Egy duci nő is lehet csinos? Íme, az őszinte válasz

Marton Adrienn rovatvezető írása

Vajon a szépség attól függ, hogy hány kilót mutat a mérleg?

A csontsovány modellek és a tökéletesre photoshopolt címlaplányok után végre kezdenek betörni a köztudatba a plus size modellek, a teltebb nők, és egyre többen ismerik fel, hogy bizony nem csak vékony testalkatú nők szaladgálnak a világban.

Ez egy remek hír, hiszen új nézőpontot ad az embereknek, ráadásul sokat dob a dundi lányok önértékelésén is. Nem szabad azonban átesni a ló másik oldalára, ahogyan ezt sokan teszik.

A duci nem egyenlő a csúnyával

Sohasem fújt el a szél, ezért kisebb-nagyobb megszakításokkal végigdiétáztam a kamaszkoromat, kevés olyan módszer van, amit még nem vetettem be a fogyás érdekében. Különböző mozgásformákat is megpróbáltam szenvedéllyé varázsolni, legalább tucatszor határoztam el az életmódváltást, de valahogy mindig az lett a vége, hogy észrevétlenül visszatért minden a régi kerékvágásba.

Persze zavartak a plusz kilók, de inkább csak a médiából ömlő elvárások miatt: idővel rájöttem, hogy a lelkem mélyén nem is akarok annyira megváltozni, mert nem látom magam csúnyának, és feltehetően ezért nem is sikerült még véglegesen leadnom azt a felesleges 15 kilót.

Voltak rosszindulatú emberek, de az ő véleményükre sohasem adtam: nem lettem visszahúzódó, és a társaim sem csúfoltak, mert nem arra figyeltek, hogy hányas méretű ruhát hordok - mivel nem hagytam nekik. Mindig törekedtem rá, hogy divatosan, de az alkatomnak megfelelően öltözködjek, szép legyen a körmöm, rendben legyen a sminkem és a frizurám.

Nem a méret határozza meg, hogy ki mennyire dekoratív: egy duci lány éppen úgy lehet csinos, mint egy vékony. Sokkal többet számít az összkép, az igényes, ápolt külső, még többet a magabiztos kisugárzás, a vidámság, és hogy - egészséges mértékben - tudatában légy a szépségednek.

Csak a kutyák játszanak a csontokkal?

Évekbe telt, mire elfogadtam, hogy én ilyen vagyok, és rájöttem, hogy ez nem feltétlenül rossz dolog, de sikerült: ez is mutatja, hogy akárhogy is nézel ki, nem lehetetlen megszeretni saját magad. Fontos azonban, hogy ezt ne mások lehúzásával akard elérni! 

Sokszor olvasni az interneten olyan szövegeket, miszerint "csak a kutyák játszanak a csontokkal" és "az igazi nő 44-es méretnél kezdődik". Ez egy nagyon helytelen irány, hiszen egyrészt nem igazak az állítások, másrészt sértőek másokra nézve, ráadásul aki ilyet kijelent, az nem lesz több tőle, sőt.

A plus size elfogadása és térhódítása nem egyenlő azzal, hogy mindenkit a sárba tipor az ember, aki különbözik tőle, hiszen ebben az esetben semmivel sem lesz jobb azoknál, akik vele tették ugyanezt hosszú időn keresztül. Hasonló állásponton van Szkiba Zsuzsanna, a Beauty With Plus blog gazdája is, aki pozitívtestkép-aktivistaként már rengeteg dundi lánynak adta vissza az önbizalmát.

Érdemes rászánni 20 percet, és megnézni a következő videót alkattól függetlenül mindenkinek, aki egy kicsit is kételkedik saját szépségében.

Ezt is szeretjük