A sütés-főzés valódi öröm a Vénusszal karácsonykor is

Íme, egy ínycsiklandó recept: kacsamell sütőtökös burgonyafánkkal és aszalt szilva kompóttal. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi időszak beköszöntével mindenki melegségre vágyik. Ilyenkor nincs is jobb ráhangolódás az ünnepekre, mint egy meghitt családi vagy baráti összejövetel, ahol jó társaságban finom ételeket és házi süteményt eszegetünk.

Az ünnepek szinte elképzelhetetlenek nagy vendégeskedések és ínycsiklandó fogások nélkül. Ezek a gondosan elkészített ételek és sütemények generációk óta szeretetünk kifejezésének meghatározó eszközei, és mindig mosolyt csalnak az emberek arcára.

A nagy lakomáknak nem kell mindig az asztalhoz ülve kezdődniük. Maga a sütés-főzés akár társasági tevékenység is lehet; kitűnő program, hogy összegyűljünk szeretteinkkel és egy kis vidámságot vigyünk a szürke téli napokba. Már az előkészületektől kezdve, mindenki találhat számára testhezálló feladatot, hisz ilyenkor mindig sok a tennivaló; tisztítás, szeletelés, habarás, rántás, majonéz kikeverés, habverés, tésztagyúrás és még számtalan különböző nehézségi fokú tevékenység közül választhatnak a résztvevők. Ebben az örömteli konyhai tevékenységben nyújt segítséget a Vénusz olaj és a Vénusz margarin termékcsalád. Ismerd meg a Vénusz egyik kedvenc receptjét, a kacsamellet sütőtökös burgonyafánkkal és aszalt szilva kompóttal, mellyel biztosan nagy sikert aratsz szeretteid körében.

Kacsamell sütőtökös burgonyafánkkal és aszalt szilva kompóttal

Hozzávalók: 80 dkg kacsamell (körülbelül 3 fél kacsamell), 1 szál rozmaring, tengeri só,  2 evőkanál Vénusz étolaj.

A burgonyafánkhoz: 25 dkg sütőtök, 25 dkg burgonya, 25-30 dkg liszt, 5 dkg Vénusz margarin, 1 szál rozmaring, 1 dkg tengeri só, 1 kiskanál méz, 1 csomag porélesztő, kevés langyos tej, 1-2 liter olaj a sütéshez.

A szilvakompóthoz: 15 dkg aszalt szilva, 5 dkg durvára tört mogyoró, 3 dkg, Vénusz margarin, 3 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál kristálycukor, 1 csipet só.

Elkészítés

A kacsamellet előző nap előkészítjük. A bőrös felét beirdaljuk, húsát bekenjük olajjal, rozmaring ágat teszünk rá, majd műanyag fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap először a fánk tésztát készítjük el. Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük. A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük. Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk.

A rozmaring leveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk. Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá, letakarva meleg helyen kelesztjük.

A kompóthoz a mogyorót a margarinom megpirítjuk, majd rászórjuk a cukrot. Világosra karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és 2 dl vízzel. Addig főzzük, míg a cukor felolvad, majd hozzáadjuk az aszalt szilvát és fedő alatt 10 percig főzzük.

Hagyjuk fedővel letakarva, hogy az aszalt szilva minél jobban magába szívja a folyadékot. A kacsamellet felhasználás előtt egy órával kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk és agy tányéron hagyjuk, míg el nem kezdjük sütni. Közben a sütőt 160 fokra előmelegítjük.

Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánk tésztából, olajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük. Közben egy serpenyőt (lehetőleg fém nyelűt) felforrósítunk és a kacsamell bőrös felét barnára pirítjuk. Megfordítjuk és 10 percre a sütőbe tesszük. Kivesszük a forró edényből, áttesszük egy tányérra és meleg helyen pár percig pihentetjük. Vékonyan felszeleteljük és a fánkkal, valamint a szilva kompóttal - ízlésesen elrendezve a tányéron - tálaljuk.

A Vénusz termékcsalád harmonikus ízei az ünnepi étkezéseket is bearanyozzák. A sütés-főzésben mindig számíthatsz a 60 éve megbízható minőségű Vénusz olajra, a sütésben pedig a Vénusz sütőkocka a tökéletes választás. A sütés rajongóinak a Vénusz most 500g-os Vénusz Sütéshez és Főzéshez termékkel kedveskedik, mely a számtalan karácsonyi sütemény elkészítésénél hasznos segítség lehet.

Ünnepi hidegtálak, szendvicsek készítéséhez próbáld ki a különböző kiszerelésekben kapható Vénusz Natúr, Sós, Light, és az új Vénusz Valódi Vajjal készült margarinokat.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2195561&banner=2195557&ord=RANDOM_NUMBER)%)

OLVASD EL EZT IS!

lead 2
  • karácsonyi recept
  • Karácsony

Mit miért eszünk karácsonykor?

Ezt is szeretjük