Lekövérezni valakit illetlenség – Levékonyozni nem az?
Miért számít elfogadottabbnak, ha egy vékony testalkatra tesznek megjegyzéseket?

Bár sokan mindent megadnának egy vékony alakért, azért - személyes tapasztalataimból kiindulva - ennek is vannak árnyoldalai. Persze rögtön hozzátenném, sajnos leginkább mások megjegyzései miatt. Sosem értettem, hogy az emberek számára miért bántó, ha lekövéreznek valakit, ugyanakkor cseppet sem érzik sértőnek, amennyiben levékonyozzák a másikat. Elárulom, utóbbi is pont olyan rosszul tud esni, egy idő után pedig kifejezetten zavaró, mert erősen rombolja az önbizalmat.

A testalkat egyébként is sokaknál kényes téma. Ráadásul sosem tudhatod, hogy egy túlsúlyos, vagy éppen ellenkezőleg, vékony ember külsejének hátterében nem-e valamilyen egészségügyi probléma áll. Egyébként sem a kilók tesznek jobb vagy rosszabb emberré bárkit is. Mindenkinek a szíve joga olyan testben leélni az életét, amelyben jól érzi magát.

Én például mindig vékony voltam. Nagyon szeretek, és tudok is enni, tehát esetemben betegségről szó sincs, szerencsére semmilyen egészségügyi probléma nem áll a háttérben. Genetikailag ilyen vagyok: a szüleim 50 felett szintén hasonló alkattal rendelkeznek. Persze kifejezetten örülnék néhány plusz kilónak, de valahányszor stressz ért a múltban vagy a jelenben, mindig megakadályozta azt, hogy a nehezen felszedett súly tartósan is megmaradjon.

Ugyanis bármilyen hihetetlen, egyesek számára hízni éppen olyan nehéz, mint fogyni. Számomra viszont nagyon sokat jelentett a rendszeres sport, mert nem csupán jobban éreztem magam a bőrömben, de egy vékony alkat is szebb, ha a lehetőségeihez mérten formásabb, tónusosabb. Sajnos a mozgás az utóbbi időben eléggé háttérbe szorult, de tervezem, hogy minél előbb újra beiktatom az életembe.

Hogy ne csak panaszkodjak, természetesen számos előnye is van a vékony testalkatnak. Azt ehetem, amit megkívánok, nem kell diétázni, kalóriákat számolni, valamilyen indokkal visszautasítani egy ínycsiklandó tortaszeletet, ha vendégségben megkínálnak. Illetve, megtanultam, hogy arra is érdemes figyelni, kitől jön az esetleges kritika. Sajnos előfordulhat, hogy valaki csak irigységből tesz kellemetlenkedő megjegyzést, mert érzi, ezzel valóban meg tudja bántani a másikat.

Azt tudom javasolni a hasonló „problémával” küzdőknek, hogy igenis legyenek büszkék az alakjukra, hiszen sokan cserélnének velünk. Mindenkinek pedig úgysem lehet megfelelni, ezért is érdemes elereszteni az esetleges bántó megjegyzéseket és csak a pozitívakra koncentrálni. Szerencsére azokra is szép számmal akad példa.
 

Ezt is szeretjük