Színes, illatos stollen házilag
A németek gyümölcskenyere, a stollen kelt tésztából készül, és sokáig friss, omlós marad.
Karácsonyi kalács, drezdai püspökkenyér vagy stollen: mindegy, hogy hívod, a népszerű sütemény ma már szinte a világ minden táján hódít az adventi időszakban. Jóval karácsony előtt elkészítheted, mert hűvös helyen, fóliával becsomagolva több hétig friss marad. Vincze Klára receptjének már most sok rajongója van.
Stollen
Hozzávalók 12 szelethez
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs
- 15 dkg mazsola
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg mandula
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 ml rum
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 citrom lereszelt héja
- 0.5 kávéskanál őrölt fahéj
- 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 kávéskanál szerecsendió
- csipet só
A tetejére
- 7.5 dkg vaj
- 7.5 dkg porcukor
Elkészítés:
A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát darabold nagyon apróra. A tejet keverd össze a porcukorral, majd morzsold bele az élesztőt, és öt-tíz percre rakd meleg helyre. A lisztet tedd egy nagyobb tálba, és vegyítsd a sóval. A vajat olvaszd meg, de ügyelj, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfut, tehát jócskán megnő a térfogata, add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan keverd össze, majd öntsd a liszthez.
A tésztát gyúrd össze 10-15 perc alatt. Ha kész, tedd hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ismét alaposan dolgozd meg, majd takard le, és meleg helyen körülbelül másfél óra alatt keleszd a duplájára.
Pihentetés után a tésztát gyúrd át laza mozdulatokkal, és nyújts belőle 30 centi hosszú, elkeskenyedő végű rudat. A közepét nyújtófával vékonyítsd el. Az egyik gömbölyded szélét hajtsd rá, és fektesd a mélyedésbe. Mindkét hosszanti oldalát nyomkodd be a kezeddel, és formázz gerincet a stollen tetején. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre, és 15 percen át keleszd.
Ezt követően helyezd 175 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 50 perc alatt süsd készre. A kalács tetejét még forrón kend meg az olvasztott vajjal, illetve vastagon szórd meg porcukorral. Ha kihűl, csomagold fóliába, majd tedd hűvös helyre.