Paradicsom házilag! Ezt egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia

Bakos Csenge írása

Mindennek más íze van, ha a saját kertedben termett.

Mindig is jobban szerettem a szabadban lenni, mint a négy fal között bezárva. Gyerekként még játékra használtam a kertünket, most pedig afféle nyári nappaliként üzemel. Legalábbis egy része.

A másik felének ugyanis teljesen új funkciót találtam: veteményes lett belőle. Persze lehet mondani, hogy alapvetően is erre való egy kert, de ha az ember lánya a nagyvárosban nő fel, ez nem biztos, hogy azonnal eszébe jut.

Tavaly tavasszal, egy hétvégi nagybevásárlás alkalmával aztán megakadt a szemem a rengeteg vetőmagon, fél perccel később pedig már különösebb válogatás nélkül hajigáltam őket a kosaramba.

Estére már a földbe kerültek a paradicsom- és paprikamagok, sőt, a görögdinnyével is megpróbálkoztam. Utólag már tudom, hogy ez nagy merészség volt a részemről, hiszen nem lehet azt sem akárhogy.

A legnagyobb probléma, amivel az amatőr kertészkedés során szembesültem, az a csigainvázió volt.

A témában jártasabb ismerőseimtől két tanácsot kaptam, az egyik, hogy szórjak összetört tojáshéjat az ágyás köré, mert azon nem tudnak keresztülmenni, a másik, hogy tegyek ki nekik egy tálkában sört. Annyira szeretik ugyanis ezt az italt, hogy képesek belemászni, ezzel pedig öngyilkosságot elkövetni.

A nyár végére annyi paradicsomom és paprikám volt, hogy a boltban ilyesmit nem is kellett venni. Ízre teljesen eltértek az áruházi zöldségektől, sokkal zamatosabbak, teltebbek voltak. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy egyszer próbálja ki!

Ezt is szeretjük