Vérig sértődnek a magyarok, amikor ez történik!
Marton Adrienn rovatvezető írása
Fontos ünnepből felesleges konfliktusforrás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon kívül csak Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, valamint a skandináv és a balti államokban ünnepelnek névnapot, ami régen a védőszent egyházi ünnepnapját jelentette, ma viszont csak egy hagyomány, melyről sokan nem is tudják, honnan ered.

A legtöbb családban nem bír akkora jelentőséggel, mint egy születésnap, egy kicsit azért mégis elvárjuk egymástól, hogy valamilyen aprósággal vagy legalább szóban, üzenetben megemlékezzenek rólunk a többiek a névnapunkon. Ha pedig ez véletlenül elmaradna, világra szóló sértődések lehetnek belőle.

De vajon tényleg megéri ezen problémázni, amikor az embereknek más aggódnivalók százaival van tele a fejük nap mint nap? Fontos számon tartani azt, hogy melyik évben ki köszöntött fel, milyen formában, és ki volt az, aki elmulasztotta, majd az ő névnapján is eszerint cselekedni?

Mindenkivel előfordulhat, hogy megfeledkezik a gesztusról, még akkor is, ha a nap elején még szándékában állt felköszönteni az ünnepeltet. Közbejöhetett valami más, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem figyelte a dátumot - tényleg ezer oka lehet, kár rögtön arra gondolni, hogy direkt, gonoszságból vagy nemtörődömségből felejtett el. Persze vannak kiskapuk - előtte és utána nyolc napig érvényes a köszöntés -, de ez inkább mentegetőzésként hangzik.

Én személy szerint nem tudok örülni annak, ha valaki nem szívből jövően köszönt fel, hanem azért, mert kötelezőnek gondolja a sértődés elkerülése érdekében. Akkor inkább ne is erőltessük a dolgot, mindkettőnknek könnyebb lesz, de tőlem se várják el, hogy muszájból kívánjak minden jót, esetleg ajándékot is vegyek, amikor az év maradék 364 napján is legfeljebb felszínes köztünk a kapcsolat.

Úgy gondolom, manapság, amikor már a vallás is más szerepet játszik az emberek életében, mint régen, egyre inkább elveszti az értelmét a névnapi köszöntgetés, mert csak méricskélés lesz a vége, és eggyel több konfliktusforrást szolgáltat. Nekem két nap múlva lesz a névnapom, de megbocsátok, ha nem köszönt fel az összes ismerősöm a Facebookon.

Ezt is szeretjük