5 tipp, hogy ne potyogjanak le hamar a fenyőfa tűlevelei: az sem mindegy, hogy milyen égősor kerül rá

Apróságok, amik segíthetnek, hogy minél tovább maradjon friss a karácsonyfa.

Tippek a karácsonyfához
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyfa az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma. Bár sok háztartásban már a műfenyő hódít, a vágott vagy földlabdás változat utánozhatatlan illatát semmi nem pótolja. Ráadásul úgy tűnik, hogy téves az az elgondolás, hogy a műfenyő fenntarthatóbb választást jelent.

A fenyő a hagyomány szerint vízkeresztig, azaz január 6-ig díszíti az otthonokat. Ahhoz, hogy sokáig friss maradjon, ne potyogtassa el már az első napokban a tűleveleit, érdemes megfontolni néhány tanácsot.

Tippek, hogy sokáig friss maradjon a karácsonyfa

Ha az ember élő vagy vágott fa mellett teszi le a voksát, szeretné, hogy az minél tovább friss maradjon, ne kelljen néhány napon belül tűleveleket szedegetni a földről. A fűtött szobában viszont könnyen száradásnak indul a fa, így extra gondoskodásra, figyelemre van szükség, hogy minél tovább pompázhasson teljes szépségében. 

Vásárlás: már a vásárlásnál résen kell lenni. Vágott fenyőnél a frissen vágottat érdemes választani, ha szempont a tartósság, az ezüstfenyő és a Nordmann-fenyő a legjobb. Nem jelent jót, ha már ekkor vannak sárga, száraz, potyogó tűlevelek, kókadt ágak a fán.

Szoktatás: a meleg szobába csak a díszítés előtt közvetlenül vidd be a fát. Az élő, földlabdás fenyőnél is kifejezetten fontos a szoktatás, néhány napig maradjon kint, szélvédett helyen, majd a hűvös lépcsőházban vagy a kamrában pihenjen kicsit, mielőtt bekerül a szobába.

Nedvesség: gondoskodni kell róla, hogy a fenyő elegendő nedvességhez jusson. Ehhez jó megoldás a víz tárolására is alkalmas karácsonyfatalp. Amennyiben nincs elektromos égősor a fán, olykor óvatosan spriccelni is lehet az ágait. Az élő fenyőt kétnaponta érdemes meglocsolni. 

Elhelyezés: a karácsonyfa elhelyezésekor több szempontot is mérlegel az ember, fontos, hogy hol mutat a legjobban, illetve az is, hogy hol nincs útban. A frissesség megőrzése miatt azonban arra is ügyelni kell, hogy minél távolabb legyen a közvetlen hőforrásoktól, például a fűtőtesttől. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Díszítés: a díszítésnél nemcsak arra érdemes figyelned, hogy minél kevésbé sérüljenek az ágak, hanem arra is, hogy milyen az égősor. A könnyen felforrósodó példány értelemszerűen szárítja a fát, ellenben egy LED-es fényfüzér optimális választás lehet. 

Amennyiben környezetvédelmi és esztétikai okokból nem szeretnél műfenyőt, de a vágott sem nyeri el a tetszésed, a földlabdás fa nevelgetésével pedig nem vesződnél, jó megoldás az itthon is egyre elterjedtebb kölcsönzés. 

Álomszép ünnepi hangulatot varázsol, ha így teszed fel a fényfüzért

Még ha nem is jut sok idő a készülődésre, egy-egy kreatívan elhelyezett fényfüzérrel csodát lehet művelni - ötletes megoldásokat mutatunk.

Álomszép ünnepi hangulatot varázsol, ha így teszed fel a fényfüzért: 8 egyszerű, mégis mutatós megoldás

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük