Súlyosan mérgező a háziállatokra, mégis ott van most mindenhol: 6 veszélyforrás, amire karácsonykor figyelj jobban

Karácsonykor óriási veszély leselkedhet a háziállatokra, mérgezést is kaphatnak, ha nem figyelsz.

Veszélyforrások az állatokra karácsonykor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsony idején az asztal szinte roskadozik az illatozó, ínycsiklandozó ételektől, italoktól: a készülő ünnepi vacsora hozzávalói, a többfogásos menü fogásai és a finom édességek sok családban az elkövetkező időszak főszereplői lesznek, ám ez komoly veszélyeket is tartogat magában.

Még a legjobban nevelt házi kedvencnél is számolni kell annak kockázatával, hogy a hosszúra nyúló rokonlátogatások idején egyedül maradva unatkozni kezd a lakásban, esetleg kísértésbe esik az asztalon maradó, jobbnál jobb illatú falatokkal. Egy ártalmatlannak tűnő akció viszont sajnos akár végzetes is lehet egy kutya vagy macska számára, ezért egy felelős gazdi a biztonság érdekében néhány élelmiszert gondosan elzár, mielőtt állatát egyedül hagyja.

Veszélyforrások az állatokra karácsonykor

Minden bizonnyal senki sem szeretné a meghitt ünnepet a karácsonyi díszbe öltöztetett nappali helyett az állatorvosi ügyeleten tölteni, ezért néhány élelmiszerrel különösen óvatosan javasolt bánni, ha kutyus, cica is jelen van a lakásban.

Csokoládé

A csokoládé és a kakaópor erősen mérgező a legtöbb kutyus és cica számára is, ezért szigorúan tiltólistás finomság. A kakaó metilxantin alkaloidokat, többek közt teobromint tartalmaz, melyet lassan dolgoz fel az állat szervezete, így akár a fogyasztás másnapján is felléphetnek a tünetek, többek közt gyorsuló pulzus, remegés, zihálás, nyáladzás, hányás, hasmenés, izomgörcsök, fokozott szomjúság és vizelés. Ilyenkor nincs idő a hezitálásra, azonnal irány az orvos. Még jobb, ha megelőzöd a bajt, és még véletlenül sem marad elő a csokis sütemény vagy a zacskónyi szaloncukor.

Xilit

A nyírfacukorral, xilittel édesített desszertek megkóstolása is életveszélyes lehet a kutyusok számára. A xilitol az állatokban hirtelen inzulinszint-növekedést és ezzel együtt azonnali vércukorszintesést, azaz hipoglikémiát eredményezhet, már fél-egyórával az elfogyasztása után, valamint rövidesen súlyos májkárosodással is járhat. A túlélési esélyek a bevitt mennyiségtől és a szervezet egyéni reakciójától is függenek.

Hagyma

Akár vörös, akár lila vagy fehér hagymáról is van szó, a kutyák számára egyformán tiltottak. A bennük levő tioszulfát kifejezetten mérgező, kis mennyiségben kínzó emésztőrendszeri problémákhoz vezet, nagyobb mennyiségben a vörösvérsejtek számát csökkentheti szélsőségesen, életveszélyt is okozva. Sajnos emellett számos élelmiszer emésztése gondot jelenthet a kutyusoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kávé

A kávé jóleső koffeinbomba az ember számára az ünnepi hajtásban, és egy isteni tiramisu is elképzelhetetlen nélküle, ám a házi kedvencektől szigorúan elzárandó, ahogy a tea vagy a kóla is. A koffeint a kutyusok nagyon rosszul tolerálják, súlyos esetben és nagy mennyiségben akár halálos mérgezés is bekövetkezhet miattuk.

Magvak, csemegék

Az asztal dísze lehet egy mutatósabb tál, tele minden jóval: dióval, mogyoróval, mandulával, mazsolával, ám ezek mindegyike veszélyt jelent a négylábú családtagra. A mazsola a szőlőhez hasonlóan mérgező, hányást és veseelégtelenséget okozhat. Az olajos magvak sem ideális csemegék számára, emésztőrendszeri zavarokat okozhatnak nagyobb mennyiségben. A makadámdió különösen problémás, remegés, láz és teljes elgyengülés is felléphet fogyasztása után, ekkor azonnali orvosi kezelés szükséges.

Mikulásvirág

Bár nem élelmiszer, de megemlítendő veszélyforrás az ünnepek idején a nagymamának, barátnőnek vásárolt vagy ajándékba kapott mikulásvirág is, mely nincs jó helyen a nappali közepén, a karácsonyfa alatt. Végzetes mérgezést ugyan szerencsére nem okoz a vizsgálatok alapján, mégis a kutya vagy cica erősen kínzó gyomorbántalmakra, fájdalomra, hányingerre számíthat, ha belekóstolgat, ami ugyancsak keserűbbé teheti az ünnepi hangulatot. Erős levelei akár fulladáshoz, tejnedve pedig bőrpírhez is vezethet.

Ilyen egy kutya- és macskabiztos karácsonyfa

Ahol állat van a háznál, ügyelni kell arra, hogy a karácsonyfa is kutya- és macskabiztos legyen. Ez nem olyan egyszerű feladat, az állatoknak ugyanis nagyon tetszik a színes fa, a villódzó égők, a zörgő díszek, amelyek szinte hívogatják egy jó játékra őket.

Ilyen legyen a karácsonyfád, ha kutya vagy macska van a háznál: erre figyelj a biztonság érdekében

Ha kutyád vagy macskád van, nagyon fontos, hogy számukra is biztonságos legyen a karácsonyfa.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük