Így néz ki a világ első karácsonyi képeslapja: kevesen engedhették meg maguknak akkoriban

Az első kereskedelmi forgalomba hozott karácsonyi képeslap az 1800-as évekből, Angliából származik.

GettyImages-168623455

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepek idején egymástól távol élő családtagok, rég nem látott ismerősök találkoznak egymással, vagy ha erre nincs is lehetőség, kedves üzenetekkel, telefonhívásokkal tudatják, hogy gondolnak a másikra. Hiába a pillanatok alatt célba érő internetes és mobilos kommunikáció, még ma is sokkal hangulatosabb, amikor az ember a postaládát kinyitva kézzel írt lapot kap.

A képeslapküldés ma már talán egyre kevésbé képezi a karácsony részét, ám régebben nagyon fontos jelentőséggel bírt. Az első, több példányban is kinyomtatott karácsonyi üdvözlet az 1800-as évek közepén készült Londonban, és napjainkban már viccesen hangozhat, de legfőbb célja pontosan az időnyerés volt.

Mikori az első karácsonyi lap?

Az 1800-as években a kapcsolattartás gyors és hatékony módja volt a postai levélküldés. Bár a legelső karácsonyi üdvözletet a kutatók szerint Michael Mayer német orvos, királyi tanácsadó küldte I. Jakab angol uralkodónak és a fiának 1611-ben, az első, kereskedelmi forgalomba is hozott lap 1843-ból származik. Az ünnepélyes, növényi motívummal keretezett jelenet két oldalán erkölcsi mondanivaló húzódik meg: jótékonykodással kapcsolatos ábrázolásokat láthat a néző, bal oldalt étel-, jobb oldalt pedig ruhaosztást.

A lap megrendelője, Sir Henry Cole (1808-1882) köztisztviselő, feltaláló, a londoni Victoria & Albert Múzeum első igazgatója a 19. századi Egyesült Királyság prominens alakjának számított. Számos innovációval gazdagította az oktatás és a kereskedelem területét is. Az 1840-es években épp a brit postarendszer megreformálásával, fellendítésével volt elfoglalva. Rengeteg feladatának és kiterjedt ismerősi körének köszönhetően az év vége felé egyre csak gyűltek otthonában a megválaszolásra váró levéltornyok.

Drága volt az első képeslap

Cole 1843 decemberében is időhiánnyal küzdött, és megelégelve a helyzetet, előrukkolt egy elmés megoldással, ami egyszerre segítette személyes kapcsolatainak ügyét és a posta forgalmának fellendülését. Korának ismert festőművészét, John Callcott Horsley-t bízta meg egy karácsonyi üdvözlőlap tervezésével. 

A fent látható képeslapon egyébként a Cole család három generációja emeli tósztra a poharát. A családtagok az üzenet értelmében kellemes karácsonyt és boldog új évet kívántak a címzettnek. A művet vastag kartonra nyomtatva sokszorosították, majd eladásra is kínálták, darabját a korban drágának számító egy shillingért. Körülbelül ezer példány készült el az első karácsonyi képeslapból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben az időszakban sok változás zajlott az ünnep terén, Albert herceg több német hagyománnyal, például a feldíszített karácsonyfával is megismertette a népet. 1843-ban jelent meg Charles Dickens töretlen népszerűségnek örvendő regénye, a Karácsonyi ének, és egyre több piaci szereplő ismerte fel az ünnepben rejlő gazdasági lehetőségeket. Az 1870-es évekre az üdvözlőlapokból megállíthatatlanul növekvő trend lett.

A Sir Henry Cole-féle szériából csak kevés példány maradt fenn, így lehetséges, hogy amikor árverésre kerülnek, rendre magas összegeket érnek el. 2001-ben Angliában valaki több mint 22 ezer fontot fizetett az egyik darabért.

Csodaszép antik magyar képeslapok karácsonyra - Mindenki örült, ha ilyet kapott

A régi képeslapok mindegyike egy-egy kis műalkotás volt. Már jóval az ünnepek előtt beszerezték, majd korán postára adták őket, hogy a címzett időben megkapja a jókívánságokat. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük