Mit miért eszünk karácsonykor?

Hagyományőrzés a Vénusszal

Miért eszünk karácsonykor halat vagy éppen bejglit? Most megtudhatod. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy meghitt hangulatban együtt töltse a szentestét. A karácsonyfa alatt ajándékok gyülekeznek, a szépen megterített ünnepi asztalon pedig finomabbnál finomabb ételek illatoznak.

A háziasszonyok a szentesti menüt általában a hagyományoknak megfelelően állítják össze, melyek az évszázadok során sokat változtak, de vannak olyan alapvető ételek, mint például a hal, vagy a bejgli, melyek ma sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.

De miért is van ez így?

A karácsonykor fogyasztott ételek nagyrészt a népi étkezési szokásokból maradtak ránk, melyeknek mágikus erőt tulajdonítottak. A fokhagyma az egészséget, a méz az élet édességét jelképezte. Ilyenkor előnyben részesítették a bőséget szimbolizáló ételeket, mint a bab, a lencse, a mák, a dió vagy számos apró pikkelye miatt a hal, melyek mind jó termést ígértek a következő esztendőre.

Ezen kívül a gyorsmozgású, szaporán úszkáló halnak más jelentést is tulajdonítottak, méghozzá, hogy az új esztendőben hozzá hasonló haladásra serkenti az asztalnál ülőket. Ennek megfelelően számos családnál a mai napig halászlé, halleves, rántott hal vagy töltött káposzta kerül az asztalra szenteste, és nem hiányozhat a diós bejgli vagy a mákos kalács sem. A pulyka sokáig nem volt a magyar karácsonyi menü része, az angolszász kultúra hatására terjedt el nálunk.

A család szerepét már őseink is nagy becsben tartották, karácsonykor pedig még nagyobb figyelmet fordítottak szeretteikre. Az ünnepi kalács és az alma első falatjait szétosztották egymás között, mely a család összetartását szimbolizálta.

A Vénusz fontosnak tartja az alapvető családi értékek és hagyományok megőrzését. Utóbbiak természetesen idővel némileg változnak. Ez főleg az ételek tekintetében igaz, melyek lassan a kor ízlésvilágához idomulnak. A fokhagymás Vénusz margarinnal töltött rántott haltekercs is ezt jelképezi, mely tökéletesen ötvözi a tradíciót a mai konyhával. Próbáld ki, akár a karácsonyi ünnepek alkalmával!

Fokhagymás Vénusz margarinnal töltött, rántott haltekercs

Hozzávalók: 60 dkg szálka és bőr nélküli halfilé (afrikai harcsa, harcsa, fogas, tengeri hal), só, 10 dkg Vénusz sütőkocka, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, 5 evőkanál finomliszt, 2-3 tojás, 7 evőkanál zsemlemorzsa.
A sütéshez: bőven Vénusz étolaj.

Elkészítés

A halat kissé leöblítjük, leszárítjuk, vágódeszkára fektetjük, majd 4 egyforma szeletre vágjuk. Ahol vastagabb, lapjában bevágjuk és kihajtjuk, enyhén kiklopfoljuk. Akkor jó, ha egyforma vastagságú, téglalap alakú szeletek lesznek belőle. Besózva félrerakjuk. A margarint kis fakanállal kikeverjük, enyhén megsózzuk, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A halra kenjük, amit ezután föltekerünk. Végeit fogvájóval rögzítjük, nehogy a tölteléke kifolyjon.

Ezután a lisztbe, a felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, de az utolsó kettőben újra meghempergethetjük, mert a dupla bunda segít, hogy a margarin ne folyjon ki belőle. Közepesen forró, bő olajban 7-8 perc alatt megsütjük, majd papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla.

Vénusz tipp: tejszínes kapormártással körülöntve kínáljuk.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2195562&banner=2195559&ord=RANDOM_NUMBER)%)

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük