Van rosszabb családi karácsony a tiednél: 4 film, amiben az ünnepi mézes-mázos világot elfelejtheted
A karácsony nem mindenhol a családi idillről és a mézeskalácsillatba burkolózó szeretetről szól: rendhagyó filmeket mutatunk.

GettyImages-1185954649
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan el sem tudják képzelni a karácsonyt a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem vagy a Télapu nélkül, ám jelentős azoknak a tábora is, akik a szirupos családi filmeket már a hátuk közepére sem kívánják.

A karácsonykor egymásra találó családok mézes-mázos, hamis világa felesleges és teljesíthetetlen elvárásokat támaszt az ünnep felé. Nem minden ünnep egy megtestesült tündérmese, sokan vannak, akik a három napig tartó csoda helyett káosszal, véget nem érő hajtással, kibékíthetetlen családi ellentétekkel, borgőzös megjegyzésekkel vagy épp a magánnyal kénytelenek szembesülni.

Rendhagyó filmek karácsonyra

Ha már eleged van a szeretettől túlcsorduló mozikból, néhány izgalmas és vicces filmet kapcsolj be az ünnepek alatt! Utánuk garantáltan nem fogod rosszul érezni magad, ha nem sikerül tökéletesre a családi vacsora.

Családi karácsony

Ha azt hiszed, a legnagyobb karácsonyi összeomlásokról nem készült film, tévedsz: a dán Paprika Steen Családi karácsony című mozijában épp egy rokonság idillinek tervezett ünnepe kerül a középpontba. Katrine és Mads, a teljesen átlagos problémákkal küzdő házaspár egy összejövetelt szervez karácsony estéjére, ahova az egész rokonság hivatalos, a tudálékos sógortól a hiperaktív unokaöcsön át a rehabilitációról kiengedett nővérig.

Az udvarias hallgatás egyre nehezebb, az odaszúrt megjegyzésektől a szájíz egyre keserűbbé válik, az ellentétek kiütköznek, az indulatok elszabadulnak, a család az ünnep végét megváltásként várja, ám az csak nem akar elérkezni. Hidd el, van rosszabb karácsony a tiednél!

8 nő

A krimirajongóknak sem kell beérnie az unalomig ismételt romkomokkal, az ünnep akár a borzongás és az izgalmak jegyében is telhet. A 8 nő című francia-olasz zenés vígjáték egy nyomozásba repíti a nézőket: egy vidéki kúriában karácsony előtt meggyilkolják a ház urát, ám a tettes személye ismeretlen. A család mind a nyolc nőtagja gyanússá válik, és mindenkinek van nemcsak titkolnivalója, de indoka is, amiért megszabadult volna a családfőtől. Elszabadulnak az indulatok, kiderülnek a titkok, a végére pedig a szövevényes nyomok is egyértelművé válnak.

Miért pont ő?

A családi tematika is lehet kínjában röhögős, ha egy félresikerült párválasztást néz végig az ember az apósjelölt szemszögéből. Stephanie, a szülei által féltve óvott egyetemista lány egy buta, modortalan, ámde szerencsétlenségében is vicces milliárdos fiúval ismerkedik meg. 

Szerelmük igazi rémálom a szülők számára, a gátlástalan srácot különösen az apósjelölt nem szíveli, a feszültség egyre tapinthatóbbá válik köztük a karácsonyi időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Másnapos karácsony

A nyersebb humor kedvelőinek sem kell unatkozniuk a képernyő előtt, ha a Másnapos karácsony című mozit tűzik a programra. A film három gyerekkori barátról szól, akik évről évre összejönnek karácsonykor, hogy kicsit kieresszék a gőzt egymás társaságában.

Felnőve a prioritások látszólag megváltoznak, ám még találkoznak egy utolsó, emlékezetesnek szánt alkalomra. A jelenetekben a meghökkentőbb, trágárabb viccekből sincs hiány, ami miatt az e fajta humor kedvelőinek igazi kötelező darabbá teszi karácsonykor.

Kvíz! 8 kérdés az Igazából szerelemből

Neked nincs karácsony Igazából szerelem nélkül? Teszteld, mennyire emlékszel a klasszikussá váló film részleteire!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük