Terülj, terülj asztalkám!
Karácsonykor roskadozik az asztal a finomabbnál finomabb ételek súlya alatt. Most szeretteidet újabb finomságokkal kápráztathatod el.
Szűzpecsenye szalonnába tekerve
Hozzávalók 8 személyre:
- 3 db nagyobb sertés szűzpecsenye, összesen 1,2 kg
- 225 g bőr nélküli sovány baconszalonna
- 2 evőkanál vaj
- 150 ml vörösbor
A szilvás töltelékhez:
- 2 evőkanál vaj
- 1 hagyma finomra vágva
- 115 g gomba vékonyra szeletelve
- 4 szilva kimagozva és feldarabolva
- 2 teáskanál szárított fűszernövény
- 115 g friss, fehér kenyérből készült morzsa
- 1 tojás
- só, frissen őrölt feketebors
A mártáshoz:
- 16 szem szilva
- 150 ml vörösbor
- 16 szem gyöngyhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 300 ml csirkehúslé
A sütőt melegítsd elő 180 fokra - gázsütőnél 4-es fokozat. A hússzeleteket tisztítsd meg, az inakat és a zsírt szedd le róluk. Hosszában vágd fel őket a háromnegyed részükig, nyisd szét, és simítsd le, amennyire lehet. A töltelékhez olvaszd meg a vajat, és pirítsd benne a hagymát üvegesre. A gombát tedd bele, és még öt percig süsd.
Tedd egy tálba, és a töltelékhez való anyagokkal keverd össze. A hússzeletekből kettőre tegyél tölteléket, a harmadikat pedig helyezd rájuk. A baconszalonnákat egy kés lapjával simítsd ki, amennyire lehet. A szalonnát vágd szeletekre, és ezeket helyezd rá a húsra, 2 cm-es távolságra egymástól. Takard le egy darab alufóliával, és fordítsd meg, a szalonnacsíkok két végét tűzd össze. Fordítsd vissza a hústekercset, és vedd le a fóliát. Tedd egy tepsibe, és vajjal kend meg. Locsolj bort köréje, és egy és negyed órán keresztül süsd, néha locsold meg saját lével. Egyenletesre kell barnulnia.
A maradék szilvát és a vörösbort forrald együtt, hogy a gyümölcs megpuhuljon. A hagymát sós vízben tíz percig párold puhára, majd csöpögtesd le, és tedd a szilvához. A húst tedd egy tálra, vedd le róla a csíkokat, és alufóliával lazán borítsd be, felszeletelés előtt 10-15 percig hagyd állni. A tepsiből szedd ki a zsírt, a többihez adj lisztet, és két-három percig óvatosan forrald. Keverd hozzá a húslét, forrald fel, és még öt percig párold. Fűszerezd ízlés szerint. A mártást öntsd rá a szilvára és a hagymára, forrald össze. Tálalhatod.
Gombás mignon:
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 vékony szelet fehér kenyér
- 120 g libamájkrém
- 4 nagy fej gomba
- 5 evőkanál vaj
- 2 teáskanál növényi olaj
- 4 db marhahúsfilé - steak 2-3 cm vastag
- 3-4 evőnakál madeira- vagy vörösbor
- 125 ml marhahúslé
- vízitorma a díszítéshez
A kenyeret a hússzeletekkel azonos nagyságúra vágd fel, lehetőleg kör alakúra. Ezután pirítsd meg, majd kend meg a libamájkrémmel, és meleg tányéron tedd félre. A gombafejeket vagdosd be körbe. 25 g/1 evőkanál vajat olvassz fel, és a gombát hirtelen süsd meg benne aranyszínűre. Tedd ki egy tálra, és tartsd melegen. Ugyanabban a serpenyőben olvassz fel újra 25 g/1 evőkanál vajat az olajjal együtt. Amikor a vaj már barnulna, tedd hozzá a húsfilét, és hat-nyolc percig süsd, egyszer fordítsd meg.
Ízlés szerint süsd át, a félig sült hús nyomásra puha, a közepesen sült rugalmas tapintású, míg a teljesen átsült keményebb. A húst tedd rá a kenyérszeletekre, tetejükre kerüljenek a gombafejek. A vörösbort 20-30 másodpercig forrald a serpenyőben. Add hozzá a marhahúslét, és addig főzd, amíg a háromnegyede elpárolog. Keverd hozzá a megmaradt vajat, majd mindegyik gombára önts belőle, és díszítsd vízitormával.
A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.
Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.
Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.
Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »
OLVASD EL EZT IS!
- ajándék
- ötlet
Készíts kandírozott gyümölcsöt!
- csokoládé
- eper
3 mennyei karácsonyi desszert
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- arany
- ezüst