3 különleges, pénztárcabarát ajándék

Illatosat, finomat olcsón

Nem is kell vagyonokat költened, hogy különlegességekkel lephesd meg szeretteid. Ötleteinket fillérekből elkészítheted!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak remek spórolási lehetőséget kínálnak a saját készítésű ajándékok, hanem általuk a megajándékozott úgy érezheti, igazán szívből jövő a meglepetés, hiszen időt szántál rá, hogy elkészítsd.

Szemet gyönyörködtető karácsonyi koszorúk a bejárati ajtóra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a karácsony közeledtével egyre kevesebb a pénzed, ne keseredj el, hiszen a barátaidnak és családtagjaidnak egyaránt örömet okozhatsz egy csipetnyi kreativitással.

Finom karácsonyi hangulat: narancslekvár

Vannak bizonyos dolgok, amelyeket mindenki azonnal az ünnepekhez társít: illatok, fűszerek, és egy gyümölcs, ami minden háztartásban előkerül valamilyen formában.

Bizony, a narancsról van szó, amit kiszárítva és felfűzve, esetleg a karácsonyfára akasztva díszként, vagy egy modernebb megközelítésben akár hűtőmágnesként is használhatsz. Ez utóbbihoz szárítsd ki, lakkozd le, és pillanatragasztóval illessz egy mágnest a hátuljára.

Mindemellett a narancs elsősorban mégis csak azért van, hogy megedd. A legjobb, ha rögtön valami különlegeset készítesz belőle, példának okáért lekvárt. Nem kell megijedni, az elkészítéséhez nem szükséges mesterszakács-végzettség: az is könnyedén meg tudja csinálni, aki egyébként nem tölt olyan sok időt a konyhában.

Hozzávalók:

  • 85 dkg narancs - körülbelül 9 narancs, gerezdekre szedve
  • 4 dl narancslé - körülbelül 4 nagyobb narancs kifacsart leve
  • fél-fél teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 35 dkg cukor
  • 1 tasak dzsemfix

A narancsot hámozd meg - a fehér héját is távolítsd el -, és szedd gerezdekre, majd vágd apróra. A felvágott narancsot és a narancslevet tedd egy főzőedénybe. A cukorral keverd össze alaposan a dzsemfixet, a fahéjat és a szegfűszeget, majd add a gyümölcshöz. Az elegyet állandó keverés mellett forrald fel nagy lángon, majd állandó keverés mellett hagyd forrni 3 percig, végül vedd le a tűzről. Azonnal töltsd befőttesüvegekbe, ezeket jól zárd le, és 5 percre állítsd fejre. Hűlés közben az üvegeket többször fordítsd meg, hogy a narancsdarabok egyenletesen oszoljanak el a lekvárban.

Fényt a karácsonyba!

Szintén elengedhetetlen tartozékai a karácsonynak a gyertyák: meghitt hangulatot teremtenek, emelik az ünnep fényét.

Nem muszáj azonban boltban megvásárolnod őket, hiszen könnyedén készíthetsz otthon te magad is. Ráadásul ma már számos módszer létezik, amelyekkel igazán különleges és egyedi gyertyákat készíthetsz. Ha az alapokat egyszer elsajátítod, attól kezdve már csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy mi mindent hozol ki a gyertyaöntés művészetéből.

Így készítsd el!

A korábban megvett viaszgyöngyöket, esetleg egyszerű fehér gyertyákat tedd bele egy tűzálló edénybe, és ezt helyezd egy vízzel teli fazékba. Vízfürdő felett olvaszd meg. Keverhetsz bele fűszereket, hogy illatosítsd, illetve színezéket vagy zsírkrétát, hogy színes legyen.

A kanócot rögzítsd egy hurkapálcához, majd a pálcát helyezd el keresztbe a gyertyaforma nyílásán - ez lehet egy szép formájú pohár vagy kreatív boltban vásárolt forma, - a kanóc másik végét pedig vezesd ki a forma másik nyílásán. Ezután öntsd a folyékony viaszt a formába, a díszítéshez pedig használhatsz száraz virágokat, kagylókat, esetleg szárított narancsot vagy fűszereket. Ha valódi karácsonyi hangulatot akarsz teremteni, fesd arany- vagy ezüstszínűre, esetleg használj csillámot a díszítéshez.

Ne állj meg a gyertyánál!
Ha már belejöttél a gyertyaöntésbe, onnan már csak egy lépés, hogy szappant is készíts - barátnőidet vagy családod női tagjait ilyesmivel is bátran meglepheted. A szappanok ráadásul nemcsak hasznosak, hanem akár díszíthetik is a fürdőszobát. A szappan elkészítése gyakorlatilag ugyanaz, mint a gyertyáé: a megvásárolt szappantömböt gőz fölött vagy edényestül vízbe helyezve olvaszd fel, majd öntsd szappanformákba. Szintén díszíthető színezékkel, különböző illatanyagokkal, esetleg kagylókkal. Hobbiboltban vásárolj hozzá szappant, a sima pipereszappan nem jó.

Már a nagyi is így csinálta

Bizonyára mindenkinek van egy-egy eldugott, féltve őrzött receptje, amit még a nagyi hagyott rá.

Ilyenkor érdemes elővenni közülük néhányat, és megörvendeztetni velük szeretteidet. Ha mégsem volna kéznél ilyen, próbáld ki a mi kedvenc aprósütinket! A moszkauer garantáltan meghozza számodra az elismerő szavakat!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 evőkanál tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg durvára őrölt mandulabél
  • 10 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg olvasztott tejcsoki

A vajat egy lábosban olvaszd össze a tejszínnel és a cukorral. Amikor egymásba olvadtak, vedd nagyobbra a lángot, forrald fel, de ahogy felforrt, azonnal vedd le a tűzről! Ezután keverd bele a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és egymástól körülbelül 5 cm-re tegyél evőkanálnyi, lapított adagokat.

A sütés ideje előmelegített sütőben 10-12 perc. Miután kivetted a sütőből, pár percig hagyd hűlni, majd kend meg az aljukat az olvasztott tejcsokival.

+Tipp: az elkészült sütiket teheted mutatós szövetkosárkába, melyet olcsón megkapsz bármely kreatív boltban. Celofánba csomagolva igazán mutatós és kedves ajándék lehet a fa alatt.
Ezt is szeretjük