Mi a hosszú, boldog házasság titka? 60 éve vannak együtt, megmondják a választ
Hatvan évnyi házasság után az ember már tudja, mi a kulcs.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon az 1980-as évek óta a házasságkötések száma körülbelül a felére csökkent, a válások aránya azonban az elmúlt időszakban évi 3%-kal nőtt. A KSH adatai szerint hazánkban évente átlagosan 45 ezer frigy köttetik, míg 1995 óta a válások száma 25 ezerre tehető. Ezer házasságkötésre több mint ötszáz válás jut.

A szomorú adatok ellenére én még mindig hiszek benne, hogy létezik az életre szóló kötelék, és szerencsére a közvetlen környezetemben van is példa rá. Mindenki a tartós, jól működő házasság titkát kutatja, és számos szakirodalom foglalkozik a témával, ám a száraz, sokszor pszichológiai kérdéseket feszegető tanácsok helyett inkább olyanok véleményére voltam kíváncsi, akik életük jelentős részét egymás mellett töltötték.

Két gyerek, három unoka, hat dédunoka és több mint hatvan év házasság után ma is féltő szeretettel élik közös mindennapjaikat a dédszüleim. A 81 éves dédnagymamámat és a 83 éves dédnagypapámat kérdeztem a hosszú, boldog házasság titkáról.

- Három alapja van a hosszú házasságnak: az első az önzetlen, kimondhatatlan, végtelen nagy egymás iránti szeretet és tisztelet - kezdi Papa. - Amikor észreveszed, hogy a másiknak rossz napja van, akkor nem lapátolsz oda még egy lapáttal. Ez oda-vissza alapon mindkét emberre érvényes, azért, hogy egy életet le tudjanak egymással élni. Ha ez nem működik, nem fog menni. A második a jó szex, ez az életnek egy fontos területe, a harmadik pedig a feltétel nélküli bizalom.

Mama szerint a fentiek mellett fontos az is, hogy felismerje az ember, hogy mikor nem érdemes vitatkozni és ragaszkodni a saját álláspontunkhoz, és jobb ráhagyni a dolgot a másikra.

- Az egyik félnek engednie kell. Ha mindketten mennek a saját fejük után, az csak felesleges veszekedéshez vezet. Kompromisszumot kell kötni, ami csak úgy működik, ha az ember nem ragaszkodik mindenáron a saját véleményéhez.

A fentiek persze szubjektív dolgok, melyeket nem muszáj mindenkinek megfogadnia vagy elfogadnia, de az idő őket igazolja. Persze egy jó adag szerencse is kell hozzá, hogy megtalálja a zsák a foltját, és rengeteg türelemre és munkára van szükség, de, ha ennek gyümölcse egy életre szóló társ lesz, nem kérdés, hogy megéri-e.

Ezt is szeretjük