezik, és bicikliszereléskor vagy bizonyos bútorok összeszerelésekor lehet rá nagy szükség. A csavarhúzóhoz hasonlóan ezekből a szerszámokból is érdemes több mérettel felszerelkezni.

Dia

 	Vízmérték 	A vízmérték üveg kapszulájában folyadék van, abban pedig egy buborék: akkor találtad meg a vízszintest, ha a buborék a kapszulán lévő két beosztás közé kerül. A vízmértékben két kapszula található: egy a vízszintes, egy pedig a függőleges megállapítására.

Vízmérték

A vízmérték üveg kapszulájában folyadék van, abban pedig egy buborék: akkor találtad meg a vízszintest, ha a buborék a kapszulán lévő két beosztás közé kerül. A vízmértékben két kapszula található: egy a vízszintes, egy pedig a függőleges megállapítására.

Dia

 	Kalapács 	A kalapács szükségességét nem kell hosszan magyarázni: akár az asztal kilazult lábát ütnéd vissza, akár egy tükröt vagy képet rögzítenél a falra, jó, ha van egy a kezed ügyében. 	 

Kalapács

A kalapács szükségességét nem kell hosszan magyarázni: akár az asztal kilazult lábát ütnéd vissza, akár egy tükröt vagy képet rögzítenél a falra, jó, ha van egy a kezed ügyében.
 

Dia

 	Gumifejű kalapács 	Bizonyára eszedbe sem jutna gumifejű kalapácsot is otthon tartani, pedig nagyon hasznos szerszám. Segítségével visszaütheted az ajtót a zsanérba, ha esetleg festés után nem csúszik vissza könnyen, és a bútorok összeszerelését is megkönnyítheted vele. Előnye, hogy nem sérti fel az érzékeny fát. 	 

Gumifejű kalapács

Bizonyára eszedbe sem jutna gumifejű kalapácsot is otthon tartani, pedig nagyon hasznos szerszám. Segítségével visszaütheted az ajtót a zsanérba, ha esetleg festés után nem csúszik vissza könnyen, és a bútorok összeszerelését is megkönnyítheted vele. Előnye, hogy nem sérti fel az érzékeny fát.
 

Dia

 	Kombinált fogó 	Ha van otthon kalapács, legyen otthon fogó is, amivel egy mozdulattal eltávolíthatod a ferde vagy rossz helyen lévő szögeket. A kombinált fogó előnye, hogy drótok megfogásához és elvágásához is használhatod. 	 

Kombinált fogó

Ha van otthon kalapács, legyen otthon fogó is, amivel egy mozdulattal eltávolíthatod a ferde vagy rossz helyen lévő szögeket. A kombinált fogó előnye, hogy drótok megfogásához és elvágásához is használhatod.
 

Dia

 	Hosszú csőrű fogó 	Ez a különleges, hosszú fejű fogótípus akkor jön nagyon jól, ha szűk helyről szeretnél egy szöget eltávolítani, ahová a kombinált fogó feje nem fér be. A hosszú csőrű fogót emellett drótok hajlítására is használhatod. 	 

Hosszú csőrű fogó

Ez a különleges, hosszú fejű fogótípus akkor jön nagyon jól, ha szűk helyről szeretnél egy szöget eltávolítani, ahová a kombinált fogó feje nem fér be. A hosszú csőrű fogót emellett drótok hajlítására is használhatod.
 

Dia

 	Spakli 	A spakli a tapéta eltávolításában verhetetlen: élesebb, kiszélesedő végének köszönhetően könnyedén lekaparhatod vele a már feláztatott tapétát. Jól jön emellett az ablakok glettelésénél vagy a fal hibáinak kijavításánál. 	 

Spakli

A spakli a tapéta eltávolításában verhetetlen: élesebb, kiszélesedő végének köszönhetően könnyedén lekaparhatod vele a már feláztatott tapétát. Jól jön emellett az ablakok glettelésénél vagy a fal hibáinak kijavításánál.
 

Dia

 	Tapétavágó kés 	A tapétavágó kés egy műanyag tok, melyben éles pengék helyezkednek el. A tapéta kiszabásához elengedhetetlen, de olyan esetekben is nagy hasznát veheted, amikor az ollónak nem - például vezetékek vágásánál. 	 

Tapétavágó kés

A tapétavágó kés egy műanyag tok, melyben éles pengék helyezkednek el. A tapéta kiszabásához elengedhetetlen, de olyan esetekben is nagy hasznát veheted, amikor az ollónak nem - például vezetékek vágásánál.
 

Dia

 	Fáziskereső ceruza 	A fáziskereső ceruza tulajdonképpen egy vékony, lapos fejű csavarhúzó, ami a falban lévő vezetékekben vagy a konnektorban lévő árammennyiség mérésére szolgál. Csavarhúzásra nem alkalmas, arra azonban igen, hogy biztonsággal ellenőrizd vele, hogy előbbiekben van-e áram. 	 

Fáziskereső ceruza

A fáziskereső ceruza tulajdonképpen egy vékony, lapos fejű csavarhúzó, ami a falban lévő vezetékekben vagy a konnektorban lévő árammennyiség mérésére szolgál. Csavarhúzásra nem alkalmas, arra azonban igen, hogy biztonsággal ellenőrizd vele, hogy előbbiekben van-e áram.
 

Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: