Próbáltad már átadni a tudásod? A jó mester nem kezdheti a tanítást az alapok nélkül
Még régen olvastam egy filozofikus történetet egy férfiról, aki íjászatra akarta tanítani a fiát.

nagykep?cikkid=169837&kep=gyerek tanitasa-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tanítás és a tanulás két egymással nagyon szorosan összefüggő tevékenység, melyekre tipikusan úgy gondolunk, hogy az egyik ember végzi az egyiket, a másik pedig a másikat. Valójában azonban nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet.

Tanítani egyáltalán nem olyan egyszerű. Hiába ért valaki valamihez kiválóan, mégsem feltétlenül képes azt könnyen átadni. Akad azonban egy apróság, amire ilyenkor - sőt, talán máskor is a hétköznapokban - érdemes odafigyelni.

A tanítás tanulás

Még régen olvastam egy filozofikus történetet egy férfiról, aki íjászatra akarta tanítani a fiát. Hiába mutatta azonban meg neki újra és újra, hogyan kell tökéletesen célba lőni, a fiú egyre csak hibázott, a férfi pedig mérgesebb és mérgesebb lett. Nem értette, hogyan lehet annyira buta a fia, hogy megmutatja a helyes technikát, mégsem tudja elsajátítani. A férfi ugyanis elfeledkezett egy nagyon fontos dologról, amire a történetben csak később, az egykori mestere hívta fel a figyelmét.

Amikor egy kezdőnek próbál valaki valamit megtanítani, csakis az alapoktól lehet indulni, ez pedig a tanártól is azt követeli meg, hogy visszatérjen a tudása gyökereihez. Hogyan is tanultam meg én ezt a dolgot jól csinálni? Miért cselekszem éppen így?

Ezek a kérdések nemcsak abban segítenek, hogy jobban átadható legyen a tudásod, de a számodra már egyértelműnek tűnő folyamatokat is újraértelmeztetik veled. Ez pedig lehetőséget kínál arra, hogy alaposabban megértsd magát a tanítandó tevékenységet, és te magad is fejlődj benne.

Miért hasznos ez a hétköznapokban?

A történet igazságával csak évek múlva szembesültem, amikor a páromat próbáltam megtanítani síelni. Korábban álmomban nem gondoltam volna, hogy egy felnőttnek gondot okozhat egy síléc felcsatolása több próbálkozás után is, vagy az, hogy lécekkel a talpán sík területen gyalogoljon.

Ezt megelőzően csak azt láttam, hogy a szülők gyerekeket tanítanak síelni, akik még menni is alig tudnak, ezért úgy gondoltam, hogy biztosan sokkal egyszerűbb egy felnőttel, aki legalább már saját lábait tökéletes magabiztossággal használja. Ez azonban részben tévedés volt.

Ami számomra teljesen természetesnek tűnt, az egyáltalán nem volt ennyire ösztönös azoknak, akik most először próbálgatták a síelést. Éppen ezért nekem is alaposan végig kellett gondolnom, hogy mit miért csinálok, hiszen én annyira kiskoromban tanultam először, hogy alig-alig emlékszem csak rá. Ez sok aprósággal segített abban, hogy saját technikámat is csiszolgassam, hiszen az alapos önvizsgálat nem egy hibára fényt derített.

Nem csak akkor érdemes azonban tehát valamit alaposan megvizsgálni, ha valakit szeretnél erre a dologra megtanítani. Akkor is jó ötlet magadban úgy elemezni a helyzetet, mintha egy laikusnak magyaráznál, ha éppen te magad szeretnél fejlődni. Ez szinte minden sportban, művészetben, sőt, akár a munka vagy a ház körüli teendők esetében is működik. A tanításon keresztül való tanulás technikája számodra is szuper, új felfedezések előtt nyithatja meg az utat, így ha éppen saját tudásod elmélyítésén dolgozol, akkor szerintem nagyon érdemes kipróbálni.

Ezt is szeretjük