Így teheti tönkre az életed a pozitív gondolkodás
Marton Adrienn rovatvezető írása
Te is követed a pozitív gondolkodás divatját?

Az elmúlt években komplett iparág épült a pozitív gondolkodásra, egyre több könyv jelenik meg a témában, és elég csak belépned a Facebookra, hogy motiváló idézetek tömkelegével találd szemben magad.

Bár tényleg nem árt egy kis szemléletváltás, az utóbbi időszakban olyan mértékű divattá vált ez az egész, hogy kezdi elveszíteni a valódi értelmét, és lassan üres közhelyekké fakulnak az egykor valóban elgondolkodtató okosságok is.

Az ilyen világmegváltó tanácsokkal az a baj, hogy az emberek vagy csak addig emlékeznek rájuk, amíg posztolják őket az üzenőfalra, vagy annyira görcsösen próbálják őket megfogadni, hogy végül pont a lényeg veszik el félúton. Sokan azonnali eredményt akarnak, és eldöntik, mától még a kudarcok sem hatják meg őket. Aztán amikor az első pofonnál mégsem tudnak elvonatkoztatni a rosszul elsült eseménytől, magukban keresik a hibát, és feladják az egészet.

Pedig az egész nem abból áll, hogy egyik napról a másikra akkor is folyamatosan csak örülni fogok, ha úgy tűnik, minden összeesküdött ellenem - ez csak önbecsapás, ami előbb-utóbb csúnyán visszaüt. Inkább arról kellene szólnia, hogy nem tekintek pesszimistán a jövőre, remélem a legjobbakat, és ha valami mégis balul üt ki, nem lovallom bele magam még jobban a romboló gondolatokba, hanem megpróbálom a legtöbbet kihozni abból helyzetből, amibe kerültem.

Fontos szem előtt tartani, hogy emberi lények vagyunk, akik nem örökös vidámságra vannak beállítva. Persze nem kell mindenben a rosszat keresni, de teljesen természetes, ha megráz egy fájdalmas élmény vagy egy szomorú esemény, és ha még ilyenkor is csak mosolyogni tudnánk, inkább érzéketlenek lennénk, és nem pozitívan gondolkodók.

Szerintem a pozitív hozzáállás fogalmát nemcsak félreértik, de a szolgáltatók és a fogyasztók együttes erővel kreáltak belőle egy olyan hatalmas és megfoghatatlan, vélt varázserővel bíró dolgot, amit ha végül megszerez az ember, minden problémája megszűnik létezni, és a sors is úgy táncol majd, ahogyan ő fütyül. Ám ez valójában egy élethosszig tartó tanulási folyamat, amelyben nem az álbölcsességek és trendi kifejezések puffogtatása a kulcs a fejlődéshez.

Ezt is szeretjük