2 éve cigi nélkül: mit nyertem a leszokással?
Május 31. a dohányzásmentes világnap. Gyújts rá, ha akarsz, de olvasd el, mi hasznod származna belőle, ha a letennéd a cigit!

Szögezzük le mindjárt az elején: cigizni jó. A dohányosok nem azért füstölnek, hogy végre szívinfarktust, tüdőrákot kaphassanak. Annak ellenére teszik.

Jó érzés egy korsó sör vagy pohár bor mellett elmélázva üzenni az indiánoknak, és persze a reggeli kávét szürcsölve is megnyugtató gyújtani egy szálat. Vigasztal a cigi, amikor a főnök a tűréshatárod küszöbén lépdel, a szerelmi bánatnak pedig hivatalos ellenszere a láncdohányzás.

Két éve cigi nélkül

Sajnos a számos pozitívum mellett mindenki tisztában van a füstös hobbi egészségkárosító hatásával. A leszokáshoz azonban kevés, hogy tudom, sejtszinten ártok, genetikai károkat okozok magamnak, legalább 13 féle rákbetegség és néhány kardiovaszkuláris probléma kialakulására pályázhatok jóval nagyobb eséllyel, mint nem dohányzó barátaim.

Kell még hozzá a fájdalmas felismerés is, hogy minden ruhám és legalább két ujjam állandóan bűzlik a cigitől - hogy a számról ne is beszéljünk. Azt is muszáj volt belátnom, hogy már régóta nem esik olyan jól átdohányozni az éjszakát, és talán kellett, hogy elveszítsek valakit, akinek a génállománya nagyban megegyezett az enyémmel.

Mit nyertem a leszokással?

Eltelt két év, és talán kijelenthetem: nem dohányzom. Ennyi idő után érdemes lajstromba venni, milyen előnyöm is származott abból, hogy érzékeny búcsút vettem életem egyik meghatározó szenvedélyétől.

Azt hiszem, kicsit megnyugodtam. Már nem duruzsolja a jobb fülembe egészségtudatosabb énem, hogy korán ér a halál - permanens lelkiismeret-furdalást okozva ezzel szegény dohányozni vágyó másik felemnek.

Adott a leszokás némi szabadságérzetet is: induláskor nem kell ellenőriznem, hogy nálam van-e a doboz, elég szál van-e benne, és utazás előtt sem görcsölök már azon, vajon mikor lesz majd lehetőségem rágyújtani.

Jobban megy a futás. De még a lépcsőzés is. A tíz, cigivel a zsebemben töltött év során észre sem vettem, hogy a tüdőkapacitásom már nem a régi. Csak akkor vált világossá, hogy léghólyagocskáim régóta füstölögve figyelik tevékenységemet, amikor végre felszabadultak, és több oxigént vihettek a vérembe.

Május 31-én vagyis holnap van a dohányzásmentes világnap. Gondold át egy cigi mellett, miért is dohányzol, és mit nyernél, ha elhatároznád, hogy hiába tűnnek jófejnek az indiánok, mától - na jó, holnaptól - nem küldesz több üzenetet nekik.

Ezt is szeretjük