Csak kevés szülő veszi ennyire komolyan a karácsonyt: a híres író gyönyörű leveleket írt a Mikulás nevében
Elképesztően bájos gesztus, amivel az író újabb csodákat alkotott.

GettyImages-644780196
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1920. december 24-én J. R. R. Tolkien leült a dolgozószobájában, és írt egy levelet hároméves fiának, Johnnak, aki előtte nem sokkal a Mikulásról kérdezte őt.

Vörös tintával, szarkaláb kézírással a Karácsony apó nevében válaszolt, aki az angol folklór egy alakja, kit ma már széles körben Mikulásnak neveznek. A feladó neve alá címnek ezt adta meg: Karácsony Ház, Északi-sark.

Tolkien a Mikulás nevében válaszolt gyermeke levelére

A mellékelt kép, amit hozzácsatolt már az első levélhez is, és melyet ő maga készített, elbűvölően „tolkienes”. Egy vörös kabátos alak, hosszú fehér szakállal, és rózsás, vörös orrával sétál a hóban. Kupola alakú háza egy télies domboldalról világít, a lámpásokkal megvilágított lépcső végén.

A következő 23 évben minden karácsony estéjén Tolkien levelet írt négy gyermekének a Mikulás nevében. Ami rövid, informatív leveleknek indult, mint például: - Épp most indulok Oxfordba egy köteg játékkal, - az északi-sarki életről szóló hosszabb történetekké fejlődött.

Az 1932-ben íródott levél így kezdődik:
- Kedves Gyerekek! Rengeteg mesélnivalóm van. Először is boldog karácsonyt! Sok kalandban volt részem, amelyekről biztosan hallani szeretnétek. Minden a föld alól jövő furcsa zajokkal kezdődött…

A következő mese egy kedves jegesmedvéről, koboldokkal teli rejtélyes barlangokról, és hős társairól, a Vörös Gnómokról szól. A hobbithoz hasonlóan, amelyet Tolkien ebben az időszakban írt és publikált, a levelek egész világokat tartalmaznak, feltalált nyelvekkel és történetekkel, valamint részletes illusztrációkkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Még a levelek kézbesítési módjai is a lehető leghitelesebbek voltak. Gyermekeinek a leveleket északi-sarki postabélyegekkel ellátott borítékokban adta át, két puszi kíséretében. Később Tolkien rávette a postást, hogy ő kézbesítse a leveleket postai küldeményként.

A leveleket és rajzokat összegyűjtötték, és megszerkesztették, hogy könyvként is megjelenhessen. Karácsonyi levelek címmel publikálták 1976 szeptember 2-án, a szerző halálának évfordulóján. 

Nem embereknek készült az aprócska, idilli falu, mégis imádják a turisták

Itt tényleg egy mesében járhatsz.

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük