10 kipróbált praktika, hogy ragyogjon a lakás
Könnyedén leszámolhatsz a porral a lakás minden pontján, ha a következő praktikákat veted be. Filléres ötletek, ám annál hatékonyabbak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A porral minden háziasszonynak meggyűlik a baja, és csak kevesen szeretik a házimunka ezen részét. Nem véletlenül, hiszen a porral szinte lehetetlen teljes mértékben leszámolni még egy napra is, ráadásul olyan makacsul képes megbújni az elérhetetlen sarkokban, hogy nincs az a háziasszony, aki el tudná távolítani.

Hacsak nem veti be az alábbi praktikákat, melyekkel a legapróbb sarkok és legelérhetetlenebbnek tűnő rések is tiszták lesznek. Vedd fel a harcot te is a por ellen a következő trükkökkel!

Flakonnal, törlőkendővel és ecsettel a rések esetében

A portörlő ronggyal könnyű megtisztítani a nagyobb, egybefüggő felületeket, az apró sarkokba azonban nehéz begyömöszölni. Ha azonban nem szeretnéd porosan hagyni az ülőgarnitúra fonott részeit vagy a képkeretek sarkait, keress elő egy műanyag flakont, alaposan mosd ki és szárítsd meg, és már a kezedben is tartod az egyik legjobb fegyvert a por ellen. Az üres flakonból erőteljesen kinyomott levegővel ugyanis eltávolíthatod a szennyeződéseket minden olyan szűk helyről, amit eddig nem voltál képes elérni.

A fonott bútorok, egyúttal pedig a kosarak és a csillár apró hajlatainak és mélyedéseinek leporolására jó eszköz az üres flakon mellett egy természetes szőrből készült ecset is. A puha sörte tökéletes munkát végez az egyébként szinte elérhetetlen zegzugokban. Az ecsettel ráadásul porcelántárgyakat, faragott faszobrocskákat és más finoman megmunkált dísztárgyakat is portalaníthatsz.

Tipp a billentyűzethez
Jó módszer a billentyűk között és alatt lerakódott por és egyéb szennyeződések eltávolítására, ha időnként kirázod a klaviatúrát. Ezzel azonban csak félmunkát végzel. A billentyűkre lerakódott koszt, a rászáradt cseppeket és minden egyebet babatörlőkendővel tüntethetsz el igazán.

Bánj a porral kesztyűs kézzel!

Bár az edényfogó kesztyűket konyhai tevékenységekre találták ki, valójában nagyszerűen használhatók portörlésre és fényezésre is - például a bútorok esetében. A kesztyű egyik felével egyszerűen kend fel a viaszt vagy a bútorfényt a bútorokra, majd a másik felével fényesítsd ki a felületeteket.

A kesztyű a csillár portalanításában is segít. Áztass egy régi textilkesztyűt ablaktisztító folyadékba, húzd a kezedre, és törölgesd át vele a csillárt. Ezzel a portól és a pókhálóktól is könnyen és gyorsan megszabadulhatsz.

Párnahuzattal, esernyővel

Ha a kelleténél ritkábban takarítod a csillárt, a porral is jobban meggyűlik a bajod, hiszen ilyenkor már elkerülhetetlen, hogy hulljon belőle a padlóra. Hacsak nem használsz esernyőt a művelethez. Amikor legközelebb felmászol a létrára, hogy letisztítsd a csillárt, vigyél magaddal egy régi esernyőt. Nyisd ki, a fogantyúját pedig akaszd a csillárra: a fejjel lefelé lógó esernyő felfogja a lehulló port.

Ha nincs kéznél olyan esernyő, amit feláldoznál e célra, egy régi párnahuzat is megteszi. Borítsd a huzatot a csillár egyik karjára, majd lassan húzd le.

Ezzel a módszerrel letisztíthatod az egész világítótestet. Ha nem túl nagy csillárral van dolgod, megpróbálhatod azt is, hogy a huzatot az egész lámpatestre ráhúzod alulról. Ez felfogja majd a piszkot, így nem kell majd utána a padló feltakarításával vesződnöd.

Egy rossz harisnya és egy lyukas zokni életmentő lehet

Nem tudod elérni a hűtőszekrény vagy a kanapé alatt megbújó porcicákat? A megoldás egyszerű. Gyúrj golyóvá egy szakadt harisnyát, erősítsd befőttes gumival vagy celluxszal egy vállfa vagy egy felmosó nyelének végére, majd ezzel az eszközzel gyűjtsd össze a port. A kosz rátapad a nejlonra, amit letisztítás után akár többször is használhatsz.

A harisnya mellett a lyukas zoknikat is érdemes talonban tartani, hiszen a takarításnál ezek is nagyon jól jönnek.

Egyszerűen húzz egyet a kezedre, és erre fújd például a bútortisztítót - könnyebben dolgozhatsz vele.
A reluxát is egyszerűen portalaníthatod ezzel a módszerrel.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük