Mit néztek az emberek karácsonykor a Reszkessetek, betörők! helyett? Retró műsorokat mutatunk
1990 előtt is volt mit nézni karácsonykor.

karacsonyi-film-retro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz elképzelni akár egyetlen karácsonyt is Kevin és a teljes McCallister família nélkül, hiszen nagyon sok családnál szinte már hagyomány, hogy a Reszkessetek, betörők! valamelyik - vagy az összes - részét megnézik fenyődíszítés közben vagy az ünnepi vacsora után. 

Először 1990-ben mutatták be ezt a legendássá vált filmet, de előtte is voltak ám színek a karácsonyi filmek palettáján. Olyan, már szinte elfeledett retró műsorokat és ünnepi filmeket mutatunk, melyeket, ha te is láttál, szerencsés vagy. Ha pedig nem, érdemes megnézni őket legalább egyszer az életben.

Volt karácsony Kevin nélkül

Nem mondjuk, hogy hajítsd el jó messzire a Reszkessetek, betörők! rommá játszott videoszalagját - vagy ma már inkább a pendrive-ot -, hiszen mi is imádjuk a magányában harcossá vált Kevin grimaszait. Most azonban feledkezz meg egy kicsit róla, A Grincsről, Télapuról, az Igazából szerelem vagy a Négy karácsony jeleneteiről, illetve a Shrekből az angyalról, aminek már a címe is arra sarkall, hogy kikapcsold a tévét, de izibe'.

1990 előtt is léteztek karácsonyi filmek, melyek egyaránt szóltak kicsik és nagyok szívéhez. És, míg a '70-es, '80-as években szinte minden magyar ugyanazt a műsort nézte a tévében, legyen az hazai vagy szovjet, nem szabad megfeledkezni a nyugatról érkezett, fekete-fehér történetekről sem. Ha a '90-es évek előtt nőttél fel, ezek a műsorok és filmek valószínűleg ismerősek lesznek, és megmosolyogtatnak, vagy jó alaposan megmelengetik a lelked.

A cikk az ajánló után folytatódik

Janka néni karácsonykor sem pihent

Ki az, aki nem imádta a Szomszédok karácsonyi részeit? Felejthetetlen, ahogy a legendás Janka néni lecsapott karácsonykor Vágási Feriékre. Mi még most is imádjuk a stílusát!

A dallam, amit nem lehet elfelejteni

A gyerekek sem maradtak karácsonyi műsor nélkül. A Tévémaci karácsonyi kiadásai még most is imádni valóak. A mesén rengeteg generáció nőtt fel, fülbemászó zenéjét pedig egyszerűen nem lehet elfelejteni.

Zeffirelli Rómeó és Júliája

Az olasz szerelmespár tragikus történetét talán azóta sem dolgozták fel ennél gyönyörűbben. Még a 2000-es években is játszották a tévében a 1968-as Zeffirelli-féle Rómeó és Júliát, benne az ikonikus What Is Youth című számmal. Nézd meg az emlékezetes jelenetet, amikor a két szerelmes találkozásánál ez a zene szól!

Jézus élete

Az 1979-es Jézus élete című film sok-sok éven át volt szerves része a karácsonyi műsoroknak. Azóta számtalan feldolgozásban láthattuk Jézus Krisztus életét a képernyőn, de akik a 80-as évek karácsonyai alatt a képernyőre tapadtak, azok biztosan nem feledik e film képsorait.

Griswoldékra emlékszel?

Míg a rendszerváltás előtt a hazai és szovjet műsorok voltak többségben, később már az amerikai filmek is betörtek a képernyőre. Egy évvel McCallisterék megjelenése előtt volt szerencsénk a Griswold családdal karácsonyozni, ahol az apukát Chavy Chase játszotta. Ahol pedig ő és a família megjelenik, ott valóságos katasztrófasorozat indul be. A lenti, mókusos jelenet is jól mutatja a zűrzavart, amit a család rendszeresen produkált.

"Ma kicsit jobb szívűek vagyunk"

1988 Amerikájából repült hozzánk, és landolt a tévéműsoron a Szellemes karácsony az igen fiatal Bill Murray-vel. A televízió elnökeként Frank Cross számára az ünnepek csak azt jelentik, hogy még több pénzt vihet haza az emberek kihasználásával. Az égiek ezért három szellemet küldenek a Földre, hogy móresre tanítsák őt.

Örök érvényű klasszikus, ami a szívedig elér

1946 óta és még most is az egyik legcsodálatosabb karácsonyi filmként tartják számon. Amikor Az élet csodaszép főszereplőjének, George Bailey-nek kicsúszik a talaj a lába alól, nem lát más kiutat az öngyilkosságon kívül. Az égiek segítséget küldenek, és megmutatják neki, hogy élni igenis érdemes. Egy szívmelengető film szeretetről, családról, nehézségekről.

az-elet-csodaszep
Ezt is szeretjük