10 rémisztő tünet, amitől ne ijedj meg
A növények olyan tüneteket képesek produkálni, melyekkel halálra ijesztik tulajdonosukat. A következőknél nem kell megrémülnöd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen gondosan is ápolod a növényeket, előfordulhat, hogy ijesztő elváltozások keletkeznek rajtuk. Legyengülhetnek, megbetegedhetnek, amihez sokszor elég egy nagyobb huzat vagy a hőmérséklet változása.

Mielőtt kétségbeesnél a hulló levelek vagy a foltos szárak láttán, először alaposan vizsgáld meg a növényedet: nézd meg a föld feletti részeket szabad szemmel, vagy, ha kell, nagyítóval, majd vedd ki a növényt a cserépből, és alaposan vedd szemügyre a gyökérlabdát is, hogy a gyökerek élnek-e még.

Jegyezd fel az összes tünetet, és azok birtokában keresd meg a kiváltó okokat, valamint a gyógyírt számukra.

A következőkben megismerhetsz néhány olyan tünetet, ami ijesztően hathat, ám egyáltalán nem jelez komoly betegséget, és azt is eláruljuk, milyen kezelésben érdemes részesítened kedvencedet.

Hulló, sárguló levelek, virágzás elmaradása

A növényeket sem kímélik a fertőzések, nem kell azonban azonnal a legrosszabbra gondolnod, ha rendellenességet tapasztalsz. Egyáltalán nem fertőző betegségről van szó például abban az esetben, ha a növény friss hajtásai meglepően sápadtak. Ha a fiatal leveleken először az erek közötti részek kivilágosodnak, majd az erek még sokáig sötétek maradnak, később pedig a levelek sárgulni és hullani kezdenek, az nem fertőzésre, hanem csupán tápanyag-ellátási zavarra utal.

Így kezeld!

A tápanyag-ellátási zavart több kedvezőtlen hatás váltja ki. Okozhatja a növény túlöntözése vagy gyakori kiszáradása, de a talaj nitrogén-, vas-, illetve mangánhiánya vagy éppen mészgazdagsága is.

A legjobb, amit tehetsz, hogy időben kezelésbe veszed kedvencedet: a kezdeti tünetek észlelésekor ültesd át egy számára megfelelő talajba, és lehetőleg lágy vízzel öntözd.

Erősen foltos, száradó, hulló levelek

A legijesztőbb tünetek általában azok, amelyek látványosan elcsúfítják a növényt. A kezdő növénygondozókat bizonyára megijesztik a hatalmas, eltérő alakzatban jelentkező foltok a leveleken, a gyakorló növénytartók azonban aligha esnek kétségbe. A leveleken különböző formában és nagyságban feltűnő foltok, melyek egyesével, majd a levelek teljes felületén szétterjedve jelennek meg, még nem jelentik azt, hogy a növények annyi. Sőt, valószínűleg akkor sem haldoklik még a növény, ha a foltokat a levelek elszáradása, majd lehullása követi, ezzel egy időben pedig a szárak foltosodása.

A tünetek mögött általában olyan, levélfoltosodást okozó betegségek állnak, melyek hatékonyan kezelhetők.

Így kezeld!

A levélfoltosodást okozó betegségekre gyógyír, ha a növény teljes gyógyulásáig igyekszel kerülni a talaj túlzott nitrogénadagolását. A fertőzött részeket - a kisebb szárakat és a leveleket -, ha lehetséges, távolítsd el a növényről, és dobd ki. Ezután szerezz be levélfoltosság elleni gombaölő szert, és vízzel, a felhasználási útmutató alapján hígítva - néhány grammot kell általában tíz liter vízben elkeverni - permetezd át a növényt három-négy alkalommal.

Rothadó bimbók, levelek, foltosodás, penész

Igazán ijesztő látvány, amikor kedvenced levelein nemcsak apró foltok jelennek meg, de a bimbói és a szára is rothadni kezd. Az úgynevezett szürkepenész vagy szürkerothadás valóban veszélyes növénybetegség, ám elsősorban ott, ahol több növény éldegél szorosan egymás mellett.

A szobanövények esetében hatékonyan lehet kezelni a betegséget, melyre a következő tünetek utalnak egyértelműen: lágy, rothadó szár, levél és bimbó, később pedig ezeken a részeken sűrű penészgyep lesz látható. Általában a virágszirmok is foltossá válnak.

Így kezeld!

A szürkepenész veszélyének elsősorban azok a szobanövények vannak kitéve, melyek nyirkos, fényszegény környezetben éldegélnek, de nem bírják az ilyen viszonyokat. Emellett a talaj magas nitrogéntartalma is előidézheti a tünetek megjelenését. Ha ügyelsz az óvatos öntözésre és az optimális hőmérsékletre, valamint a mérsékelt nitrogénadagolásra, megelőzheted a betegség kialakulását.

Amennyiben ennek ellenére felüti a fejét a szürkepenész, a fertőzött részeket távolítsd el, majd permetezd a növényt egy héten át napi három-négy alkalommal kifejezetten szürkerothadás ellen kifejlesztett növényvédőszerrel.

Ezt is szeretjük