Nem hullik szét a rántott hal, ha így csinálod - Kívül ropogós, belül finom puha

A legnépszerűbb karácsonyi fogás, ezért megérdemli, hogy tökéletesen sikerüljön!

A tökéletes rántott hal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy nincsen rózsa tövis nélkül, úgy karácsony sem telhet el rántott hal nélkül. Mivel a rakoncátlan, puha halhús nagyon könnyen szétesik akár már sütés közben is, bizonyára sok háziasszonynak nem fűlik a foga az elkészítéséhez. Ám amellett, hogy óvatosságot igényel ez a fogás, nagyon népszerű, hiszen isteni, ahogy a sós, ropogós panírban szétomlik a puha hús, amikor ráharapsz.

Nagyon sokat trükközni szerencsére nem kell ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön, és ne hulljon szét, mielőtt a szájba ér a rántott hal. Nem mindegy, milyen halból készíted a karácsonyi vacsora főétkét. Sajnos, bár jó árban van, az oly népszerű pangasius-t el kell felejteni, ha nem szeretnéd, hogy széthulljon a rántott halad. Bár a ponty is elég kelendő, a legjobb rántott változat harcsából és süllőből készül. Tengeri halak közül pedig a tőkehal a legjobb, és az ára is megfizethető. Mielőtt nekilátsz a panírozásnak, tedd be a fagyasztóba a halt, hogy megdermedjen kicsit, és panírozz duplán.

Rántott hal

Hozzávalók 8 szelethez

  • 8 szelet halfilé
  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • 1 db citrom
  • 0.5 dl tej
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Ha tökéletes rántott halat szeretnél készíteni, az előkészítés kicsit tovább fog tartani, mint általában. Ez egyrészt a dupla panír miatt van, ami a csodás ropogósságát adja, másrészt pedig a fagyasztóban való pihentetés miatt, aminek hála nem esik szét olyan könnyen a hús. Még mielőtt belekezdenél a panírozásba, a halszeleteket terítsd egymás mellé, majd csöpögtesd le némi citromlével. Szórd meg sóval, majd hagyd őket pihenni körülbelül 30 percig. Ha ez letelt, papírtörlővel itasd fel kicsit a halhús nedvességét.

 

Vegyél elő három tálat, melyekben a szeletek kényelmesen elférnek. A panírozáshoz készítsd elő a jól megszokott kellékeket: az egyik tálba szórd a lisztet, a másodikban verd fel a tojást, a harmadikba mehet a panírmorzsa. Ez utóbbiba ne öntsd ki egyből mind a 30 dekát, hátha elég lesz kevesebb is. A tojást pedig turbózd fel fél deci tejjel és egy csipet sóval, borssal. A szeleteket először jól forgasd meg a finomlisztben, ne maradjon lisztezetlen felületük. Ezután mehetnek a tojásba, majd a panírba. Ezt követően tedd félre a szeleteket ismét 15 percre, amíg megszárad rajtuk a panír. Ha ez megtörtént, forgasd meg őket újra a tojásban és a panírban. Ha ezzel is megvagy, tedd a halszeleteket a fagyasztóba mintegy 20 percre. Hevítsd fel az olajat, majd, amikor forró, vedd le közepes lángra, és helyezd bele a szeleteket. Tegyél rá fedőt, süsd három-négy percig, majd fordítsd meg a halat. A villát ne szúrd bele, mert attól bármelyik halhús könnyebben szétesik. Hagyd pirulni a másik oldalukat is néhány percig, majd szedd ki őket papírtörlőre, és élvezzétek a kívül ropogós, belül finom puha rántott halat!
 

Ezt is szeretjük